Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 115 návštěvníků)

Ochranná kapsa na nošení dětí

0.0
Ochranná kapsa na nošení dětí

Postup

Našla jsem na internetu jiné střihy a návody na kapsu, zkusila jsem je a ještě podle svého vylepšila, tak doufám, že Vám to milé maminy bude k užitku. Kapsu jsem zkoušela šít s různými kapuckami (špičatou, kulatou), ale tohle mi přijde pro dítě nejpraktičtější a taky je to jednodušší střih, než se piplat s kapuckou.
Kapsu jsem si ušila sofshellovou a je úžasná, nepromokne, neprofoukne a dítě se tolik nepotí jak pod pláštěnkou. Popruhy se na zádech kříží, obvod si stáhnu gumou podle potřeby. Kapucu při běžném nošení podhrnu, aby byl vidět fleece, vypadá to jako límec.

POTŘEBUJEME:
1 m softshellu
1 m fleesu
220 cm popruhu (šíře 2 nebo 2,5 cm) (kupte ani tenký ani moc silný, tenký by se ve sponě muchlal a moc silný by sponou nešel moc posunovat. Doporučuji vyzkoušet ve sponě, než budete šít.)
2 ks plastové spony (tzv. trojzubce) (šíře 2 nebo 2,5 cm)
4,5 m kulaté gumy tloušťky 3 mm
5 ks brzdiček (malých dvoucestných)
8 ks kovových průchodek (dají se koupit v galanterii i v kutilských potřebách) (ujistěte se, že máte doma spínací špendlík, který průchodkou proleze, až budete navlékat gumu)

POSTUP:
1) Podle střihu vystřihneme po jednom díle ze softshellu i z fleesu. Spodní rohy zaoblujte do 20 cm od rohu, pak už je rovná čára.

2) Na kapucovém díle vystřihneme vyšrafované dílky (sešpendlíme si před tím oba díly k sobě pro snadnější stříhání) Po rubu tyto záševky sešijeme, nejdříve na jedné látce, pak na druhé. Na softshellu ještě přošijeme z lícu těsně vedle švu, přišijeme tím ty sešité proužky naplacato k látce.

3) Na softshellovém díle si vyznačíme (já použila vypratelnou tužku na látku) umístění kovových průchodek (měřila jsem asi tak na délku obyčejného špendlíku od okraje látky), a průchodky tam natlučeme.
Pratelnou tužkou si pravítkem narýsujeme zátylkový tunýlek, abychom obě průchodky, které k němu patří, měli v něm na obou koncích.

4) Přiložíme softshell i flees lícovou stranou k sobě a po okraji přišpendlíme.

5) ustřihneme si popruhy: 2x 100 cm a 2x 6,5 cm (na ty krátké navlečeme plastové spony - tím krytovým koncem, a na ty dlouhé po ušití celé kapsy navlečeme druhé části spon - ty s tím trojzubcem) Konce popruhu zatavíme nad plamenem svíčky a ihned namočte do vody pro zchlazení.

6) Popruhy si přišpendlíme na vyznačená místa dílů kapsy směrem dovnitř k lícové straně.

7) Nyní díly po obvodu sešijeme k sobě (asi 0,5 cm od okraje) s tím, že dole si necháme asi 20 cm mezeru, abychom mohli kapsu obrátit naruby.

8) Kapsu obrátíme naruby a znovu po obvodu prošijeme asi 0,5 cm od okraje. tentokrát po celém obvodu.

9) Nyní nasadíme na šicí stroj jednostrannou patku a ušijeme tunýlek (šířka asi 1 cm) v zátylkové části, šijeme až do krajů.

10) Ušijeme tunýlek po obvodu kapuce.

11) Ušijeme tunýlek po obvodu spodního dílu kapsy.

12) Navlečeme kulatou gumu do spodního dílu kapsy (nezapomeňte vhodně umisťovat brzdičky) a bez přestřižení gumy navlečte i do tunýlku za zátylkem. Pak konce gumy za brzdičkou svažte uzlíkem k sobě. Poté navlečte i do kapucového tunýlku, zakončete brzdičkami. Tam bude guma samostatná. Doporučuji konce gumy zatavit nad plamenem svíčky a hned zchladit ve vodě.

