Cuketové vafle
Potřebné ingredience
120g jemně strouhané cukety, 100g špaldové mouky, 1 lžička PP, 1 vejce, 30g oleje, 25g jogurtu nebo zakysané smetany
Postup přípravy
Smícháme cuketu, vejce, jogurt, olej, nakonec mouku s PP. Pečeme vafle. Lze podávat nasladko i naslano.
Brownies s avokádem
Potřebné ingredience
20g kakaa, 1 a 1/2 vejce, 1/2 avokáda, 50g cukru třtinového, malá lžíce kokosového oleje, 100g hořké čokolády (cca 50-60 %)
Postup přípravy
Kokosový olej rozpustíme, přidáme čokoládu a necháme rozpustit, mícháme. V robotu šleháme vejce a cukr do světlé pěny, poté za stálého šlehání přiléváme čokoládu. Pak přimícháme…
Těsto na mazanec, vánočku, makový závin,...
Potřebné ingredience
240g hladké mouky, 10g polohrubé, 40g cukru, 115g mléka, 1 vejce, 10g droždí, 50g másla, sůl, rum, citronová kůra, rozinky,...
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto, necháme kynout asi hodinu. Poté umotáme vánočku, mazanec, naplníme závin,... Potřeme vejcem a upečeme.
Perník z přebytků kvasu
Potřebné ingredience
80 g třtinového cukru, 100g mléka, 1 vejce, 200g kvasu, 80-90g oleje, 100g přesnídávky (ev 1 malé nakrájené jablko), 1 lžička PP, 1 lžička sody, 2 lžíce kakaa, skořice, perníkové koření, 70g celozrnné spaldy, 70 - 80g hladké pšenice
Postup přípravy
Cukr, vejce, kvas, mléko, olej a přesnídávku (jablko) chvíli mixujeme v nádobě na smoothie, poté smícháme s promíchanými suchými ingrediencemi. Pečeme ve vymazané a vysypané formě…
Vietnamská omáčka k závitkům (nuoc cham)
Potřebné ingredience
150g vody, 30-50g rybí omáčky, 50-60g limetové šťávy, 50g třtinového cukru, cca 1 stroužek česneku, chilli dle chuti, ev citronová tráva
Postup přípravy
Vodu zahříváme spolu s cukrem, šťávou a rybí omáčkou, do rozpuštění. Necháme vychladnout a přidáme česnek, chilli a event. nadrobno nasekanou citronovou trávu.
Linecký dort se šlehačkou a mascarpone
Potřebné ingredience
25g mandlové mouky, 100g másla, sůl, 40g cukru moučka, 130g špaldové mouky, 2 žloutky, citronová kůra. Krém: 200-250g mascarpone, 1 šlehačka, vanilka. Ovoce, pusinky, čokoláda,... - na ozdobu
Postup přípravy
Žloutky s cukrem a povoleným máslem chvilku šleháme (ne do pěny), poté přidáme mouky (mandlová smíchaná se špaldou), sůl a citronovou kůru. Necháme chvíli v chladu ztuhnout. Poté…
Batátové šátečky bez cukru
Potřebné ingredience
180g jemně strouhaných batatů, 20g másla, 60-70g přepuštěného másla (ev. 90g normálního másla celkem, ale nebudou tak křehké), 100g špaldové mouky, 100g hladké pšeničné mouky, 1 žloutek, 30g jogurtu, lžíce strouhaných ořechů (cca 2 vlašské). Náplň dle chuti (ve variantě zcela bez cukru - strouhaná jablka se skořicí nebo marmeláda bez cukru)
Postup přípravy
Že surovin vypracujeme těsto a můžeme s ním hned dále pracovat. Vyválíme, vykrájíme naplníme. Potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 - 200 stupňů asi 15 min.
Avokádové těstoviny
Potřebné ingredience
2 zralá avokáda, 1/2 - 1 stroužek česneku, sůl, pepř, cherry rajčata, citronová šťáva, trochu smetany, olivového oleje a parmazanu, drobné těstoviny (cca 400g)
Postup přípravy
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Mezitím připravíme omáčku. Avokádo rozmixujeme s česnekem, citronovou šťávou, solí, pepřem, smetanou, olejem, parmazanem a trochou vody z vaření…
Dort z Lotusek
Potřebné ingredience
2 balení Lotus sušenek, 3 zakysané smetany, 1 šlehačka
Postup přípravy
Ušlehanou smetanu smícháme se zakysankami. Do dortové formy (cca 20 cm) vrstvíme střídavě sušenky a krém. Necháme do druhého dne v lednici ztuhnout. Vyndáme z formy a po obvodu…
Polentový nákyp
Potřebné ingredience
Cca 120g vývaru nebo vody, 50g polenty, 1/2 kelímku zakysané smetany, 1 vejce (před 1. rokem jen žloutek), hrst vařeného nasekaného masa, 1 nastrouhaná mrkev, pár růžiček nasekané brokolice, bylinky
Postup přípravy
Z vody a polenty uvaříme hustou kaši (pokud je moc, že se nedá míchat, přidat tekutinu), necháme trochu vychladnout. Přidáme smetanu a vejce, nakonec zeleninu, maso o bylinky.…