Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 13 návštěvníků)

Kulatý potahovaný - varna

0.0
Kulatý potahovaný  - varna

Potřebné ingredience

Korpus: 5 vajec, 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky, 5 PL teplé vody, 1 čaj.lžička prášku do pečiva; Pikantní krém (vážně výborný): 2-3 dcl šťávy z kompotu (dávám jahodový), 2/3 jahodového pudinku, necelá lžíce polohrubé mouky, 100g pr. cukru, 120g másla, 40g Hery ; Potahová hmota - Varna: 150 ml. vody, 70g másla, 150g hl. mouky, přibližně 1/2 kg. pr. cukru., mandl. tresť.

Postup přípravy

Pekla jsem ve formě o průměru 22cm
Korpus:
1.) Dortovou formu nemastíme ani nevysypáváme moukou !!! Jen na spodek dejte papír na pečení. Potom se vám boky korpusu nenafouknou dovnitř a korpus nebude šikmý, ale pěkně rovný.
2.) Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh (přidáme i špetku soli - lépe se vyšlehají), přimícháme polovinu cukru a vyšleháme nahladko.
3.) Zbytek cukru vyšleháme se žloutky (4 minuty !!!), přilijeme vodu a šleháme ještě asi 1 minutu.
4.) Mouku smícháme s práškem do pečiva (mělo by se přesít) Polovinu přimícháme do žloutkové hmoty
5.) Potom ruční metličkou!!! opatrně přimícháme polovinu bílkového sněhu. Přidáme zbytek mouky zamícháme metličkou a nakonec zbylý sníh.
6.) Těsto dejte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby
7.) Že upečený zjistíte tak, že do něho zapíchnete špejli a když se na ni těsto nenalepí ,můžete ho vyndat z trouby. Potom korpus nechte ve formě 5 - 10 minut
8.) Po uplynutí této doby nožem podél plechu boky uvolníte a vyklopíte. Opatrně stáhnete papír na pečení Korpus rozkrajujte dobře vychladlý. Pečeme na 150°, cca 50min. Krásně nadýchaný a pěkně drží tvar.

Pikantní krém: V části šťávy rozmícháme puding a mouku a zavaříme do zbytku šťávy. Vychladlý puding po částech zašleháme do tuku s cukrem.Pokud do krému zamícháme kakao, máme výborný kakaový krém.Když s tímto krémem promazáváme dvě vrsty dortu + povrch, připravíme jej ze 2 dávek.

