Vlašák
Potřebné ingredience
Vařené brambory 0,5 kg - studené nastrouhat na větším struhadle, salám šunkový ( může být i jiný podobný) 0,5 kg - nastrouhat na větším struhadle, vařená mrkev 1 ks - nastrouhat na menším struhadle, sterilizovaný hrášek 1 malá plechovka, kyselá okurka 1 větší - nastrouhat na menším struhadle, hořčice plnotučná 2 PL, majonéza dle potřeby, sůl, pepř, cukr moučka, cit. šťáva
Postup přípravy
Všechny suroviny smícháme dohromady a dochutíme.
Vlašák je výborný na chlebíčky, ale i jen tak s rohlíkem.
Koláče kynuté pod vodou
Potřebné ingredience
350 g hl. mouky, 150 g hrubé mouky, 150 g másla, 2 vejce, 1/8 l mléka, 40 g droždí, 50 g cukru, špetka soli
Postup přípravy
Z vlahého mléka, cukru a droždí uděláme kvásek a uděláme klasické kynuté těsto. Z těsta uděláme bochánek , ponoříme do misky se studenou vodou a dáme do lednice kynout. Za 1 - 2…
Rychlá buchta z jablek
Potřebné ingredience
Buchta z jablek\r\n2 1/2 hrnku polohrubé mouky\r\n1 1 /2 hrnku cukru krupice\r\n1/2 sklenky oleje\r\n1/2 kg nastrouhaných jablek\r\n3 celá vejce\r\n1 KL skořice\r\n2 prášky do pečiva
Postup přípravy
Všechno zamícháme a rozetřeme na plech. Po upečení můžeme polít čokoládou a posypat ořechy.
Lehký dortík
Potřebné ingredience
Piškotový korpus, zakysaná smetana, tvaroh, šlehačka, želatinový ztužovač, cukr, jahody.
Domácí majonéza
Potřebné ingredience
1 celé vajíčko ,2 dcl oleje ,půl KL soli, 1 KL cukru, 1KL cit. šťávy (nebo ocet)
Postup přípravy
Do nádoby dáme vajíčko, sůl, cukr, cit.šťávu a přilijeme olej. Ponorný mixer ponoříme až na dno, dáme na nejvyšší rychlost a mixujeme. Ponorný mixer pomalinku posouváme nahoru. Po…
Kvasnicová pomazánka
Potřebné ingredience
kvasnice, cibule, máslo, vajíčko, hořčice plnotučná, sůl, pepř a zelená petrželka
Postup přípravy
Na kousku másla osmažíme nakrájenou cibulku a přidáme kvasnice, které necháme úplně rozpustit. Po rozpuštění dále vaříme až hmota začne houstnout. Přidáme hořčici,vajíčko, sůl,…
Preclíky - tyčky
Potřebné ingredience
hladká mouka - 500g, cukr - 1KL, sůl - 2KL, pepř mletý - 1/2 KL, paprika sladká mletá - 1/3 KL, sádlo - 100g, voda - necelé 2 dl dle potřeby, droždí 30 g
Postup přípravy
Necháme vzejít kvásek a postupně přidáme všechny suroviny. Můžeme nechat promíchat i v pekárně. Nenecháváme těsto kynout. Pak z těsta uděláme tyčky ( preclíky) , které pomakujeme.…