Špalda na sladko
Potřebné ingredience
uvařená špalda v mírně slané vodě, máslo, med, ořechy, semínka, sušené fíky (nebo jiné sušené ovoce), ev. čerstvé ovoce
Postup přípravy
Uvařenou špaldu zalijeme trochou vody a necháme v ní prohřát. Přidáme nakrájené fíky, ořechy a semínka. Chvíli povaříme (téměř do odpaření tekutiny). Nakonec vmícháme med a máslo.…
Trhanec
Potřebné ingredience
500ml mléka, sůl, 30g panely (cukru) + 1-2 lžíce na posypání, citrónová kůra, 250g jemné krupičky, 4 vejce, 30g másla. Ovocná omáčka, mascarpone a javorový sirup k podávání.
Postup přípravy
Krupičku smícháme s polovinou mléka, solí a panelou (cukrem). Necháme minimálně hodinu v lednici odležet. Poté vmícháme žloutky a střídavě zbytek mléka a sníh. V pekáčku necháme…
Pohankové bezlepkové knedlíky
Potřebné ingredience
2 vejce, 500g tvarohu (v alobalu), asi 400-450g pohankové mouky, 50g měkkého másla, sůl. Ovoce
Postup přípravy
Tvaroh, máslo a vejce zamícháme, poté postupně přidáváme mouku, dokud nevznikne téměř nelepivé těsto. Necháme chvíli odpočinout. Poté do kousků těsta zabalíme ovoce a uvaříme ve…
Rýžová kaše z papiňáku
Potřebné ingredience
200g kulatozrnné rýže (několik hodin namočené), 1l plnotučného mléka
Postup přípravy
V papiňáku přivedeme k varu mléko, přidáme propláchnutou rýži, zamícháme, přiklopíme a necháme natlakovat. Vaříme na nejnižší stupeň 10min., poté vypneme zdroj tepla a necháme…
Dýňové lívance
Potřebné ingredience
200g dýňového pyré (uvařená, rozmixovaná dýně), 2 lžíce rozpuštěného másla, 140g žitné celozrnné mouky, 50-60g jemných vloček, 200-250g mléka, 2 lžičky PP, 1 lžíce skořice, 2 vejce
Postup přípravy
Sypké suroviny smícháme a přimícháváme ke směsi mléka, vajec, dýně a másla. Smažíme na přepuštěním másle.
Jáhlové placičky
Potřebné ingredience
500g vařených jáhel (ve slané vodě, na kaši), 30g pohankové mouky, 150g špaldové mouky, 100g žitné celozrnné mouky, 2 lžíce mletého (nebo alespoň drceného) lněného semínka, skořice
Postup přípravy
Vychladlou kaši smícháme s namočeným semínkem (namočit do trošky vody, dokud nepustí sliz) a moukami, necháme přikryté odpočívat asi 4 hodiny (ne v lednici). Pak přidáme skořici.…
Banánové lívance
Potřebné ingredience
1 zralý banán, 350g podmáslí, 1 vejce, 120g mouky (celozrnná žitná a špaldová), 1/2 lžičky sody, velká hrst vloček (nemusí být)
Postup přípravy
Banán, podmáslí, vejce a mouku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme vločky a necháme nějakou dobu stát (ideálně několik hodin, ale není nutné), pak přidáme sodu a dobře…
Kváskové jablečné lívance
Potřebné ingredience
230-250 ml rostlinného mléka, 60g pohankové mouky, 40g špaldové mouky, 50g ovesných vloček, 65g aktivního kvásku, 1/2 vejce, 1 nastrouhané jablko i se slupkou
Postup přípravy
Vše kromě vejce a jablka smícháme, necháme v lednici do druhé dne. Druhý den přidáme vejce a jablko a necháme při pokojové teplotě kynout asi 1-2 hod. Smažíme zvolna na…
Jáhlové noky
Potřebné ingredience
jáhly, rýžová mouka, hladká pšeničná mouka (lze nahradit moukou bezlepkovou), sůl Příloha dle chuti - šlehaný tvaroh, ovoce, skořice,... Hodí se i jako příloha k masu.
Postup přípravy
Jáhly uvaříme asi ve dvojnásobku mírně slané vody (tekutina se vsákne/odpaří), mírně rozmixujeme. Necháme vychladnout (může být i přes noc, ale to směs dost zhoustne a druhý den…
Zapečené palačinky s krémem
Potřebné ingredience
asi 10 palačinek (mléko, vejce, sůl, hladká mouka), 1 vanilkový pudink, 250ml mléka, 250g tvarohu ve vaničce, 150g jogurtu, 1 - 2 žloutky, 2 - 3 lžíce rumu, cukr podle chuti. Na potření rozpuštěné máslo, na posypání třtinový cukr a ev. skořice
Postup přípravy
Z mléka a pudinku uvaříme pudink, do teplého zašleháme ostatní ingredience. Necháme trochu vychladnout, aby směs zhoustla. Palačinky potíráme připravenou směsí, srolujeme a…