čokoládový dezert s hruškami
Potřebné ingredience
1/2 kostky droždí FALA
75 g polohrubé mouky
1 dl kefíru
100 g másla
75 g cukru krupice
2 vejce
2 lžičky kakaa
3 hrušky
1/2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
Příprava: 20 minut Kynutí: 40 minut Pečení: 30 minut
Postup přípravy
1. Malou dortovou formu vymažeme máslem a dno poklademe plátky z poloviny oloupaných hrušek.
2. Promícháme droždí s cukrem a kefírem, přilijeme zbytek vlažného másla, strouhaný…
Švestkový koláč
Potřebné ingredience
(dávka na 2 větší koláče)
1 kostku droždí NOLI 42 g
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
125 g tuku na pečení
50 g cukru
1 vejce
sůl
náplň: 1 kg švestek
500 g ovocného jogurtu
3 vejce
vanilkový cukr
Doba přípravy: 75 minut
Postup přípravy
1. Do mísy vsypeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme, přilijeme vlažné mléko a rozpuštěný tuk, přidáme jedno vejce a rozdrobíme kostku droždí. Pečlivě promícháme, až vznikne…
Kynutý závin s jablky a mrkví
Potřebné ingredience
1 kostku droždí NOLI 42 g
400 g špaldové mouky
200 g hladké mouky
150 ml sezamového oleje
270 ml ovesného, popř. sojového mléka
1 kávovou lžičku mořské soli
3 žloutky
lněné a sezamové semínka (dle chuti)
na náplň:
najemno strouhané jablka a mrkev
rozinky na doslazení (popř. med, slad nebo třtinový cukr)
Postup přípravy
Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 0,5 cm.…
KRÉMOVÉ MAKOVÉ ŘEZY
Potřebné ingredience
5 vajec, 250 g cukru, 5 lžic vlažné vody, 200 g mletého máku, 150 ghladké mouky, 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
náplň: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 200 g másla, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, trochu rumu
Pudinky uvaříme v mléce. Máslo utřeme s cukrem a vanil. cukrem a vmícháme studený pudink, přidáme rum a vymícháme na hladký krém.
poleva: 250 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce horké vody, 1 lžička oleje
Moučkový cukr zalijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu, olej a vymícháme polevu.
Postup přípravy
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme za stálého šlehání cukr, vodu a žloutky. Potom postupně přimícháme mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto upečeme (asi 50 min.) na…
ŠALAMOUN
Potřebné ingredience
1 hrnek vody, 2 hrnky cukru, 1 hera, 2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva, 2 hrnky polohr. mouky, 4 vejce, rum, kokos na posypání
vše odměřujeme na čtvrtlitrové hrnky
Postup přípravy
Vodu, cukr, tuk, kakao dáme do hrnce a zahříváme až se směs spojí-NEVAŘÍME! Odebereme 3/4 hrnku směsi a dolijeme ho rumem.
Do zbytku směsi přidáme mouku, prášek do pečiva,…
SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S JAHODAMI
Potřebné ingredience
3 hrnky polohr. mouky, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, 1 skořicový cukr. Vše smícháme dohromady.
+ 1 hera
náplň: 2 měkké tvarohy, 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, jahodový kompot
Postup přípravy
Na plech rozetřeme 125 g hery, na ní nasypeme polovinu sypké směsi, polijeme ochuceným tvarohem na který poklademe jahody. Nahoru nasypeme druhou polovinu sypké směsi na kterou…
TVAROHOVÝ BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
Potřebné ingredience
200 g polohr. mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g hery, 170 g moučkového cukru, 4 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 100 g rozinek, 100 g vlašských ořechů, 2 lžíce rumu
Postup přípravy
Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přidáme tvaroh, rozinky a rozkrájené vlašské ořechy a promícháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pevně ušlehaný sníh z…
PIŠKOT S PUDINKOVÝM KRÉMEM A ŠLEHAČKOU
Potřebné ingredience
200 g polohr. mouky, 4 vejce, 200 g cukru, 4 lžíce horké vody,
1 šlehačka v prášku, strouhaná čokoláda
krém:
1/2 l mléka, 2 jahodové pudinky, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1 tvaroh, 250 g hery
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Do vychladlého zašleháme vanil. cukr, tvaroh a heru.
Postup přípravy
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Plech vymažeme a vysypeme moukou. Upečený piškot potřeme krémem a na krém dáme…
DOMAŽLICKÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 125 g hery (rozpustíme), 100 g moučkového cukru, 30 g droždí, 3 žloutky, 1/2 vanilkového cukru, 1 lžíce rumu, asi 2 dl vlažného mléka
povidla: švestková povidla ochutíme rumem a skořicí, můžem přisladit
mák: 100 g máku, 1 lžíce medu, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr
mák svaříme s mlékem, medem a cukrem
tvaroh: 3 tvarohy (1 z papíru tužší, 2 z kelímku), 2 vejce, 100 g moučkového cukru, rum
tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a rumem a vmícháme sníh z bílků. Tvaroh nesmí být moc hustý.
Postup přípravy
Vzešlým kváskem zaděláme těsto a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně a z pečícího papíru vystřihneme 5 kol o průměru 25 cm(obkreslíme talíř). Papíry potřeme…
Mandarinkový koláč
Potřebné ingredience
4 vejce
220 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
80 ml oleje
130 ml minerálky
300 g polohrubé mouky
3 lžičky prášku do pečiva
50 g mletých mandlí
---------------------------------
600 g mandarinkového kompotu (může být i víc)
250 ml smetany ke šlehání
300 ml kysané smetany
2 sáčky vanilkového cukru
50 g mandlových lupínků
1 skořicový cukr
Postup přípravy
Smetanu ušleháme s cukry a vmícháme kysanou smetanu.
Mandlové lupínky opražíme.
Na upečený (prochladlý) koláč nandáme mandarinky, rozetřeme smetanu, poklademe kousky…