13) Navlečte trojzubce na dlouhé popruhy a konce popruhů založte a přišijte (abyste spony někde neztratili).

Gratuluji, máte kapsu HOTOVOU!!!!!

Mám kapsu také hotovou, fotky jsem přidala do postupu pod návod.

Naše kapsa :)

z boku

s kapucou

...tyrkysová varianta kapsy...

hotová kapsa Petry V. (petipacka)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

amria 26. 11. 2017, 18:08
díky za návod,včera večer ušito (Y)
ewitkaF 6. 3. 2017, 16:39
Dekujeme za vyborny navod. Zhotovovala babicka a moc chvalila podrobny popis. Pouzivame asi mesic jako dalsi vrstvu na manducu a velka spokojenost.
ivule20 24. 10. 2016, 10:40
Dobrý den, dá se prosím někde stáhnout tento střih?děkuji
zouzelik 1. 11. 2016, 0:15
@ivule20 Dobrý den, tento střih není ke stažení, ale dle obrázku a uvedených rozměrů jde snadno vytvořit.
bosorkaxy 4. 5. 2015, 7:31
Moc děkuji za návod, už máme taky hotovo :-) Potřebovala jsem skladné nouzové řešení do batohu, kdyby nás na výletech zastihla změna počasí. Šila jsem ze šusťáku a místo popruhů dála stuhy, ať je to ještě skladnější. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4710017 Ještě jednou díky za inspiraci
Splaváček 22. 2. 2015, 12:47
děkuji za super návod :-).. kapsu mám ušitou ,dokonce je už má za sebou i procházku :-) kamarádka je moc spokojená :-) děkuji (L)
Evvik 19. 3. 2014, 10:13
Dobry den Peti, mam maly dotaz, pustila jsem se do siti kapsy a moc nechapu jak mate navlecene ty gumy. Pochopila jsem to tak ze asi tu jednu mate navleceneou celym tim spodkem a za krkem a uk rku se na bocich stahuji brzdickou a tu druhou mate navleceneou jen v kapuci a na bocich trci rovne snurky? nebo je to take provlecene za tim krkem? pokud ne, tak pak nechapu proc tam je ta dvoucestna brzdicka ,-)....mozna to spatne chapu tak mi prosim pomozte :-$ Dekuji
zouzelik 19. 3. 2014, 12:28
@Evvik Dobrý den, pochopila jste to dobře. Ke kapuci si samozřejmě můžete dát jednocestnou brzdičku a na konce gumky nějaké plastové koncovky. Já jsem jen nechtěla, aby dítko náhodou tu koncovku nežužlalo, případně nepolklo. Mám tam dvoucestné brzdičky a konec gumy provlečený oběma dírkami a na konci uzlík. Uzlík zaseknutý za brzdičku, z druhé strany brzdičky smyčku z gumy a za tu to povytahuji...
mamath 21. 10. 2013, 11:46
Hezký den, moc se mi líbí Vaše kapsa a uvažuji o tom, že bych ji zkusila ušít, jsem však těžký amatér a začátečník, tak bych měla pár "trapných",začátečnických, otázek :-D 1. píšete,že je to tak pro 16 měs. dítko a na jak dlouho to tak vydrží ? do 2 let ? 2. Místo softshellu by šel použít i jiný materiál? Uvažuji o nepromokavé šusťákovině. 2. zaoblením 20 cm od rohu je směrem nahorů i dolů ? 3. záševky na kapuce se nejprve sešijí a poté rozstřihnou ? příp. složí ke straně a prošijí ? Jo a ten pravý záševek je od středové osy 7 cm a jak je široký ? Levý je široký 7 cm a vzdálený od středové osy asi kolik ? 4. Myslíte si, že by místo kovových průchodek bylo možné vyšít na stroji menší "knoflíkové" dírky ? 5. Ještě prosím o info, jak funguje to stahování, přijde mi tam hodně těch stahovacích bodů - v dolním okraji a pod horním připevňovacím popruhem. Na kapuci i v tunýlku je chápu. Děkuji
