Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Bezmasá jídla

Přidat recept
BEZMASÁ JÍDLA
Jáhly s kukuřicí

Jáhly s kukuřicí

Potřebné ingredience

Jáhly, sůl, kurkuma, petrželka, sterilovaná kukuřice

Postup přípravy

Jáhly několikrát spaříme, poté uvaříme v osolené vodě s kurkumou do měkka (pokud je potřeba slijeme přebytečnou vodu). Přidáme kukuřici a petrželku, necháme celé prohřát. Podáváme…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Polentové knedlíky

Polentové knedlíky

Potřebné ingredience

1000g vody, sůl, 200g polenty, 1 lžíce másla, olej

Postup přípravy

Do vroucí, osolené vody vsypeme pramínkem polentu a zpočátku za stálého míchání vaříme cca 10min., přidáme máslo. Necháme částečně vychladnout (buď v míse nebo na vále). Rozdělíme…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Bazalkové pesto

Bazalkové pesto

Potřebné ingredience

2 velké hrsti bazalkových listů, 2 lžíce parmazánu, 2 lžíce kešu ořechů, sůl, 1/4 stroužku česneku (nebo ještě méně), olivový olej (asi 50 - 70ml)

Postup přípravy

Bazalku s olejem nasekáme nahrubo. Přidáme ostatní ingredience a umixujeme do hladké pasty. Pokud je potřeba přidáme olivový olej. Pro uchování barvy povrch zalijeme olejem.

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Krupicové noky (přílohové)

Krupicové noky (přílohové)

Potřebné ingredience

3 vejce, 750g mléka, 25g oleje, 200g krupice, 160g hrubé mouky, sůl, pepř, muškátový ořech, 2 lžíce tvarohu, petrželka, máslo na promaštění

Postup přípravy

Mléko, sůl, pepř a olej přivedeme k varu. Přisypeme krupici s moukou a mícháme dokud se nezačne odlepovat od stěn (odpalované těsto) - vznikne velmi hustá hmota. Do horké směsi…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Cuketové vafle

Cuketové vafle

Potřebné ingredience

200g nahrubo nastrouhané cukety, česnek, sůl, pepř, 2 vejce, 50g strouhaného sýru, 130g hladké mouky, 50g mléka, malá lžička PP, 10-15g olivového oleje, hrst slunečnicových semínek

Postup přípravy

Vše smícháme, necháme chvíli odstát a pečeme vafle.

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Zeleninový tajine

Zeleninový tajine

Potřebné ingredience

3 velké mrkve, 1 menší lilek, 2 cukety, 1 lžička drceného římského kmínu, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého zázvoru, sůl, pepř, třtinový cukr, 1 plechovka rajčat, 250g vývaru, dvě hrsti vařené cizrny, rýžový olej, stroužek česneku

Postup přípravy

Lilek oloupeme a nakrájíme na kostky, na větší kousky nakrájíme i cuketu a mrkev. Na oleji orestujeme drcený česnek, přidáme koření a necháme rozvonět. Poté přidáme mrkev a lilek,…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Těstoviny s cuketou

Těstoviny s cuketou

Potřebné ingredience

300 - 400g těstovin, asi 600g malých cuket, olivový olej, 3 stroužky česneku, oregano, sůl, pepř, 250g ricotty, hrst parmazánu

Postup přípravy

Těstoviny vaříme spolu s celými stroužky česneku v osolené vodě do poloměkka, na poslední dvě minuty přidáme cukety nakrájené na kolečka. Poté scedíme, vyhodíme česnek, přidáme…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Fazolová směs

Fazolová směs

Potřebné ingredience

250g velkých bílých fazolí, 300g žampionů, 300ml vývaru, 100g passaty, 2 lžíce zakysané smetany, kmín, majoránka, chilli paprička, 1 stroužek česneku, 1 lžíce papriky, trochu kukuřice, sůl, 1 lžíce sójové omáčky, ev. trochu jíšky

Postup přípravy

Fazole namočíme den předem, poté uvaříme a scedíme. Na oleji orestujeme žampiony na plátky, přidáme passatu, kukuřici, koření a fazole. Zalijeme vývarem a necháme chvíli vařit,…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Cizrnová směs na těstoviny

Cizrnová směs na těstoviny

Potřebné ingredience

200 - 250g cizrny (přes noc namočené, poté pulzním mixérem rozmixované nahrubo), 1 rajčatový protlak, 1-2 plechovky krájených rajčat (dle požadované hustoty), bazalka, oregano, rozmarýn, sůl, pepř, 500ml vývaru, 1 velká mrkev, 1 petržel, kousek celeru (nebo řapíkatý), přepuštěné máslo, bobkový list, celá skořice, 1 velký stroužek česneku, 1 lžička cukru

Postup přípravy

Na másle orestujeme nastrouhanou zeleninu, přidáme koření, prolisovaný česnek, cizrnu, cukr a zalijeme vývarem. Přidáme rajčata, protlak a necháme vařit asi 2 hodiny, dokud není…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Cizrna na smetaně

Cizrna na smetaně

Potřebné ingredience

500g suché cizrny, 500 - 750ml masového vývaru, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl, asi 2 lžíce mleté papriky, trochu majoránky, 1 šlehačka, citrónová šťáva, přepuštěné máslo, ev. cukr, popřípadě jíška nebo mouka s vodou na dohuštění

Postup přípravy

Cizrnu namočíme minimálně na 12 hod. do vody. Vodu slijeme, zalijeme vývarem a popřípadě trochou vody, ať je jen mírně ponořená. Přidáme bobkový list, nové koření a majoránku,…

Zobrazit více...

Kategorie