Banánové vafle
Potřebné ingredience
2 zralé banány, 2 vejce, 100g mléka (rostlinného), 50g oleje, 100g celozrnné pšeničné mouky, 100g špaldové hladké mouky, 50g jemných vloček, 2 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany (rostlinné), 1/2 PP
Postup přípravy
Banány rozmixovat s vejci, přidat zbylé suroviny, kromě 50g mouky a PP. Nechat odstát asi hodinu (může být i déle) a až před pečením přidat 50g mouky smíchané s PP.
Pečené bramborové placky
Potřebné ingredience
750g nastrouhaných brambor (předem uvřených ve slupce, 50g pohankové mouky, 100g hladké mouky, sůl. K podávání marmeláda, zakysaná smetana,...
Postup přípravy
Z brambor, mouky a soli vypracujeme těsto. Odkrajujeme kousky, které rozválíme na placičku. Pečme na 180°C dozlatova. V polovině pečení obrátíme. Po upečení můžeme hned lehce…
Pirohy s marmeládou a praženou krupicí
Potřebné ingredience
Polohrubá mouka, vejce, voda. Marmeláda. Přepuštěné máslo, krupice. Cukr, máslo.
Postup přípravy
Z mouky, vejce, a trošky vody vypracujeme tuhé těsto, které necháme minimálně hodinu odpočívat (lépe několik hodin). Poté rozválíme na tenký plát, vykrájíme kolečka a plníme…
Špalda na sladko
Potřebné ingredience
uvařená špalda v mírně slané vodě, máslo, med, ořechy, semínka, sušené fíky (nebo jiné sušené ovoce), ev. čerstvé ovoce
Postup přípravy
Uvařenou špaldu zalijeme trochou vody a necháme v ní prohřát. Přidáme nakrájené fíky, ořechy a semínka. Chvíli povaříme (téměř do odpaření tekutiny). Nakonec vmícháme med a máslo.…
Trhanec
Potřebné ingredience
500ml mléka, sůl, 30g panely (cukru) + 1-2 lžíce na posypání, citrónová kůra, 250g jemné krupičky, 4 vejce, 30g másla. Ovocná omáčka, mascarpone a javorový sirup k podávání.
Postup přípravy
Krupičku smícháme s polovinou mléka, solí a panelou (cukrem). Necháme minimálně hodinu v lednici odležet. Poté vmícháme žloutky a střídavě zbytek mléka a sníh. V pekáčku necháme…
Jáhlové noky
Potřebné ingredience
300g jáhel, sůl, cca 200g pšeničné celozrnné mouky, asi 2 lžíce škrobu. Na posypání např. mletý mák, cukr, máslo, povidla.
Postup přípravy
Jáhly několikrát spaříme horkou vodou a poté uvaříme úplně doměkka ve slané vodě. Asi polovinu rozmixujeme na kaši. Necháme vychladnout. Poté smícháme se škrobem a moukou, aby…
Jáhlové placičky
Potřebné ingredience
500g vařených jáhel (ve slané vodě, na kaši), 30g pohankové mouky, 150g špaldové mouky, 100g žitné celozrnné mouky, 2 lžíce mletého (nebo alespoň drceného) lněného semínka, skořice
Postup přípravy
Vychladlou kaši smícháme s namočeným semínkem (namočit do trošky vody, dokud nepustí sliz) a moukami, necháme přikryté odpočívat asi 4 hodiny (ne v lednici). Pak přidáme skořici.…
Batátové vafle
Potřebné ingredience
200g batátů (buď uvařené nebo upečené), 1 vejce, 500g podmáslí, 1 lžíce oleje, 1 lžíce cukru, 2 lžičky PP,1 lžička sody, mletá skořice, 130g pšeničné celozrnné mouky, 130g špaldové celozrnné mouky
Postup přípravy
Z batátů uděláme pyré, smícháme s podmáslím a vejcem. Přisypeme všechny sypké přísady a zamícháme. V lehce vymazaném vaflovači upečeme vafle. U silných vaflí nutno péct poměrně…