zouzelik 24. 10. 2013, 19:11
@mamath Dobrý den, takže: 1. je to pro dítko 16 měs. a méně. na starší si přidejte na spodním okraji. Záleží, jak mu rychle porostou nohy, ty budou u krátké kapsy vyčnívat. Doporučuju vzít dítě do nosítka a pak ho změřit od zátylku po konce nožiček a dle toho upravit střih od zátylkového tunýlku po spodní konec. 2. Můžete použít co chcete ale nejlépe prodyšný materiál, aby jste se oba nepotili. 2. ano 3. záševky na kapuci jsem nejdřív stříhla, potom sešpendlila a sešila. Oba záševky jsou od osy symetrické, stejné. 4. dobrý nápad. 5. jestli myslíte stahovacími body ty červené tečky, tak to jsou ty dírky do tunýlku. Stahovacích bodů respektive brzdiček je tam 5 ks. Ten spodní je tam pro snadnější stažení a doupravení celého obvodu, může ho klidně vynechat, pokud tam nechcete mít brzdičku. Mějte se!
Špuntik81 22. 9. 2013, 19:11
Dobrý den, mohu se zeptat na to co je ta jednostranná patka a zvládnu to i bez ní? další je kvůli čemu je ten bod 8? Jinak moc děkuji za návod. Petra
zouzelik 14. 10. 2013, 13:10
@Špuntik81 Dobrý den, jednostranná patka se používá tam, kde chcete mít šev hodně blízko nějakému předmětu v látce, např. zipu nebo tady kovové průchodce. Normální oboustranná patka přes něj nepřejede. S oboustrannou běžnou patkou můžete tedy šít dál od průchodek. tunýlky tak budou mnohem širší. Jinak bod 8 můžete vypustit, já to takhle šila na efekt a také kvůli popruhům, více pak v látce drží.
260774 26. 3. 2013, 6:55
Dobrý den, mohu se zeptat kde jste sehnala materiál? Ptala jsem se snad všude a nikde ho nemají.
zouzelik 26. 3. 2013, 12:15
@260774 Dobrý den, jak už jsem tady v komentářích psala, nakoupila jsem nawww.dumlatek.cz ale v kamenné prodejně. Mají teď na výběr z barev...
tvarlula 13. 2. 2013, 13:36
Dobrý den ..dala jsem to ušít švadleně a ta mi bohužel :-( ten sofshell dala naruby :-( Já si myslím že to nebude mít stejnou funkci,přece jen to chránní proti větru,vodě atd.Je to pravda?Děkuji
amrife 16. 4. 2013, 0:59
@tvarlula Dobrý den, nechápu jak může švadlena dát rub látka dovnitř??? To nepoznová dle děr v kraji co je líc látky? když už tedy nezná matriál... Neb o se podívat na net?? Nechápu. Doufám, že jste nic neplatila..
zouzelik 13. 2. 2013, 21:30
@tvarlula Dobrý den, taková škoda :-|, rub softshellu při dešti nasákne vodou, bude to pak celé těžké a hlavně z rubu se to dá profouknout, z lícu ne. Takže funkčnost softshellu nikde. Na Vašem místě bych to rozpárala, nebo odstřihla obvod (kapuci rozpárala) a ušila znovu, jestli máte malé miminko, tak by to mohlo velikostně stačit. Taková škoda tak drahého materiálu :-(.
tvarlula 16. 2. 2013, 8:54
@zouzelik Děkuju,už jsem to tak uděla.Já jsem si na to netroufla ale dala jsem to jiné švadleně.Taky jsem byla hóóódně naštvana.Sice to bude asi má chyba,že jsem jí neřekla konkrétně která strana je rub a líc ale myslela jsem že to paní bude znát :-(
xnada 5. 2. 2013, 17:45
