Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Zeleninová jídla

Přidat recept
ZELENINOVÁ JÍDLA
Květákové kari

Květákové kari

Potřebné ingredience

1 květák * velký batát * cca 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku * cibule * 4 stroužky česneku * 1 velká lžíce červené kari pasty * asi 4 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru * 1 lžička římského kmínu * 1 lžička mletého koriandru * 200 ml kokosového mléka * voda, půl kostky kuřecího bujonu (nebo cca 150 ml vývaru) * sůl

Postup přípravy

V pánvi wok (nebo jiné vhodné nádobě) osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme lžíci kari pasty, aby se rozvoněla. potom dáme nakrájený česnek, na kostky nakrájený batát a na plátky…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Zeleninové ragú s parmazánem a smetanou

Zeleninové ragú s parmazánem a smetanou

Potřebné ingredience

jakákoli mražená či čerstvá zelenina 350 -400 g (např. lahůdková, maďarská) * červená cibule * kousek papriky, pokud není ve směsi * 2 dcl smetany na vaření *půl kostky bujonu Natur bylinkový, může být i jakýkoli zeleninový * lžička rozmarýnu * 2 trojúhelníčky taveného sýra * parmazán

Postup přípravy

na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na půlkolečka, přidáme zeleninu, kostku a sýr. jakmile se zelenina rozmrazí, přidáme smetanu, rozmarýn a vaříme, dokud se sýr nerozpustí.…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Výborný a jednoduchý zapečený květák se slaninou a paprikou

Výborný a jednoduchý zapečený květák se slaninou a…

Potřebné ingredience

1 větší květák - 100 g anglické slaniny - 2 červené papriky (v origoš receptu je kapie naložená v oleji, tu jsem samozřejmě neměla, ale pomohla jsem si jinak - viz recept) 150 g tvrdého sýra - 200 - 300 g zakysané smetany - sůl, pepř

Postup přípravy

květák rozebrat na růžičky a uvařit v osolené vodě s trochou citr. šťávy (povařit cca 8 minut aby nebyl rozvařený).
Mezitím si na pánvičce opéct slaninu nakrájenou na proužky …

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Pizza z cukety nebo patizonu

Pizza z cukety nebo patizonu

Potřebné ingredience

cca 500 g cuket (1/2 velké) * 2 vejce * 150 g junioru (možno vynechat) * 1/2 hrnku polohrubé a 1/2 hrnku hladké mouky * 1/2 hrnku oleje * 1 prdopeč * sůl, pepř * 3 stroužky česneku * 1 cibule ************** rajčata, papriky, žampiony *** oregano **** tvrdý sýr nebo mozzarela

Postup přípravy

cuketu nahrubo nastrouháme, dáme do větší mísy, kde smícháme s moukou, prdopeč, vejci, nakrájeným salámem (dávám krájený na plátky, ten pak pokrájím na čtverečky - je toho víc:-))…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Slaný francouzský koláč QUICHE LORRAINE

Slaný francouzský koláč QUICHE LORRAINE

Potřebné ingredience

Těsto: 180 g hladké mouky * 4 lžíce vody * 100g tuku - hera, stela * 1 žloutek Náplň: 150 g anglické slaniny (část nahrazuju šunkovým salámem) * 100 tvrdého sýra (originálně patří nějaký tučný, 45% a více) * 200 ml 30% sladké smetany * 200 g 15% zakysané krémovité smetany * 3 vejce (já dávám 2+ bílek co zbyl od žloutku do těsta) * muškátový oříšek * kousek cukety * rajčata * jakákoliv jiná zelenina, pórek, cibule, papriky....

Postup přípravy

Uděláme těsto - na vále zpracujeme a necháme v lednici hodinu odležet - ne míň, aby se netrhalo. Další postup dle obrázků.

recept vyšel v mladé frontě.

místo…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Květák zapečený s brambory

Květák zapečený s brambory

Potřebné ingredience

1 menší květák * 750g brambor * 1 cibule * 2 párky nebo jiná uzenina * 4 žampiony nebo sterilované * sterilovaný hrášek (nemusí být) * 1 zelená a 1 červená paprika * tvrdý sýr nebo parmazán * 0,75 l mléka * 2 lžíce mouky * 2 vejce * provensálské koření * muškátový oříšek * sůl * pepř

Postup přípravy

květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou doměkka (cca 10 minut).
Mezitím očistíme brambory (nové můžeme nechat se slupkou) a nakrájíme na tenké…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Brokolicový nákyp

Brokolicový nákyp

Potřebné ingredience

1 brokolice * 1 svazek jarní cibulky nebo 1 nadrobno nakrájená cibule * 100 g měkkého salámu * 100 g tvrdého sýra * 3 stroužky česneku * pepř * majoránka * muškátový oříšek * 4 vejce * 200 ml mléka * 100 g polohrubé mouky * 1 prášek do pečiva

Postup přípravy

5 minut povaříme brokolici a nasekáme nahrubo, stejně tak cibuli, salám, nastrouháme sýr - osolíme, opepříme, dáme majoránku a prolisovaný česnek a muškátový oříšek. Vejce…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Bramborový guláš s uzeninou a lečem

Bramborový guláš s uzeninou a lečem

Potřebné ingredience

5 brambor * 1 větší cibule * 4 stroužky česneku * menší sklenička zeleninového leča (nebo mražené nebo čerstvá rajčata a papriky nebo konzervu leča s klobásou - to je nejlepší! :-)) * papriková klobása * 20 dkg slovenského či jiného točeného vepřového salámu nebo silných párků * hlíva nebo žampiony (nemusí být) * 2 kostky kuřecího nebo zeleninového bujonu * mletá paprika 2 lžíce * pálivá paprika 1 lžička * 1 lžíce gulášového koření * 1 lžíce mletého kmínu * 3 lžíce majoránky

Postup přípravy

Na tuku (nejlépe sádlo) osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme nakrájenou klobásu a salám. Smažíme cca 5 minut. Pak posypeme paprikou a kmínem, přidáme na kostky…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Zapečená kapusta (nebo hlávkové zelí) s bramborami a slaninou

Zapečená kapusta (nebo hlávkové zelí) s bramborami a…

Potřebné ingredience

600-750 g kapusty, může být i růžičková (tu jen rozpůlíme),150-200 g anglické slaniny nebo po­dobného masa, k tomu dávám krkovici nebo i kotletu, ale nemusí být,1 velká cibu­le,1 kg brambor,5 až 6 stroužků česneku,pepř,sůl,masox,100-200 g nastrouhaného sýra (nemu­sí být).

Postup přípravy

Vě větším kastrolu, který můžeme dát do trouby, rozškvaříme slaninu nebo na oleji opečeme maso, které máme. Poté přidáme cibuli a nakrájenou kapustu bez středních tvrdých košťálů.…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Papriky s kukuřicí

Papriky s kukuřicí

Potřebné ingredience

2 barevné papriky (ne kapie) * konzerva kukuřice nebo mražená půl sáčku * cibule * zakysaná smetana * sůl * pepř

Postup přípravy

Cibulku nakrájíme nadrobno a osmažíme na olivovém oleji, přidáme na nudličky nakrájenou papriku a okapanou kukuřici, jen osmahneme aby se to prohřálo, papriky musí zůstat křupavé,…

Zobrazit více...

Kategorie