ITALSKÝ MANDLOVÝ MOUČNÍK s čokoládovou polevou
Potřebné ingredience
Ingredience: 150 g polohrubé mouky, 200 g mletých mandlí (nebo mandlové moučky), 200 g krystalového cukru, 6 žloutků, 6 bílků, pár kapek mandlové příchuti-tresti (nemusí být), strouhaná citronová kůra z jednoho citronu BIO do žloutkové pěny, malá špetka soli a pár kapek z citronu do sněhu z bílků, čokoládová poleva na polití upečeného moučníku, na ozdobu plátky mandlí (nebo různé vykrajované motivy z potahové hmoty atd).
Postup přípravy
Důkladně vyšleháme žloutky s cukrem a citronovou kůrou do pěny.
Postupně přidáváme mouku s mandlovou moučkou a vymícháváme již ručně.
Nakonec těsto opatrně spojíme s tuhým…
AMERICKÁ BÁBOVKA CHIFFON CAKE-vysoká a nadýchaná
Potřebné ingredience
Ingredience: 290 g hladké mouky, 300 g cukru-jemný krystal, 1 sáček kypřícího prášku, špetka soli, 200 ml vlažné vody, 120 ml oleje, 6 bílků a 6 žloutků z větších vajec, 1 vanilkový cukr, strouhaná citronová kůra.
Postup přípravy
Zvlášť v misce vyšleháme bílky se solí na tuhý sníh. Podle jiné varianty můžeme místo soli šlehat bílky přímo s kypřícím práškem, sníh je pevný, brzy neklesá a moučník pak pěkně…
BRAZILSKÉ MÁSLOVÉ KULIČKY
Potřebné ingredience
Ingredience na kokosové kuličky: 397 g sladkého kondenzovaného mléka, 30 g másla, 40 g kokosové moučky, hřebíček na ozdobu. Ingredience na kakaové kuličky: 200 g sladkého kondenzovaného mléka, 15 g másla, 10 g kvalitního neslazeného kakaového prášku, drobné čokoládové zdobení na obalení kuliček, malé papírové košíčky pro uložení cukroví.
Postup přípravy
Postup práce-kokosové kuličky:
Do máslem vymazaného kastrolku vlijeme mléko, přidáme máslo s kokosem a na mírném ohni stále promícháváme, až se hmota spojí a odděluje od…
KŘEHKÉ MEDOVÉ MADLENKY podle francouzského receptu
Potřebné ingredience
120 g hladké mouky, 80 g jemného krystalového cukru, 100 g vlahého másla, 1 PL medu, ½ sáčku kypřícího prášku, 2 celá vejce (střední velikost), vanilka (na špičku nože), skořice (na špičku nože), malá špetka soli, trochu studeného mléka.
Postup přípravy
Nad párou rozpustíme máslo a bokem necháme schládnout.
V misce smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, přidáme cukr a sůl.
Dále přidáme předem rozšlehaná vejce s…
PLNĚNÝ VĚNEC z pizzového těsta
Potřebné ingredience
Ingredience: Libovolné těsto na pizzu, hustá rajčatová šťáva se solí a kapkou olivového oleje, mozzarella, černé vypeckované olivy, oregano, olivový olej na potření těsta, nemletý mák na posypání těsta.
Postup přípravy
Těsto rozválíme na kulatý plát, po okrajích naplníme, zavineme a pečeme do zlatavé barvy zhruba 20 minut v rozehřáté troubě na 180 st. C. Detailnější popis je u obrázků.
PIKANTNÍ LILEK zapékaný se sýrem
Potřebné ingredience
1 ks většího buclatého lilku, 200 g šunky, 200 g mozzarelly, 100 g gorgonzoly (popř. i nastrouhanou nivu), slunečnicový, nebo olivový olej, strouhanka na obalování.
Postup přípravy
Postup práce:
Omytý lilek nakrájíme na stejné plátky o síle asi 6-7 mm, namočíme je v oleji, zabalíme ve strouhance a vložíme na plech s pečícím papírem - nesolíme.
Na…
RYCHLÁ A VÝBORNÁ CHUŤOVKA se šunkou
Potřebné ingredience
Ingredience: 1 balíček domácího, nebo kupovaného listového těsta, 100-150 g vepřové, nebo drůbeží šunky / slaniny, popř. jiné uzeniny, 1 vejce na potření, hrst vypeckovaných oliv, rybí očka-sardelka (nemusí být) popřípadě suroviny na posypání (viz-dovětek).
Postup přípravy
Postup práce:
Vychlazené listové těsto tence rozválíme, vykrájíme formičkou kolečka a vložíme na plech s pečícím papírem.
Kytičky vytvarujeme dle obrázků v příloze a…
JEMNÝ JOGURTOVÝ KOLÁČEK s kokosem
Potřebné ingredience
Ingredience: 150 g hladké mouky, 100 g kokosové moučky, 90 g kukuřičného škrobu (maizena), 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 160 g krystalového cukru, 100 g másla pokojové teploty, 50 g mléka, 125 ml kokosového jogurtu, 3 vejce střední velikosti.
Postup přípravy
Postup práce:
Měkké máslo dobře spojíme s cukrem a postupně přišleháváme vejce jedno po druhém, nakonec přidáme zbývající předepsané suroviny.
Těsto vlijeme do…
JOGURTOVÝ SLADKÝ CHLEBÍČEK
Potřebné ingredience
Ingredience: 150 g hladké mouky, 50 g bramborové moučky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 160 g jemného krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 200 g řeckého bílého jogurtu (i běžný-hustý jogurt) , 3 větší vejce, 1 deci slunečnicového oleje, strouhaná citronová kůra z jednoho BIO citronu, špetka soli.
Postup přípravy
Připravíme těsto: Celá vejce vyšleháme do pěny s krystalovým a vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou.
Po pěti minutách stálého šlehání postupně přidáváme olej, pak jogurt…
DVOUBAREVNÉ JARNÍ KYTIČKY
Potřebné ingredience
Ingredience-světlé těsto: 200 g hladké mouky, 80 g másla, 80 g jemného krystalového cukru, 4 g kypřícího prášku do pečiva, 1 celé vejce střední velikosti, špetka soli. Ingredience-kakaové těsto: 180 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku, 80 g másla, 80 g jemného krystalového cukru, 4 g kypřícího prášku do pečiva, 1 celé vejce střední velikosti.
Postup přípravy
Postup práce:
Zpracujeme těsta z obou surovin (každé zvlášť), zabalíme do fólie a na 30 minut uložíme do ledničky.
Odebíráme po částech, vyvalujeme válečky o průměru 1 cm,…