Jáhly s kukuřicí
Potřebné ingredience
Jáhly, sůl, kurkuma, petrželka, sterilovaná kukuřice
Postup přípravy
Jáhly několikrát spaříme, poté uvaříme v osolené vodě s kurkumou do měkka (pokud je potřeba slijeme přebytečnou vodu). Přidáme kukuřici a petrželku, necháme celé prohřát. Podáváme…
Polentové knedlíky
Potřebné ingredience
1000g vody, sůl, 200g polenty, 1 lžíce másla, olej
Postup přípravy
Do vroucí, osolené vody vsypeme pramínkem polentu a zpočátku za stálého míchání vaříme cca 10min., přidáme máslo. Necháme částečně vychladnout (buď v míse nebo na vále). Rozdělíme…
Bazalkové pesto
Potřebné ingredience
2 velké hrsti bazalkových listů, 2 lžíce parmazánu, 2 lžíce kešu ořechů, sůl, 1/4 stroužku česneku (nebo ještě méně), olivový olej (asi 50 - 70ml)
Postup přípravy
Bazalku s olejem nasekáme nahrubo. Přidáme ostatní ingredience a umixujeme do hladké pasty. Pokud je potřeba přidáme olivový olej. Pro uchování barvy povrch zalijeme olejem.
Krupicové noky (přílohové)
Potřebné ingredience
3 vejce, 750g mléka, 25g oleje, 200g krupice, 160g hrubé mouky, sůl, pepř, muškátový ořech, 2 lžíce tvarohu, petrželka, máslo na promaštění
Postup přípravy
Mléko, sůl, pepř a olej přivedeme k varu. Přisypeme krupici s moukou a mícháme dokud se nezačne odlepovat od stěn (odpalované těsto) - vznikne velmi hustá hmota. Do horké směsi…
Cuketové vafle
Potřebné ingredience
200g nahrubo nastrouhané cukety, česnek, sůl, pepř, 2 vejce, 50g strouhaného sýru, 130g hladké mouky, 50g mléka, malá lžička PP, 10-15g olivového oleje, hrst slunečnicových semínek
Zeleninový tajine
Potřebné ingredience
3 velké mrkve, 1 menší lilek, 2 cukety, 1 lžička drceného římského kmínu, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého zázvoru, sůl, pepř, třtinový cukr, 1 plechovka rajčat, 250g vývaru, dvě hrsti vařené cizrny, rýžový olej, stroužek česneku
Postup přípravy
Lilek oloupeme a nakrájíme na kostky, na větší kousky nakrájíme i cuketu a mrkev. Na oleji orestujeme drcený česnek, přidáme koření a necháme rozvonět. Poté přidáme mrkev a lilek,…
Těstoviny s cuketou
Potřebné ingredience
300 - 400g těstovin, asi 600g malých cuket, olivový olej, 3 stroužky česneku, oregano, sůl, pepř, 250g ricotty, hrst parmazánu
Postup přípravy
Těstoviny vaříme spolu s celými stroužky česneku v osolené vodě do poloměkka, na poslední dvě minuty přidáme cukety nakrájené na kolečka. Poté scedíme, vyhodíme česnek, přidáme…
Fazolová směs
Potřebné ingredience
250g velkých bílých fazolí, 300g žampionů, 300ml vývaru, 100g passaty, 2 lžíce zakysané smetany, kmín, majoránka, chilli paprička, 1 stroužek česneku, 1 lžíce papriky, trochu kukuřice, sůl, 1 lžíce sójové omáčky, ev. trochu jíšky
Postup přípravy
Fazole namočíme den předem, poté uvaříme a scedíme. Na oleji orestujeme žampiony na plátky, přidáme passatu, kukuřici, koření a fazole. Zalijeme vývarem a necháme chvíli vařit,…
Cizrnová směs na těstoviny
Potřebné ingredience
200 - 250g cizrny (přes noc namočené, poté pulzním mixérem rozmixované nahrubo), 1 rajčatový protlak, 1-2 plechovky krájených rajčat (dle požadované hustoty), bazalka, oregano, rozmarýn, sůl, pepř, 500ml vývaru, 1 velká mrkev, 1 petržel, kousek celeru (nebo řapíkatý), přepuštěné máslo, bobkový list, celá skořice, 1 velký stroužek česneku, 1 lžička cukru
Postup přípravy
Na másle orestujeme nastrouhanou zeleninu, přidáme koření, prolisovaný česnek, cizrnu, cukr a zalijeme vývarem. Přidáme rajčata, protlak a necháme vařit asi 2 hodiny, dokud není…
Cizrna na smetaně
Potřebné ingredience
500g suché cizrny, 500 - 750ml masového vývaru, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl, asi 2 lžíce mleté papriky, trochu majoránky, 1 šlehačka, citrónová šťáva, přepuštěné máslo, ev. cukr, popřípadě jíška nebo mouka s vodou na dohuštění
Postup přípravy
Cizrnu namočíme minimálně na 12 hod. do vody. Vodu slijeme, zalijeme vývarem a popřípadě trochou vody, ať je jen mírně ponořená. Přidáme bobkový list, nové koření a majoránku,…