Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

Dort Sýr

0.0
Dort Sýr

Potřebné ingredience

NA KORPUS: 10 vajec, 10 pol. lžic polohrubé mouky, 10 pol. lžic cukru krystal, dvě špetky PRDOPEČE (kypřícího prášku do pečiva)NÁPLŇ: marmeláda, 2x celé máslo, 2x vanilkový puding, 2x karamelový puding,1/2 uvařeného salka 1l mléka, cukrMARCIPÁN NA POTAŽENÍ: sušené polotučné mléko, mletý cukr-prosátý, tresť-hořká mandle, olej, voda,sirup-prý je lepší pšeničný, ale ten sem nesehnala, tak používám kukuřičný, barvy používám gelové-kupuji v Lídlu

Postup přípravy

korpus:den dopředu si upeču korpusy, peču na dvou velkých plechách. Na jeden plech: ušlehám si 5 celých vajec s 5ti lžičkama cukru-šlehám dlouho, asi tak 15minut, až má pěna světle krémovou barvu-téměř bílá. potom smíchám pět lžic polohrubé mouky se špetkou prdopeče a pomalu a postupně zamíchám do pěny. Na plech ci dám pečící papír a dám péct do trouby na 160stupňů cca 10minut-do zrůžovění. na tento dort jsem potřebovala 2 plechy. Upečené a vychládlé korpusy odlepím od papíru, ale zase je vrátím zpátky(jedenkrát se mi nechtělo a nechala jsem korpus neodlepila a na druhý den mi už nešel)zabalím do sáčku a dám do komory.
náplň: uvařím si dva a dva pudingy, každé dva v půl litru mléka, cukru podle chuti, nechám vychladit. Změklé máslo rozdělím na půl. Polovinu utřu z cukrem-podle chuti, a pomalu přišlehávám vanilkový puding-první náplň. Druhou půlku másla utřu se salkem a pak pomalu přišlehám karamelový puding-druhá náplň.
marcipán: do misky si dám lžičku oleje, lžičku vody, lžičku sirupu, několik kapek tresti, lžíci cukru a lžíci mléka, zamíchám, je to řídké, přidám opět cukr, mléko, ale snažím se aby toho mléka bylo víc, pokud je to husté přidám (už jen po velmi malých kapkách) olej, vodu, sirup. pokud je to řídké přidám cukr-mléko a hněteme a hněteme-je to makačka, až je marcipán zcela podle mých představ, tak si kousek jaký asi tak potřebuju obarvím, na potahování jsem měla hmotu méně tuhou než na figurky, ale zase ne moc. na tento dort jsem spotřebovala celkem 2,5 kila marcipánu. Víc vám k marcipánu neporadím, ať dělám co dělám, pokaždé ho mám jiný :-) jen můžu doporučit ten od Ariel, je fakt dobrý.
Tak vše máte, tak jdeme slepit dort :-)))
Z tvrdého kartonu jsem si vystříhla budoucí tvar dortu-tojúhelník a trochu jsem zakulatila tu nejkratší stranu, z jednoho korpusu jsem vyřízla dva trojúhelníky, takže celkem byli 4. Dáme si první trojúhelník na podložku na které budeme dort dělat a doporučuju předem přeměřit jestli se vám vleze do ledničky (mě se samo nevešel a musela sem ho složitě předělávat) Na první korpus natřeme v tenké vrstvě marmeládu(když je tuhá tak si ji malinko rozředím vodou a převařím), nenatzíráme až do krajů, kdyby se marmeláda dostala na kraj a prosákla až k marcipánu, tak poteče. Na marmeládu asi tak 1cm krému, přilepíme další korpus a zopakujeme, krémy se střídají až máte dort slepený. Celý dort důkladně pomažeme zbylým krémem a dáme pořádně vychladit.
Mezitím si udělám figurky-myšky jsou fakt jednoduché, potřebovala jsem 30myšek, tak jsem si z marcipánu udělala váleček a ten nakrájela na třicet stejných kousků. Z každého kousku jsem si v dlani udělala kuličku, pak jsem ji nechala na dlani a a druhou rukou jsem palcem a ukazovákem vymáčkla nos, tam kde jsem chtěla mít uši jsem si nožíkem udělala dva zářezy a dala "myšku" stranou, takto sem jich za půl hodiny měla těch třicet. uši si uděláme tak že malou kuličku roztlačím mezi prsty a azase druhou rukou udělám špičku-vznikne ouško, vemu párátko, tenčí stranou namočím do vody a lehce navlhčím zářez( POZOR!! ne moc, nesmí vám tam ztéct kapka-pak by se vám to rozteklo!!) na hlavičce myšky, zapíchnu ouško a širším koncem párátka zezadu přitlačím, pak si navlhčím špičku nosu a přilepím malou kuličku, očíčka dělám až myška zaschne-tyto jsem dělala obyčejnou centrofixou :-)), ocásek děláme až přímo na dort. Vyválím si tenounký váleček na ocásek, v místě kam chci dát myšku si lehce vlhkým štětečkem přetřu, natvaruju ocásek a přilepím myšku, ty co jsou z boků jsem dělala stejným způsobem jen jsem do myšky zespod píchla špejly(pátátko je krátké a těžkou myšku neudrží) kratší konec do myšky dlouhý do dortu, ty tři myšky co jakoby čouhají z dortu jesem udělala takto:do potaženého dortu jesm zapíchla nůž a vykroužila jakoby trychtýřek, z marcipánu jsem si hrnkem vykrojila kolečko do půlky ho nařízla a udělala kornoutek, ten jsem nacpala do dortu, zapravila okraje a nacpala do něj myšku.
Marcipán na potažení vyvaluju na moučkovém cukru-zvrchu na sucho, mě se nikdy nelepil, vezmeme ten trojúhelník co jsme podle něj vyřezávaly korpusy a vyříznem podle něj marcipán-obřežeme jej asi o půl až jeden cm víc, pocukrovanou stranou dáme na dort, uděláme boky-také vyřezáváme o něco větší, a přilepíme na boky, to zo nám přebývá lehce štětečkem z vnitřní strany navlhčíme a mezi prsty slepíme. Vznikne spoj -místy dost velký, tak vezmeme nůžky a zastříhneme, mě se to moc nepovedlo, tak jsem musela zakamuflovat proužky, kter jsem rozválela na tenko přeložila přes spoje a lehce párátkem zamačkala, pak jsem nadělala díry, a dala myšky a HOTOVO!!!! jelo se slavit

