Celerová pomazánka
Potřebné ingredience
1/2 menšího celeru, 2 malá vejce natvrdo, 2 lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř, petrželka, 100g šunky, 1 lžička octa, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce žervé
Postup přípravy
Celer oloupeme a uvaříme ve vodě s octem doměkka, necháme vychladnout. Šunku nasekáme, vejce a celer nastrouháme najemno. Vše smícháme, necháme chvíli odležet.
Nivová pomazánka s brokolicí
Potřebné ingredience
150g brokolice, 1 tučný tvaroh ve vaničce, 120g nivy, sůl, 2 lžíce másla, sušený česnek podle chuti, podle potřeby ev. trochu mléka
Postup přípravy
Růžičky brokolice uvaříme v páře nebo ve vodě a nasekáme najemno. Změklé máslo vyšleháme s tvarohem, solí a česnekem. Přidáme nastrouhanou nivu a nakonec vmícháme brokolici.
Dýňová pomazánka
Potřebné ingredience
250g jemně strouhané dýně, 1/2 stroužku česneku, 1 lžíce přepuštěného másla, trochu kmínu, sůl, chilli paprička, 1 lžíce citrónové šťávy, asi 3 lžíce oleje (dýňový, olivový,...)
Postup přípravy
Na přepuštěném másle orestujeme dýni, po chvíli přidáme drcený česnek, kmín, sůl a kousky chilli papričky. Když je dýně měkká, přidáme citrónovou šťávu a rozmixujeme dohladka.…
Hummus
Potřebné ingredience
125g suché cizrny, 1 velká lžíce tahini, 50g olivového oleje (+ navrch), 1-2 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky drceného římského kmínu, 1/2 lžičky mleté sladké papriky (+ na ozdobu), 1 stroužek česneku, trošku jedlé sody, sůl, ev. voda z cizrny
Postup přípravy
Cizrnu den předem namočíme a poté uvaříme ve slané vodě se sodou úplně doměkka (v papiňáku asi 15 - 20 min.). Scedíme a trochu vody necháme na doředění. Cizrnu necháme vychladnout…
Tuňáková pomazánka s kari
Potřebné ingredience
2 konzervy tuňáka v oleji, 150g lučiny, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce citrónové šťávy, trocha citrónové kůry, 1 lžička kari, 3 vejce natvrdo, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce kaparů
Postup přípravy
Sýr smícháme s okapaným tuňákem a nasekaným vejcem, přidáme ostatní ingreidnece a nakonec kapary.
Domácí máslo
Potřebné ingredience
smetana s min. 33% tuku
Postup přípravy
Smetanu ušleháme dotuha a stále šleháme dál, dokud se nezačne oddělovat tuhá složka (máslo) a tekutá (podmáslí). V té chvíli snížíme otáčky na robotu - hodně to cáká. Když je…
Cizrnová pomazánka
Potřebné ingredience
cizrna, olivový olej (do pomazánky o na povrch), česnek, vývar z cizrny, tahini (sezamová pasta), sůl, pepř
Postup přípravy
Cizrnu přes noc namočíme, poté uvaříme hodně doměkka. Slijeme, necháme trochu vývaru na doředění. Cizrnu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou pastu,…
Pomazánka ze šušených rajčat
Potřebné ingredience
uzené tofu, sušená rajčata, olivový olej, event. sůl a pepř
Postup přípravy
Tofu, rajčata a olej rozmixujeme tyčovým mixérem. Poměr rajčat a tofu je asi 1:1. Olej přidáváme dle požadované konzistence.
Tuňákovo-vajíčková pomazánka
Potřebné ingredience
2 uvařená vejce, 1 velká plechovka tuňáka, 2 - 3 lžíce žervé, 2 - 3 lžíce parmazánu, 2- 3 lžíce eidamu, sůl, pepř, petrželka
Baba ganuš
Potřebné ingredience
1 střední lilek, 2 stroužky česneku, 3 lžíce plnotučného jogurtu, 1 velká lžíce tahini, chilli dle chuti, citrónová šťáva, sůl, hladkolistá petrželka, opražená piniová semínka
Postup přípravy
Lilek rozpůlíme, osolíme a necháme chvíli stát. Poté vodu setřeme, potřeme olivovým olejem a dáme péct řeznou stranou na plech. Pečeme na 180°C asi 30-40min. (dužina je úplně…