Potahová hmota-Varna: Vodu a máslo dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Vsypeme mouku a mícháme, až se těsto bude odlepovat od stěn ( odpalované těsto).Vyndáme na vál, necháme vychladnout, přidáme tresť a zapracujeme pr. cukr. Hmota vhodná na potažení dortů i na výrobu figurek. Pod hmotu dát pouze slabou vrstvu máslového krému (jen na zatření nerovností, i na boky),nebo marmeládu.Ne jiný jinak hmota steče a při větším množství krému se udělají bubliny,které nepůjdou vyhladit. Pokládat na ztuhlý krém. Jestli se vám v lednici orošuje zadní strana,dort přikryjte alobalem,aby nenavlhl a hmota nezačala mokvat a stékat dolů.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zrušený účet 11. 12. 2008, 19:15
a jsem tu zase s prosbičkou, když budu dělat ten marcipán Varna tak tam je dát vařit vodu s máslem a přisypat mouku a míchat, tak se chci zeptat, má se míchat když se to ještě vaří nebo vypnout a pak míchat. jen když to je horký
jessie31 9. 10. 2007, 13:32
Tie ozdoby sú tiež veľmi pekné. (F) Máte nejakú špeciálnu vykrajovačku na tie žlté kvietky a stužku? (flower)
pavlis 9. 10. 2007, 18:52
@jessie31 Děkuji za pochvalu. Potěší,když se líbí. Nakoupila jsem si klasický kovový vykrajovátka různých kytiček a teprve se učím a zkouším. Ta stužka je udělaná dvojrádýlkem na těsto a tvary vykrojený zase klasickým pidi vykrajovátkem :-) Měla být původně ještě prohnutá,ale jelikož to byl dortík jen na zkoušku,tak jsem se s tím tak moc nepiplala :-)
Zrušený účet 9. 10. 2007, 11:18
Tento dortík mě opravdu zaujal, zvlášť s tou potahovací hmotou, to jsem taky ještě neslyšela. Ale mám hrůzu z toho, že se mi těsto přece jenom v nevymazané formě přilepí na stěny, a pak ho nevysekám ven. Mě se stalo, že se mi to přilepilo i ve vymazané formě a nešlo to ani nožem odkrojit od stěny. Ale je taky pravda, že se mi jednou takhle stáhly boční stěny dovnitř (tvar srdce) a mě málem trefil šlak, když jsem to viděla. Tak nevím, nevím *-)
pavlis 9. 10. 2007, 13:17
@ Ne vážně to jde krásně ven. Vytáhnu z trouby, nechám těch 5 min venku, pak opatrně nožem odkrojím po stranách (nůž si namočím v teplé vodě).Někde se to i pěkně oddělá samo, otočím formu a korpus vypadne sám. Už jsem to vyzkoušela na dvou dortech,a na tu knihu jsem pekla korpusy tři :-).Tohle je recept na netu strašně chválenej,takže zkušenost spousty lidí. Jen vyzkoušet.Hlavně nepíchat do korpusu dřív,jinak se propadne. Poprvé jsem nevydržela a zkoušela po cca 40min a propadl se mi.
aero-orion 9. 10. 2007, 12:40
@ Heli jestli můžu?Já vymažu sádlem, vepřovým a vysypu polohrubou moukou a hned, jak je upečený vyklopím, nikdy se mi nestalo,že by se roztrhl nebo pošramotil. (Y)Zdenka (F)
mikky.h 9. 10. 2007, 7:38
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Moc hezký (Y) (Y) (Y)
aero-orion 8. 10. 2007, 22:18
Dotaz a netvrdne to,přeci jen mouka?????Vypadá to hezky (Y)
pavlis 9. 10. 2007, 7:32
@aero-orion Ne,ne netvrdne. Krásně se to krájí.
Zrušený účet 8. 10. 2007, 22:01
Vypadá krásně. Jakou ta hmota má chuť, prosím. (F)A dá se tam třeba kápnout nějaká tresť? (child1)
pavlis 9. 10. 2007, 7:34
@ Má chuť takovou cukrovou, ale je to vyválený tak na 2-3mm,takže toho není moc.Mě to chutnalo. Dávala jsem tresť mandlovou sladkou.Bez ní by to nebylo ono.
KOFI 8. 10. 2007, 21:58
Tak o té varné potahovací hmotě čtu poprvé :-o Docela by mě zajímala její chuť *-). Určitě vyzkouším (clamp)
backa 8. 10. 2007, 18:04
úúúžasný ,není co dodat,tleskám Vašemu umění (clamp) (clamp) (clamp) (F)
pavlis 9. 10. 2007, 7:41
@backa Děkuju za pochvalu,ale já teprve s dortíkama začínám, takže k umění to má ještě daleko :-). Odstartovala jsem to zářijovýma narozeninama dcery a nějak mě to chytlo. A to jsem předtím upekla max. bublaninu a bábovka se nepovedla doteď ;-) Tenhle jsem udělala jen tak ke kafi,abych vyzkoušela tu varnu. Zajímalo mě jak to s ní půjde,když jí tak všude chválili. Jde to krásně vyválet na igelitu (musí být napnutý,jinak se vám tam obtiskne to pokrčení a už to nepůjde vyhladit), obrátit vzhůru nohama (nespadne to) a jen se trefit na střed dortu.Krásně lehne,uhladit na bokách hřbetem ruky a je to. Prostě paráda.Zase něco jinýho než klasický polevy.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie