Čočková polévka
Potřebné ingredience
asi 1,5l masového vývaru, 200g čočky velkoplodé, asi 100g drobnější čočky, 1 stroužek česneku, 70g rajčatového protlaku, 1 lžíce papriky, kmín, majoránka, sůl, pepř, 2-3 lžíce octa, 1 pikantní klobása, sádlo
Postup přípravy
Přes noc namočíme 200g čočky do poloviny vývaru a 100g čočky do vody. Na sádle orestujeme česnek, protlak a papriku, zalijeme čočkou ve vývaru, přidáme zbytek vývaru a vaříme…
Mungo polévka
Potřebné ingredience
200 - 250g mungo fazolí, sůl, 1 - 1,5l vývaru, 1 lžička kurkumy, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky drceného římského kmínu, chilli paprička, 2 stroužky česneku, olivový olej, čerstvý koriandr
Postup přípravy
Fazole přes noc namočíme do vody. Na oleji osmahneme česnek, poté všechno koření. Přidáme slité fazole, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka (asi 45 min.). Na talíři…
Kuřecí knedlíčky
Potřebné ingredience
asi 150g vařeného kuřecího masa, 1 lžíce másla, sůl, pepř, bylinky, 1 vejce, strouhanka na zahuštění, 1 hrst parmazánu
Postup přípravy
Maso umeleme, přidáme ostatní suroviny a nakonec zahušťujme strouhankou, aby vznikla nelepivá hmota. Tvarujeme knedlíčky, zavařujeme rovnou v polévce.
Květákový krém
Potřebné ingredience
1 menší květák, 1/2 lžičky drceného římského kmínu, sůl, pepř, 1/2 lžičky kari, 1 - 1,5l vývaru (ev. vody), 1 lžíce másla, 1 zakysaná smetana
Postup přípravy
Květák orestujeme na másle, přidáme koření a zalijeme vývarem (aby byl květák mírně ponořený). Vaříme doměkka. Poté odlijeme trochu vývaru, ve kterém rozmícháme smetanu, zbytek…
Mrkvová polévka se zázvorem
Potřebné ingredience
500g mrkve, 3/4 - 1l kuřecího vývaru, špetka kari, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 1/4 stroužku česneku, kousek zázvoru (asi 3cm), 3 lžíce zakysané smetany
Postup přípravy
Jemně strouhanou mrkev a zázvor orestujeme na oleji, přidáme sůl, pepř, česnek a kari. Po chvíli zalijeme vývarem a necháme asi 20min. vařit. Rozmixujeme, přidáme zakysanou…
Celerová krémová polévka
Potřebné ingredience
1 střední celer, 2 střední brambory, sůl, pepř, 1/4 lžičky drceného kmínu, špetka kari, 2 hrsti sušených hub, muškátový oříšek, 3 lžíce šlehačky
Postup přípravy
Celer a brambory nakrájíme na kousky, dáme do hrnce se všemi ostatními ingrediencemi, kromě šlehačky. Zalijeme vodou, aby ještě část surovin nebyl ponořená, přiklopíme a vaříme do…
Kroupová polévka
Potřebné ingredience
2 hrsti krup, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 mrkev, 1 malá petržel, 4 malé brambory, sůl, asi 3/4l vývaru (ev. voda + zeleninový bio bujón), 1/2 stroužku česneku, lžíce majoránky, drcený kmín, sůl
Postup přípravy
Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme kroupy, zeleninu, česnek, kmín, sůl, majoránku a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí krup a zeleniny. Podle potřeby doléváme vývar (vodu).
Kapustová polévka
Potřebné ingredience
asi 10 listů kapusty, 2 - 3 brambory, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 3 žampiony, sůl, pepř, 1 - 1,5 l vývaru (nebo voda + zeleninový bio bujón), sušený česnek, petrželka
Postup přípravy
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme vývarem, přidáme kousky brambor a kapusty, osolíme, opepříme, přidáme česnek a necháme vařit asi 30min. Asi v polovině vaření…
Brokolicová polévka
Potřebné ingredience
1 brokolice, 2 - 3 brambory, sůl, pepř, 3 lžíce lučiny, 1 zeleninový bio bujón
Postup přípravy
Brokolici nakrájíme na kousky, košťál oloupeme a také nakrájíme. Do osolené vody s bujonem dáme vařit nejdřív kousky košťálu, po částečném změknutí přidáme růžičky brokolice a…
Zeleninová polévka s cuketou
Potřebné ingredience
1 střední cuketa, 2 rajčata, 2 - 3 brambory, 1 - 2 mrkve, 1 bio bujón zeleninový, sůl, petrželka nebo libeček
Postup přípravy
Všechnu zeleninu nakrájíme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bujón, ev. sůl a vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme a nakonec přidáme petrželku nebo libeček.