JINÝ POHLED

A ZASE JINÝ

A DALŠÍ

A POSLEDNÍ :-)))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Init 10. 6. 2008, 18:45
Jéé, tuhle nádheru jsem nějak přehlédla, je super a návod taky (clamp) (clamp) (clamp)
GREPIK 10. 6. 2008, 18:44
(L) (L) (L) (L) (L) dííííík ,krásně popsané (L) (L)
jitkaad 4. 6. 2008, 19:54
Tohle je perfektní, moc se mi to líbí,taky bych chtěla vyzkoušet, ale není příležitost (clamp)
lienka26 4. 6. 2008, 19:50
Dekuji moc ....sem zvedava jak to dopadne (^)
lenkamb 4. 6. 2008, 19:44
:-D...aby si kámoš nepřipadal jak ve deliriu ;-) - všude samý bílý myšky 8-| Dortík je moc hezký, Lidko (^), určitě se bude líbit (F)
Bára D. 4. 6. 2008, 14:01
Super (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Myškami se to jen hemží (L) |:o) |:o) (F)
veveřice 1 4. 6. 2008, 18:01
@Bára D. ;-)díky, byl pro kamaráda ke 30-tinám ;-) ;-)proto 30myší ;-) ;-) ;-) (L)
evanii 4. 6. 2008, 13:54
(Y)
veveřice 1 4. 6. 2008, 18:01
@evanii (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie