Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 28 návštěvníků)

Perníčky - vánoční i velikonoční

0.0
Perníčky - vánoční i velikonoční

Potřebné ingredience

* TĚSTO: 500 g hladké mouky, 1 kávová lžička jedlé sody, 1 vrchovatá polévková lžíce perníkového koření, 2 vejce, 160 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 120 g medu (jsou to asi 3 polévkové lžíce), 60 g tuku (Iva, Omega); * NA POTŘENÍ: (jen pokud se perníčky budou zdobit): 1 vejce, 1 polévková lžíce vody; * POLEVA: bílek z jednoho vejce, 150 - 180 g moučkového cukru, 1 lžička Solamylu, trocha citrónové šťávy

Postup přípravy

Rozpustit tuk a smíchat ho s medem.
Do mísy dát mouku + sodu + koření + cukry. Všechno promíchat.
Potom přidat vejce a přilít tuk s medem (nesmí být horké!).
Vše důkladně zpracovat, až vznikne hladký bochánek.

Hotové těsto uložit do mikrotenového sáčku a nechat ho uležet v lednici 1 - 3 dny (lepší jsou ty 3 dny).

Bochánek rozdělit na 3 díly a jednotlivě ještě propracovat, aby byl pěkně vláčný a těsto šlo dobře rozválet.
Potom z každého dílu vyválet placku asi 3 mm silnou. Pokud je to potřeba, tak pomoučnit, ale jen ze spodní strany, z vrchní pokud možno vůbec ne, nebo jen opravdu nepatrně.

Vykrajovat tvary a pokládat je na plech, vyložený pečícím papírem (popř. na naolejované 3D formy).

Pokud budete chtít perníčky zdobit, je potřeba je ještě před pečením potřít směsí - 1 vejce rozšlehané se lžící vody).

Poté perníčky péct v troubě (peče se tak dlouho, až začnou okraje růžovět, perníček musí být ještě měkký).



Druhý den po upečení (nebo později) je možné perníčky zdobit.

Bílek, Solamyl,cukr a citrónovou šťávu spolu důkladně utřít. Cukr přidávat postupně, dokud nebude hustota polevy přiměřená.
Vzniklou hmotu dát do sáčku (zdobičky) a před použitím jí nechat trochu vychladit.

Poleva na perníčku schne cca 1 hodinu.



Perníčky jsou ihned po upečení měkké, potom už jsou tvrdší. Pokud chcete mít perníčky hodně měkké, dejte je do uzavíratelné plastové krabice a k nim přidejte několik kousků pokrájených jablek. Za 1 - 2 dny budou úplně měkké. Funguje to i na perníčky, které visely na stromku a byly úplně tvrdé.

Tohle všechno je potřeba na těsto.

Tohle je úplně nejlepší koření na perníčky.

V jedné míse smíchat všechny sypké suroviny, v druhé míse rozpustit tuk a smíchat ho s medem.

Vejce a rozpuštěný tuk s medem přidat do první mísy.

Vše důkladně zpracovat, až vznikne hladký bochánek. Ten uložit do mikrotenového sáčku a nechat ho uležet v lednici 1 - 3 dny.

Bochánek rozdělit na 3 díly a jednotlivě ještě propracovat, aby bylo těsto pěkně vláčné a šlo dobře rozválet.

Potom z každého dílu vyválet placku asi 3 mm silnou. Pokud je to potřeba, tak pomoučnit, ale jen ze spodní strany, z vrchní pokud možno vůbec ne, nebo jen opravdu nepatrně (já ho na této podložce nemusím podsypávat vůbec).

Vykrajovat tvary a pokládat je na plech, vyložený pečícím papírem (popř. na naolejované 3D formy).

3D formička by měla být dobře naolejovaná, těsto by mělo končit kousek od okraje formičky (při pečení nabyde a pak bude tak akorát). Pokud se perníčky budou zdobit, je třeba je potřít rozšlehaným vejcem.

Upéct do růžova, formičky odstranit ještě když je těsto teplé a pružné. Když zchladne a ztvrdne, perníčky už se při sundavání snadno lámou.

Druhý den (nebo později), když už jsou perníčky trochu tvrdší, je většinou potřeba upravit hrany na struhadle, aby šly díly dobře spojit.

Hrany spojit polevou. Pokud budete chtít perníčky věšet, tak do spoje vložte šňůrku (na konci, co přijde dovnitř, je třeba udělat velký uzel, aby šňůrka nevypadla).

Spoj je dobré ještě trochu zamaskovat.

Hotovo :-)

Na stromečku :-)

Velikonoční perníčky.

Velikonoční.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Andy13 28. 10. 2010, 9:28
Dobrý den Jitko, jste moc šikovná (Y) Mohla bych se zeptat kde jste zakoupila tu 3 D formičku na koule? Díky Andrea
Ayra 31. 10. 2010, 18:41
@Andy13 Dají se koupit všude možně, kde prodávají vykrajovátka, ale třeba i tady na MMB http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=15056606&tab=1 (F)
Ilonáček 17. 11. 2009, 20:29
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie