Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Sladká jídla

Přidat recept
SLADKÁ JÍDLA
Špalda na sladko

Špalda na sladko

Potřebné ingredience

uvařená špalda v mírně slané vodě, máslo, med, ořechy, semínka, sušené fíky (nebo jiné sušené ovoce), ev. čerstvé ovoce

Postup přípravy

Uvařenou špaldu zalijeme trochou vody a necháme v ní prohřát. Přidáme nakrájené fíky, ořechy a semínka. Chvíli povaříme (téměř do odpaření tekutiny). Nakonec vmícháme med a máslo.…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Trhanec

Trhanec

Potřebné ingredience

500ml mléka, sůl, 30g panely (cukru) + 1-2 lžíce na posypání, citrónová kůra, 250g jemné krupičky, 4 vejce, 30g másla. Ovocná omáčka, mascarpone a javorový sirup k podávání.

Postup přípravy

Krupičku smícháme s polovinou mléka, solí a panelou (cukrem). Necháme minimálně hodinu v lednici odležet. Poté vmícháme žloutky a střídavě zbytek mléka a sníh. V pekáčku necháme…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Pohankové bezlepkové knedlíky

Pohankové bezlepkové knedlíky

Potřebné ingredience

2 vejce, 500g tvarohu (v alobalu), asi 400-450g pohankové mouky, 50g měkkého másla, sůl. Ovoce

Postup přípravy

Tvaroh, máslo a vejce zamícháme, poté postupně přidáváme mouku, dokud nevznikne téměř nelepivé těsto. Necháme chvíli odpočinout. Poté do kousků těsta zabalíme ovoce a uvaříme ve…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Rýžová kaše z papiňáku

Rýžová kaše z papiňáku

Potřebné ingredience

200g kulatozrnné rýže (několik hodin namočené), 1l plnotučného mléka

Postup přípravy

V papiňáku přivedeme k varu mléko, přidáme propláchnutou rýži, zamícháme, přiklopíme a necháme natlakovat. Vaříme na nejnižší stupeň 10min., poté vypneme zdroj tepla a necháme…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Dýňové lívance

Dýňové lívance

Potřebné ingredience

200g dýňového pyré (uvařená, rozmixovaná dýně), 2 lžíce rozpuštěného másla, 140g žitné celozrnné mouky, 50-60g jemných vloček, 200-250g mléka, 2 lžičky PP, 1 lžíce skořice, 2 vejce

Postup přípravy

Sypké suroviny smícháme a přimícháváme ke směsi mléka, vajec, dýně a másla. Smažíme na přepuštěním másle.

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Jáhlové placičky

Jáhlové placičky

Potřebné ingredience

500g vařených jáhel (ve slané vodě, na kaši), 30g pohankové mouky, 150g špaldové mouky, 100g žitné celozrnné mouky, 2 lžíce mletého (nebo alespoň drceného) lněného semínka, skořice

Postup přípravy

Vychladlou kaši smícháme s namočeným semínkem (namočit do trošky vody, dokud nepustí sliz) a moukami, necháme přikryté odpočívat asi 4 hodiny (ne v lednici). Pak přidáme skořici.…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Banánové lívance

Banánové lívance

Potřebné ingredience

1 zralý banán, 350g podmáslí, 1 vejce, 120g mouky (celozrnná žitná a špaldová), 1/2 lžičky sody, velká hrst vloček (nemusí být)

Postup přípravy

Banán, podmáslí, vejce a mouku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme vločky a necháme nějakou dobu stát (ideálně několik hodin, ale není nutné), pak přidáme sodu a dobře…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Kváskové jablečné lívance

Kváskové jablečné lívance

Potřebné ingredience

230-250 ml rostlinného mléka, 60g pohankové mouky, 40g špaldové mouky, 50g ovesných vloček, 65g aktivního kvásku, 1/2 vejce, 1 nastrouhané jablko i se slupkou

Postup přípravy

Vše kromě vejce a jablka smícháme, necháme v lednici do druhé dne. Druhý den přidáme vejce a jablko a necháme při pokojové teplotě kynout asi 1-2 hod. Smažíme zvolna na…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Jáhlové noky

Jáhlové noky

Potřebné ingredience

jáhly, rýžová mouka, hladká pšeničná mouka (lze nahradit moukou bezlepkovou), sůl Příloha dle chuti - šlehaný tvaroh, ovoce, skořice,... Hodí se i jako příloha k masu.

Postup přípravy

Jáhly uvaříme asi ve dvojnásobku mírně slané vody (tekutina se vsákne/odpaří), mírně rozmixujeme. Necháme vychladnout (může být i přes noc, ale to směs dost zhoustne a druhý den…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Zapečené palačinky s krémem

Zapečené palačinky s krémem

Potřebné ingredience

asi 10 palačinek (mléko, vejce, sůl, hladká mouka), 1 vanilkový pudink, 250ml mléka, 250g tvarohu ve vaničce, 150g jogurtu, 1 - 2 žloutky, 2 - 3 lžíce rumu, cukr podle chuti. Na potření rozpuštěné máslo, na posypání třtinový cukr a ev. skořice

Postup přípravy

Z mléka a pudinku uvaříme pudink, do teplého zašleháme ostatní ingredience. Necháme trochu vychladnout, aby směs zhoustla. Palačinky potíráme připravenou směsí, srolujeme a…

Zobrazit více...

Kategorie