Dobrý den, děkuji za Váš podrobný návod (Y), skvěle se podle něj pracuje (clamp), ušila jsem "kapsu" za chvilku a je perfektní. Naďa (hello)
Beruskex 5. 2. 2013, 13:26
Dobrý den, moc se mi líbí váš návrh, ale potřebovala bych poradit. Mám už 2,5 letého chlapečka, který ma skoro metr a tak si nejsem jistá, jestli by mu tato šířka i výška stačila. Proto prosím o radu děkuji Předem Hološová :-$
zouzelik (upraveno) 7. 2. 2013, 10:29
@Beruskex Dobrý den, a to ještě nosíte? Není těžký? Přemýšlela jsem, jak Vám poradit. Myslím, že šířka by mohla stačit, radši ale změřte metrem dítě přes záda (nebo spíš možná zadeček) vodorovně, jestli bude šířka vyhovovat. Délka bude asi potřeba větší. Vezměte krejčovský metr a dítěti v nosítku změřte vzdálenost od zátylku dolů až kam dosáhne nožička. K tomu bych připočetla tak možná 8-10 cm na podhrnutí pod nožičku. Podle téhle celkové délky kapsu plus tedy ještě nahoře kapucka střihněte. Zachovejte dolů se rozšiřující tvar, čím dolů kapsa delší, tím i širší. Nevím, jak jinak poradit. Mějte se a úspěšné šití!!!
Beruskex 7. 2. 2013, 13:42
@zouzelik Super takhle úplně stačí. A ano ještě nosíme,ale je to jen občas, jelikož jsme cestovatelé :-) Tak moc děkuji a dám vám vědět jak to dopadlo (Y)
Anja1979 2. 2. 2013, 21:12
To je úžasné, děkuji moc za podrobný návod,už několik dní tu bloudím a přemýšlím jak to ušít, látku doma..., ale bála jsem se střihnout. Perfektní, jdu na to!
petipacka 31. 1. 2013, 20:40
Dobrý den, moc děkuji za návod, včera jsem kapsu došila, snad se prcek bude chtít nechat nosit (hello). http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4300144
Beruskex 21. 1. 2013, 18:51
Dobrý den, chci se zeptat co je to na tý kapucce uprostřed, takový ty trojůhelníky děkuji :-$
260774 14. 1. 2013, 14:27
Dobrý den, jen se chci zeptat kde jste sehnala tu látku? Děkuji
zouzelik 19. 1. 2013, 17:48
@260774 dumlatek.cz (koupila jsem v kamenné prodejně)
rzymani 2. 1. 2013, 13:59
Parádní :-) nad kapsou jsem přemýšlela a jen tak mi jeden parádní návod hend přistane do klína (clamp) (clamp)
xelizabet (upraveno) 7. 1. 2013, 21:17
Petro, díky moc za návod. Chystala jsem se kapsu ušít a váš návod mi velice pomohl, že jsem si ho nemusela vymýšlet sama a tím pádem si nemusela lámat hlavu nad střihem. Ještě jednou díky.
HankaMrkvik 9. 12. 2012, 10:27
úžasný, děkuji, povedlo se!!!
Frolik009 21. 11. 2012, 20:07
Moc diky za navod...chystam se sit, jenom jsem se chtela zeptat, jestli ta kapsa musi byt tak dlouha....prijde mi, ze by mohla byt i trosku kratsi...ale moyna to ma nejaky vyznam :-) Predem dekuji za odpoved
zouzelik (upraveno) 25. 11. 2012, 20:54
@Frolik009 Záleží pro jak staré dítko to šijete. Já šila podle tohohle střihu pro 14-měsíční, bylo to akorát na nožičky, celé byly schované. Pak jsem to vylepšila pro starší a prodloužila jsem si kapsu (ušila jsem novou) dole ještě asi o 8-10 cm... Je to na Vás, do kolika měsíců děťátko chcete nosit, ale tenhle střih je pro dítě velké 86 cm v Manduce přesně akorát. Zdravím a jsem ráda, bude-li to pro Vás k užitku.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie