Peciválky mých babiček
Potřebné ingredience
Recept I: Těsto: 300 g hladké mouky, špetka soli, 150 g vařených prolisovaných brambor, 1 žloutek, 150 ml mléka, 25 g droždí, 1 lžička cukru, citronová kůra z 1/2 citronu, 1 lžíce rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 lžíce mléka na potření Na povrch: povidlí, mletý mák, 50 g mletého perníku, rozpuštěné máslo na pomaštění, mletá skořice ................. Recept II: Těsto: 250 g polohrubé mouky, 35 g moučkového cukru, 50 g tuku, 1 žloutek, 15 g droždí, sůl, asi 120 ml mléka, citronová kůra, rozdrcená vanilka (nebo vanilkový cukr) Na povrch: povidlí, mletý mák, máslo (na polití)
Postup přípravy
Vrátila jsem se do dětských let a neuvěřitelně si smlsla. Peciválky dělaly moje babičky z Vysočiny, jen každá dle jiného receptu. Vkládám Vám oba. Je to jídlo chudých a ti opravdu…
Dort "Polštářek se slečnou"
Potřebné ingredience
Mramorový korpus od Dáši. Potahovací hmota z marshmellows. Marmeláda. Krém máslový s pudinkem. Panenka: marcipán a bílková poleva.
Postup přípravy
Dělala jsem ho na podzim pro švagra k 18tinám.
Má to být polštářek s lechtivou slečinkou.
Mramorový korpus se mi zdrcnul, hmota se patlala, krém nešel vyšlehat. Prostě se…
Myší dort pro syna
Potřebné ingredience
Mramorový korpus od Dáši V. (onasi) ID 9782 Potahovací hmota z marsmellows - čerpáno zde na MMB, doplněno vlastní úpravou. Krém: klasický máslový nastavovaný pudinkem. Šikovné ruce a fantazie...........
Postup přípravy
Dort je z podzimu k synovým 3. narozeninám.
Je to můj první potahovaný.
Čerpáno z receptů zde na MMB: mramorový korpus a potahovací hmota z marshmellows bonbónů.
Myšky…
Maminčiny Bavorské vdolečky nebo masopustní koblížky
Potřebné ingredience
Těsto: 700 ml polohrubé mouky, 1 lžíce rumu, 20 g čerstvého droždí, 4 lžíce rozpuštěného másla , špetka soli, 3 žloutky, 6 - 7 lžiček cukru, 250 ml vlažného mléka, olej na smažení Ozdoba: 100 g povidlí rozmíchaného s 1 lžící rumu, tvrdý tvaroh na strouhání, zakysaná smetana, šlehačka, vanilkový Pribináček
Postup přípravy
Z daného množství je asi 33 kousků.
Z trochy mléka, lžíce mouky, lžíce cukru a droždí připravíme kvásek, který po vykynutí smícháme s moukou, žloutky, máslem, cukrem, solí,…
Dort kapr
Potřebné ingredience
Korpus: na 1 vejce 30 g krystalu a 40 g polohrubé mouky, dort je z 8 vajec. Krém: 250 g másla, 400 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 150 g moučkového cukru, lžíce rumu nebo vanilkové tresti Punčovina: zbytky piškotového korpusu, rum, trocha krému, několik lžic marmelády, kakao, možno přidat i strouhané nebo sekané ořechy, podle potřeby přisladit. Vytvořit soudržnou hmotu konzistencí zhruba jako na vosí hnízda (může být i vlhčí). Potahovací marcipán: 1 krabice sušeného mléka, 1 plechovka Salka, 2 PL oleje, pár kapek tresti hořká mandle, asi 7 PL vody. ve 2 ČL vody rozpuštěné sypké zelené potravinářské barvivo Ozdoba: skořicový cukr, cukrové perličky zlaté a stříbrné, šikovné ruce a fantazie
Postup přípravy
Korpus: ušlehá se sníh z bílků s cukrem, přidají se žloutky a zašlehají se. Nakonec se lehce zamíchá mouka a ihned se upeče na plechu vyloženém pečícím papírem na 160°C asi 20 min…