Třešňová žemlovka
Potřebné ingredience
9 žemlí, 750 ml mléka, 80 g másla, 2 žloutky, 60 g cukru, 50 g rozinek, 50 g oříšků, 3 bílky na sníh, 750 g třešní, 1 vanilkový cukr, 30 g tuku na vymazání
Postup přípravy
Žemle nebo rohlíky nakrájíme na plátky, polijeme teplým mlékem a necháme máčet. Zvlášť si umícháme máslo, cukr a žloutky. Do umíchaného přidáme máčené žemle, rozinky, oříšky a…
Peciválky mých babiček
Potřebné ingredience
Recept I: Těsto: 300 g hladké mouky, špetka soli, 150 g vařených prolisovaných brambor, 1 žloutek, 150 ml mléka, 25 g droždí, 1 lžička cukru, citronová kůra z 1/2 citronu, 1 lžíce rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 lžíce mléka na potření Na povrch: povidlí, mletý mák, 50 g mletého perníku, rozpuštěné máslo na pomaštění, mletá skořice ................. Recept II: Těsto: 250 g polohrubé mouky, 35 g moučkového cukru, 50 g tuku, 1 žloutek, 15 g droždí, sůl, asi 120 ml mléka, citronová kůra, rozdrcená vanilka (nebo vanilkový cukr) Na povrch: povidlí, mletý mák, máslo (na polití)
Postup přípravy
Vrátila jsem se do dětských let a neuvěřitelně si smlsla. Peciválky dělaly moje babičky z Vysočiny, jen každá dle jiného receptu. Vkládám Vám oba. Je to jídlo chudých a ti opravdu…
Maminčiny Bavorské vdolečky nebo masopustní koblížky
Potřebné ingredience
Těsto: 700 ml polohrubé mouky, 1 lžíce rumu, 20 g čerstvého droždí, 4 lžíce rozpuštěného másla , špetka soli, 3 žloutky, 6 - 7 lžiček cukru, 250 ml vlažného mléka, olej na smažení Ozdoba: 100 g povidlí rozmíchaného s 1 lžící rumu, tvrdý tvaroh na strouhání, zakysaná smetana, šlehačka, vanilkový Pribináček
Postup přípravy
Z daného množství je asi 33 kousků.
Z trochy mléka, lžíce mouky, lžíce cukru a droždí připravíme kvásek, který po vykynutí smícháme s moukou, žloutky, máslem, cukrem, solí,…