Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

Dort kniha

0.0
Dort kniha

Potřebné ingredience

Korpus: viz. potahovaný dort; Krém:1/2 l mléka, 120 g krupic. cukru, 2 van. pudinkové prášky 400 g másla, vanilka nebo van. cukrČokoládová poleva: 80g másla, 80g pr. cukru, 20g kakaa, 1 lžíce mléka, 1 lžíce solamylu, 1lžíci kakaového pudinku; Mléčný "marcipán" ze salka: 1 krabice suš. mléka - 400g , 1 plechovka slazeného Salka, 1 lžička oleje, pár kapek tresti a trošku vody. Pr. cukr na event. zahuštění.

Postup přípravy

Pekla jsem ve formě na knihu vel. 29x24cm
Korpus: postup níže., dělala jsem korpusy 3. Třetí byl ořechovo-kakaový. Do základního těsta jsem přidala 60g mletých ořechů, 2pol.lžíce kakaa. Potom dát méně mouky (aby to celé ořechy, kakao,mouka vážilo 200g), ručně vymíchávat mouku, ořechy a kakao a bílkový sníh. Korpusy jsem rozkrojila a proházela,aby byl světlý a tmavý na střídačku, tmavý jsem pokapala rumem.

Čokoládová poleva: rozpustit ve vodní lázni a míchat, nevařit! Lesklá poleva se docílí přimícháním 1 lžíce kakaového pudinku.

Krém: Do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkové prášky a uvaříme hustý krém.Za stálého míchání ho necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min.,aby byl krém krásně našlehaný a hladký.

Mléčný "marcipán" ze salka: Možná je varianta zcela bez vody, v tom případě je marcipán ale téměř nesladký, protože už není potřeba zahušťovat pr. cukrem.Vypracujeme marcipán, který se téměř nelepí, je tuhý jako modelína. Pokud je třeba zahušťovat, pak pr. cukrem. Není tolik sladký,ale je pružnější a tvárnější. Lze z něj vyrábět i velmi tenké lístečky a květiny.Toto je množství na potažení patrového dortu i s růžičkama.Marcipán se nemůže nepovést. Pokud je tuhý - přidat vodu.Pokud je řídký - přidat pr. cukr.
Chce to pouze zkušenost = vystihnout tu správnou tuhost. Perfektně se s ním pracuje a není tak náročný na propracování jako u mléč.marcipánu s práš.cukrem. už jiný na ozdoby nedělám.

jiný pohled

řez

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

a-rnoštek 18. 1. 2012, 17:47
Dobrý den kniha je krásná chci se zeptat z toho vašeho marcipánu dala by se nařasit sukýnka na dort ve tvaru panenky? Budu jí dělat pro dcerku a nevím si rady s volánky co použít *-)Děkuji za odpověd Milada
hřešilka 10. 10. 2007, 15:00
je nádherný (Y) (Y) (Y) (^) |:o) chtěla bych se zeptat, když tak vždycky vidím dort ve tvaru knihy, jestli se korpus u prostřed vyřezává, tak aby to působilo jako kniha a nebo se to tvaruje až při zdobení??? *-) *-) *-)
pavlis 10. 10. 2007, 20:58
@hřešilka Děkuji za pochvalu, já na knihu použila formu přímo už tak tvarovanou.Ale když někdo nemá,tak prý upečou klasicky placky na plechu, slepí jednotlivé vrstvy na sebe krémem, hodí do ledničky ztuhnout a pak vyřežou oblouk na tvar knihy.
jessie31 9. 10. 2007, 14:25
veľmi pekná (^) (Y)
M-kocurek 8. 10. 2007, 20:17
(Y)
backa 8. 10. 2007, 18:02
nádherný (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie