Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Dort kapr

0.0
Dort kapr

Potřebné ingredience

Korpus: na 1 vejce 30 g krystalu a 40 g polohrubé mouky, dort je z 8 vajec.

Krém: 250 g másla, 400 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 150 g moučkového cukru, lžíce rumu nebo vanilkové tresti

Punčovina: zbytky piškotového korpusu, rum, trocha krému, několik lžic marmelády, kakao, možno přidat i strouhané nebo sekané ořechy, podle potřeby přisladit. Vytvořit soudržnou hmotu konzistencí zhruba jako na vosí hnízda (může být i vlhčí).

Potahovací marcipán: 1 krabice sušeného mléka, 1 plechovka Salka, 2 PL oleje, pár kapek tresti hořká mandle, asi 7 PL vody. ve 2 ČL vody rozpuštěné sypké zelené potravinářské barvivo

Ozdoba: skořicový cukr, cukrové perličky zlaté a stříbrné, šikovné ruce a fantazie

Postup přípravy

Korpus: ušlehá se sníh z bílků s cukrem, přidají se žloutky a zašlehají se. Nakonec se lehce zamíchá mouka a ihned se upeče na plechu vyloženém pečícím papírem na 160°C asi 20 min. Vyndáme z trouby a necháme zcela zchladnout. Pak vyklopíme na vál, papír stáhneme a dle šablon vyřízneme tělo kapra. Z obou stran pocákáme rumem a necháme nasáknout tak 3 hodiny, nejlépe v chladu přes noc.

Krém: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout, občas mícháme, aby se nevytvořil škraloup. Máslo s cukrem vyšleháme a po lžících zašleháváme vychladlý pudink. Nakonec zašleháme rum nebo tresť. Tenhle krém je možné ochutit kakaem nebo nescafem. Já mám nejraději obyčejný vanilkový.

Potahovací marcipán: suroviny od tekuté po sypkou dáme do domácí pekárny a necháme umíchat. Já mám Moulinex XXL, zvolila jsem program těstoviny (15 min.). Šlo to jedna radost. Ke konci, když už byla hmota celistvá jsem přidala 2 ČL vody s rozpuštěným zeleným sypkým potravinářským barvivem. Hmota se při míchání krásně obarvila. Dle potřeby je možno program pustit znovu.

Odleželý korpus potřeme marmeládou a krémem, necháme zatuhnout v lednici a seřízneme do potřebného tvaru. Ze zbytků piškotu, marmelády, rumu a krému uděláme punčovinu, kterou dort opatláme ze všech stran do požadovaného tvaru kapra. Necháme zatuhnout v lednici - nejlépe přes noc - a pak potahujeme. Rybu vytvarujeme, ozdobíme šupinami a ploutvemi a dozdobíme a naaranžujeme libě oku oslavence.

Byla to zdobící práce na 3 hodiny. Je to jikrnačka vážící 3 kg. Oslavenec byl velmi šťastný. :-)

Dle šablon vyřezané tělo kapra z korpusu.

Potahovací marcipán ze Salka v domácí pekárně, ještě neobarvený.

Marcipán - obarvený a neobarvený.
Ta ručička je synova :-).

Kapřík popatlaný punčovinou, už vychlazený.

A hotovo!

Detail.

Detail ocasu.

........a na řezu.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jelec 11. 3. 2009, 10:57
SUPER (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
*poule* 12. 3. 2009, 0:54
@jelec :-$
Dermajetics 3. 3. 2009, 16:23
krásný, moc pěkný dortík (clamp) (clamp) (clamp) (L) :-) (hello)
*poule* 5. 3. 2009, 23:34
@Dermajetics (H)
alfa12 3. 3. 2009, 11:28
To je ale pěknej šupinááááč (Y) (Y) (Y)
*poule* 12. 3. 2009, 0:55
@alfa12 Díky.
jasanek 2. 3. 2009, 22:54
nemá chybu (Y) (Y) (Y)krásnéééééééééééé (clamp) (clamp) (clamp)
*poule* 3. 3. 2009, 11:23
@jasanek Děkuji, chvála potěší [A]
MarketchenB 2. 3. 2009, 14:30
Nádherný kapřík (clamp) (clamp)A pěkný postup!! (clamp) (clamp)Ten by se líbíl našemu dědovi ;-) (Y) (Y) (^) (Y) (Y)
*poule* 5. 3. 2009, 23:35
@MarketchenB Díky, přišel si ho fotit i soused rybář. :-D :-D :-D
Zrušený účet 2. 3. 2009, 13:53
Jůůů, to je krááááásnýýýý kapřík (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
*poule* 11. 3. 2009, 10:56
@ (L)
Zrušený účet 2. 3. 2009, 12:47
Nádherný kapřík, jako opravdický! Můj tatínek rybář by z něho měl určitě velikou radost (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
*poule* 5. 3. 2009, 23:34
@ Díky. :-$
Init 2. 3. 2009, 12:45
Moc hezký (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
*poule* 11. 3. 2009, 10:57
@Init Děkuji.
Mmyška 2. 3. 2009, 12:39
Marti krásný kapřík,moc se ti povedl (clamp) (clamp) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie