Gaskoňská kachna
Potřebné ingredience
Asi 1,5 kg kachna, 5 lžic medu, 1 lžíce kremžské hořčice, 2 lžíce citronové šťávy, mletý pepř.
Postup přípravy
Recept jsem nedávno objevila v mojí oblíbené Medové kuchařce:
Kachnu propíchejte ostrým bodcem, osolte, opepřete, pokapejte citronovou šťávou a pomalu ji hodinku grilujte. …
CHlebové placičky
Potřebné ingredience
400 g staršího chleba nakrájeného na kostičky, 3 dcl vývaru, 6 vajec, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 1 šálek polohrubé mouky, tuk na smažení, mletý pepř,sůl, případně 50 g opečené slaniny
Postup přípravy
Chlebové kostičky přelijeme vývarem, necháme nabobtnat. Vymačkáme a spojíme s rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme,přidáme drobně nasekanou cibulku, drcený česnek, majoránku,…
KOKA ŘEZY
Potřebné ingredience
viz. dále v postupu
Postup přípravy
2 vejce, 6 dkg másla, 3 dkg kakaa, 15 dkg cukru, 5 lžic oleje ušleháme, pak přidáme čtvrt litru vlažného mléka, 2O dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, vzniklé těsto nalijeme…
KIVI ŘEZY TETY VĚRČI
Potřebné ingredience
5 žloutků, 16 dkg cukru , 4 lžíce horké vody, 20 dkg polohrubé mouky, lžíce oleje, sníh z 5 bílků;
na krém: 1 šlehačka, 1 zakysaná smetana; kivi, banány či jiné ovoce
poleva: půl litru vody, 10 dkg cukru, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr
Postup přípravy
vyšleháním vše přísad vytvoříme těsto na piškot, sníh lehce vmícháme na závěr, upečeme. Na krém ušleháme šlehačku se zakysankou, natřeme na piškot, poklademe na tenké plátky…
Výborná "mokrá, nesladká" buchta od Kočky
Potřebné ingredience
1 listové těsto, piškoty, 1l mléka, 2 vanilkové pudinky, meruňkový kompot (případně jiné kompotované ovoce - broskve, jahody)
Postup přípravy
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, první z nich vyválíme, dáme na plech, na několika místech propíchneme vidličkou. Na těsto naskládáme piškoty (pokud to je pro dospěláky, pokapeme…
Marokánky paní Filipské
Potřebné ingredience
160g Hery, 60g hladké mouky, O,25l mléka,, 200g cukru; nakrájené ořechy, mandle, rozinky, kandované ovoce, čokoládová poleva (světlá či tmavá)
Postup přípravy
Všechny přísady na těsto svaříme na hustou kaši, pak přidáme nakrájené ořechy či rozinky atd., na pečicí papír uděláme lžičkou placičky, které cca při 2OO°C pečeme dorůžova.…
Kočičí oči (buchta mého dětství)
Potřebné ingredience
15 dkg moučkového cukru, 10 dkg Hery, 2 vajíčka, 12 lžic mléka (spíš vlažné), 15 dkg hladké mouky, půl prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu; piškoty, marmeláda
Postup přípravy
Z bílků ušleháme tuhý sníh, ze žloutků a ostatních surovin vytvoříme těsto. Do vymazané chlebíčkové formy dáme polovinu těsta, marmeládou spojíme piškoty po dvou k sobě a pak…
Černá roláda se šlehačkou
Potřebné ingredience
5 bílků,10dkg cukru, 2,5 dkg kakaa, 5 žloutků; smetana na šlehání
Postup přípravy
Ušleháme bílky, přidáme cukr, lehce vmícháme žloutky a kakao. Rychle upečeme (trvá jen pár minut, tak pozor, žádné velké odbíhání od plotny). Vychladlý piškotek pak plníme…
Irský cheesecake (tvarohový dort)
Potřebné ingredience
1 plechovka ananasu (kousky), 1 ovocná želatina, 1 ovocný (nejlépe ananasový) jogurt, 125g sýru cottage nebo tvarohu, 250ml smetany+ na podklad: 300g rozdrcených sušenek nebo piškotů a 125 g másla
Postup přípravy
Slijeme šťávu z kompotu, rozpustíme v ní želatinu (zahřejeme, ale nevaříme!), poté rozmixujeme sušenky a máslo, vytvoříme tak hmotu na podklad, kterou nahňácáme do dortové formy.…
Irské rozpíčky či bochánky (buttermilk scones) -…
Potřebné ingredience
na 8-12 "scounů" : 225 g hladké mouky, 1 lžička sody, 1 lžička škrobu, špetka soli, 25g másla nebo Hery, 200ml podmáslí; na potření vajíčko či mléko
Postup přípravy
Tyhle rozpíčky (v gaelštině se jmenují bonnóga blathai) jsou v Irsku tradiční sladkou mňamkou, tak jako my pečeme buchty, oni dělají "scouny". Nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé.…