Limetková kolečka
Potřebné ingredience
200 g másla, 2 lžíce třtinového moučkového vanilkového cukru, 300g hladké mouky. Krém: 120g šlehačky, 200g bílé čokolády, 40g másla, kůra a šťáva z limetky
Postup přípravy
Těsto necháme v lednici odpočinout. šlehačku svaříme s čokoládou a kůrou. Do vychladlé směsi zašleháme máslo a šťávu, vyšleháme krém. Necháme chvíli zatuhnout v lednici. Slepujeme…
Datlové košíčky
Potřebné ingredience
Těsto: 100g cukru, 2 žloutky, 250g másla, citrónová kůra, vanilka, 350g pšeničné celozrnné mouky. Náplň: 200g datlové pasty, 200g mletých mandlí (až téměř na pastu), 2 lžíce rumu, vanilka, 250g mléka, 1 vanilkový pudink, 200g másla. Čokopoleva. Krém do cukroví (trvanlivější) : 200g datlové pasty, 130g vody 1 lžíce polohrubé mouky, 100g mletých mandlí, 200g másla, rum.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme v chladu. Poté upečeme ve formách na košíčky a necháme vychladnout. Z mléka uvaříme pudink a necháme lehce vychladnout (ne úplně), poté vše smícháme a…
Čokoládové knoflíky
Potřebné ingredience
120g másla, 80g cukru, 2 lžíce mléka, 1 žloutek, vanilka, 40g kakaa, 150g hladké mouky. Náplň: 90g hořké čokolády, 60g šlehačky, kousek másla (není nutné), rum dle chuti. Nahrubo sekané lískové loupané ořechy.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Poté tvoříme kuličky, které obalujeme v ořechách. Do každé kuličky vytvoříme důlek a upečeme. Na náplň zahřejeme šlehačku a…
Linecké cukroví
Potřebné ingredience
100g třtinového moučkového cukru, 260g hladké mouky, 180g másla, citrónová kůra, 2 žloutky
Postup přípravy
Vypracované těsto necháme v lednici, nejlépe přes noc. Poté vyválíme, vykrájíme, upečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10min. Vychladlé slepujeme marmeládou.
Perníčky od Vlaďky
Potřebné ingredience
750g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 230g medu, 150g másla, 3 vejce, 3 lžíce kakaa, perníkové koření, skořice, 1 a 1/2 lžičky sody
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme den odležet v chladu, poté vyválíme, vykrájíme pečeme na 180°C asi 7-10min. Pro lesk pp vytažení z trouby natíráme bílkem.
Ořechové košíčky
Potřebné ingredience
100g cukru, 2 žloutky, 250g másla, citrónová kůra, vanilka, 350g pšeničné celozrnné mouky. Náplň: mleté piškoty nebo zbytky suchého cukroví, marmeláda, rum, sekané ořechy, máslo nebo zbylý krém. Marmeláda. Čokoládová poleva.
Postup přípravy
Těsto vypracujeme a necháme v lednici odpočinout. Pak upečeme košíčky, necháme vychladnout. Na náplň vše smícháme do hmoty měkké konzistence. Na dno košíčku dáme trochu marmelády,…
Kolečka s karamelovým krémem
Potřebné ingredience
160g mletých vlašských ořechů, 320g celozrnné pšeničné mouky, 130g třtinového cukru, 240g másla, 3 lžíce rumu. Krém: 150g třtinového cukru, 250g šlehačky, 120g másla, sůl. Čokoládová poleva.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vykrájíme kolečka, upečeme. Po vychladnutí slepujeme krémem a polijeme polevou. Z cukru připravíme karamel, když je hotový, přidáme…
Poleva citrónovo bílková
Potřebné ingredience
1 bílek, šťáva z jednoho citrónu, moučkový cukr
Postup přípravy
Bílek ušleháme dotuha, ke konci přidáme citrónovou šťávu a začneme postupně zašlehávat cukr, který jsme předem rozmixovali ve foodprocesoru. Cukru dáváme podle požadované hustoty.…
Goji kuličky
Potřebné ingredience
50g goji, 2-3 lžičky medu, 30g kešu, 30g ovesných vloček jemných. Kokos a karob na obalení.
Postup přípravy
Goji, kešu a vločky v sekáčku rozdrtíme na prášek. Poté přidáme med a vlhkýma rukama (nebo kápneme pár kapek vody do těsta) vytvoříme pevnou hmotu. Necháme asi 30min. odležet.…
Bebe kuličky (slovenské cukroví)
Potřebné ingredience
120g bebe pudinku, 80g másla, 20g datlového sirupu, 20g třtinového cukru (nemusí být), kokos na obalení, lískové ořechy doprostřed
Postup přípravy
Pudinkový prášek, máslo, sirup a cukr zpracujeme, necháme v chladu ztuhnout. Poté uděláme kupičky, do každé dáme lískový oříšek a obalíme v kokosu. Skladujeme v lednici.