Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 249 návštěvníků)

ČEPIČKA NA MIMÍSKO S OBVODEM HLAVIČKY 40CM.

0.0
ČEPIČKA NA MIMÍSKO S OBVODEM HLAVIČKY 40CM.

Postup

Milé maminky, pokusím se Vám napsat návod na háčkovanou čepičku tak, jak jsem si ho sama vytvořila (ale samozřejmě jsem nejprve čerpala i z jiných návodů, abych vůbec věděla, jak se tvar čepičky dělá a také jsem se inspirovala různými vzory. Návod je však originál, dělala jsem to na chatě bez jakékoliv nápovědy, stylem pokus, omyl). Doufám, že jsem to nepopsala příliš složitě. Snad to maminky pochopíte. Je to můj první návod, a háčkovala jsem po dlouhé době, takže snad jsou všechny názvy správně.
Koukala jsem, že podobný návod už na stránky dala paní Jitka H., ale je trošku jednodušší a na jiný obvod šešulky, takže snad Vám můj návod také přijde vhod.
( použita příze Camilla, barva starorůžová - 1 klubíčko a na obháčkování lemu jsem použila Perlovku na vyšívání - ne klubíčko, ale takové ty svazečky, nitku jsem dala čtvermo, aby byla stejně silná, jako Camilla )

A nyní konečně ten návod :

1.ř.- začínáme na 7 ŘO ( řetízkových ok )
2.ř.- 3 ŘO, 18 DS ( dlouhých sloupků ), spojíme do kruhu pevným okem
3.ř.- 4 ŘO, dále do stejného oka, ze kterého vychází tato 4 ŘO vpíchneme 1 DS, do dalšího oka píchneme 1DS, 1 ŘO, 1 DS , 1 oko předchozí řady vynecháme a do následujícího opakujeme 1 DS, 1 ŘO, 1 DS a do dalšího oka znovu 1 DS, 1 ŘO, 1 DS , další oko vynecháme a potom zas opakujeme tento vzoreček a na konci vše spojíme pevným okem
4.ř.- jedním pevným okem se dostaneme nad ŘO mezi dvěma sloupky předchozí řady a uháčkujeme do něj 3 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS a dále pokračujeme, že do dalšího ŘO předchozí řady uháčkujeme 2 DS, 1 ŘO, 1 DS a stále opakujeme, až máme celý kruh.
5.ř.- nyní opakujeme to samé, jako ve 4.ř. akorát přidáme 1 DS, takže to vypadá takto – 2 DS, 1 ŘO, 2 DS
6.ř. – celé to obháčkujeme krátkými sloupky, akorát tam, kde je 1 ŘO předchozí řady uděláme 2 krátké sloupky, aby se tak zvětšoval obvod.
7.ř. – opakujeme v podstatě 4 a 5 řadu s tím, že místo 2 DS nyní háčkujeme 3 DS, takže to vypadá takto 3 DS, 1 ŘO, 3 DS
8.ř. – opakujeme 6 řadu
9.ř. – opakujeme 7.ř., ale místo 1 ŘO uděláme 2 ŘO, takže to vypadá takto – 3 DS, 2 ŘO, 3 DS
10.ř. – vše obháčkujeme krátkými sloupky, akorát tam, kde jsou 2 ŘO předchozí řady, uděláme nyní 3 krátké sloupky
11.ř. – nyní přidáme 1 DS doprostřed, mezi dvěma vějířky, takže to bude vypadat takto 3 DS, 2 ŘO, 3 DS a potom zapíchneme 1 DS doprostřed, mezi opakujícími se vzory ( vějířky )a zas pokračujeme 3 DS, 2 ŘO, 3 DS 12.ř. – teď to celé obháčkujeme krátkými sloupky. Nikde nic nepřidáváme. Obvod hlavičky je nyní hotov.
V dalších řadách opakujeme 11. A 12. Řadu tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované hloubky čepičky. Já jsem to opakovala 4x a potom jsem naháčkovala ještě jednu řadu krátkých sloupků v barvě kytičky. Dílo je nyní hotovo. Přeji Vám příjemné háčkování.

Příští týden vložím návod na háčkovanou kytičku na této čepičce ( teď už bohužel nemám čas ) a taky se pokusím tento návod převést do kreslené podoby, pro maminky, kterým se to takhle dělá špatně.

Maminky, pro Váš zájem vkládám kreslený postup, ale fotila jsem to teď pod lampičkou, tak snad to bude dobře vidět. Aby to bylo srozumitelnější, tak jsem jednotlivé řady rozlišovala dvěma barvami.

Pro inspiraci přidávám i bílou variantu čepičky.

Takže pro zvídavé maminky, které si všimly detailů na bílé čepičce ( mimochodem, tato čepička slavila opravdu velký úspěch ) jsem se pokusila na jiné rozpletené čepičce ukázat, jak jsem barevné lemování dělala. Snad to bude k pochopení pro všechny.

Nejprve si rubu přichytíte barevnou bavlnku, se kterou budete potom pracovat ( nejlépe zezadu čepičky, kde při háčkování čepičky začínáte řadu ). Potom píchnete z lícu háček tam, kde bude proužek začínat ( to znamená rovněž na začátku řady ) a bavlnku si vytáhnete na líc - vznikne očko ( viz další obrázek ). Já jsem to dělala z vyšívacích bavlnek Mouliné, ale jde to z čehokoliv a na tomto postupu to dělám s přízí Camilla.

Máme očko na háčku a píchneme háček do další dírky.

Háčkem chytíme bavlnku a vytáhneme další očko.

Vytáhneme další očko a píchneme do další dírky.

Háčkem chytíme bavlnku a vytáhneme další očko.

Vytažené další očko ....... a takhle pokračujeme, až je hotová celá řada. Je to hezké, efektivní a originální. Tak snad jste to maminky pochopily a háčkování zdar. A ještě jedna dobrá rada ....MOC TO NEUTAHUJTE, ABY ZŮSTALA ČEPIČKA PRUŽNÁ.

návod na kytičku slibuju už téměř rok, takže konečně vkládám alespoň takhle a omlouvám se. Nemám vůbec čas to nějak rozepisovat a fotit, takže níže jsem to ofotila, jak je to v časopise

zde je návod na kytičku. Já jsem to dělala tak, že jsem si vyrobila dvě. Jednu z vyšívací příze Mouliné a jednu z Camilly. Potom jsem dala tu větší do spod, menší navrch a na to jsem dala barevný knoflíček a celé přišila.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Vrbicka007 9. 9. 2009, 23:04
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na barevné proužky na bílé čepičce. Vypadají jako našité či naháčkované, nebo jste uháčkovala jednu řádku barevně? Čepička je úžasná a ráda bych ji zkusila uháčkovat pro moji 8 týdenní holčičku. Děkuji za radu (clamp)
Vrbicka007 10. 9. 2009, 19:43
@Vrbicka007 Super, děkuju!
holatko 10. 9. 2009, 14:11
@Vrbicka007 Dobrý den Jani, proužky jsou naháčkované. Zkusím návod "jak na to" *-) *-) *-) během dneška či zítřka nějak nafotit a přidat sem :^) :^) :^). Hanka (mamca) (hotdog)
evinek.b 3. 8. 2009, 22:48
Hani tak ta se Vám povedla (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)čepička krásná a miminko nádherné (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
holatko 5. 8. 2009, 8:09
@evinek.b Děkuji, jsem ráda když se čepička ( i miminko :-$ ) líbí. Hanka (mamca)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie