Vynikající polévka s červenou čočkou - za 15 minut…
Potřebné ingredience
200 g červené čočky, brambory na menší kostičky, mrkev, celer, petržel nastrouhané na hrubo, 1 - 2 kostky bujónu bez glutamátu, sůl, bylinky nebo sušená řasa na ozdobu
Postup přípravy
Čočku vaříme spolu s brambory a bujónem 10 minut. Pak přidáme nastrouhanou zeleninu a vaříme cca 5 minut, aby zůstala křupavá. Kdo má rád měkkou, vaří o něco déle. Na talíři…
Poctivá bramboračka - velmi jednoduchá
Potřebné ingredience
4 vetší brambory, 2 mrkve, 1/2 celeru, hrst sušených lesních hříbků, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, kmín, sůl, pepř, majoránka, zelené bylinky na ozdobu, na jíšku: 30g másla, 30g hladké mouky
Postup přípravy
1. Brambory, mrkev, celer nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme najemno.
2. Na oleji zlehka orestujeme zeleninu, brambory a cibuli. Přidáme houby, česnek, kmín, pepř a…
HOUBOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
1,5l vody, brambory, asi hrst sušených hříbků (mají nezaměnitelné aroma, ale pokud nemáte, mohou být i žampiony), 1 kostka houbového bujónu (v nouzi i kuřecí je skvělý), 1 smetana ke šlehání, kmín
Postup přípravy
Do vody přidáme brambory, bujón, houby, kmín a vaříme asi půl hodiny, aby nám změkly brambory a hříbky. Nakonec přidáme kelímek smetany a necháme ještě projít varem.
Vynikající a jednoduchá hrachová polévka bez jíšky
Potřebné ingredience
1/2 balíčku hrášku (žlutý), 1 cibule, cca 5 stroužků česneku, sůl, majoránka, zelené bylinky
Postup přípravy
Den předem namočený hrách vaříme asi třičtvrtě hodiny. Poté rozmixujeme ponorným mixérem, čímž se polévka krásně zahustí a získá tu správnou konzistenci.
Do polévky…
Nejjednodušší a nejlepší ZELŇAČKA, co znám
Potřebné ingredience
Kyselé zelí, anglická slanina, brambory, sladká paprika, sůl, mouka, olej, voda
Postup přípravy
Na trošce oleje opečeme slaninu nakrájenou nadrobno. Přidáme zelí, brambory a zajileme vodou. Osolíme a okořeníme paprikou a vaříme cca půl hodiny. Kdo má rád, může pridat trošku…
Polévka z červené čočky s jemnými mrkvovými nočky -…
Potřebné ingredience
červená čočka, zeleninový biobujón (1 - 2 kostky podle množství polévky), mrkev, krupice, vejce, máslo
Postup přípravy
Čočku dáme vařit do vody společně s bujónem. Než se voda začne vařit, si na másle podusíme najemno nastrouhanou mrkev. Poté stáhneme z plotny a přidáme k mrkvi vajíčko a krupici,…