Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 165 návštěvníků)

Kočička z ponožek

0.0
Kočička z ponožek

Postup

Na žádost několika mých kamarádek a některých maminek tady na MMB jsem vyrobila návod na ponožkovou kočičku. Nápad není můj. Tyto kočičky se šijí už dlouho, vždycky se mi moc líbily, ale podrobný návod jsem nikde nenašla. Nakonec mi výrobu hračky ukázala moje kamarádka, která tyto zvířátka vyrábí s klienty v centru sociálních služeb. A ráda bych citovala jednu její větu, která se mi moc líbí a je opravdu výstižná: „ Moc se mi ten nápad líbí, jeho jednoduchost a efektní výsledek“

Na výrobu hračky se používají měkké teplé froté ponožky. Všichni je znáte, koupí se kdekoliv na tržištích apod.
Pro názornost jsem kočičku vyrobila z pruhovaných ponožek, lépe se odhadují vzdálenosti. Nikdy neodstříhávejte konečky na rubu ponožek, nijak nám při šití nevadí, ale po odstřižení by se nám udělala v ponožce díra. Jednotlivé díly sešíváme hustě zadním stehem, jinak se nám při vycpávání jednotlivé díly roztrhají. Nepodceňujte obšití každého dílu!!!. Zvolíte-li ponožky s nějakými vzorky / srdíčka kolečka květy / snažte se stříhat tak, abyste co nejméně prostříhaly ozdobné tvary – v těch se ponožka hodně páře. Na vycpávání jsem použila vatelín nastříhaný na malé kousky nebo umělé rouno. Nevycpávejte vatou, jde to špatně, vata dělá žmolky a boule.

Na výrobu kočičky potřebujeme jeden pár ponožek. Nekupujte si ponožky moc malé - nejmenší asi vel 38. Nejlépe se mi kočka dělala z ponožek č. 39.

Naměříme si asi 4-5 cm od paty směrem ke špičce. Podle vyznačených špendlíků a vystřihneme trojúhelník. To je hlavička s oušky

Od paty směrem k rantlu ponožky odměříme 3-4 cm a odstřihneme. Toto je krk. Z této první ponožky máme tedy vystřiženou hlavičku s oušky, zbyla nám špička – z té uděláme ocásek a rantl ponožky – nepotřebujeme jej.

Ze špičky vystřihneme oblouček. Vrchol obloučku = samotná špička = ohyb ocásku. Dbáme na to, aby byla všude stejná šířka ocásku, na koncích i uprostřed. Šikmé dolní konce odstřihneme

.

Z druhé ponožky vystřihneme tělo. Stříháme od paty dolů asi v polovině chodidla.

Abychom ustřihly ponožku stejně, je dobré si nejprve prostřihnout malou dírku a potom ponožku odstřihnout kolem dokola. Tím zabráníme tomu, že na každé straně budeme mít rozdílnou šířku proužku.

.

Ponožku si přeložíme tak, abychom měli patu nahoře

Prostředkem rozstřihneme. Pata nám tvoří zadeček a rozstřižený zbytek = zadní nožičky

Odstřiženou špičku převrátíme na rub a srovnáme si jí švem nahoru.Kolmo rozstřihneme středem = přední nožky.

Máme nastříhanou celou hračku: hlavička kočky s oušky, kde nám pata tvoří čumáček, oblouček ocásku, tělo + zadní nožky, kde nám pata tvoří zadeček a přední nožky.

Teď si všechny jednotlivé díly obšijeme . Na fotografii je obšito pro názornost černou nití. Obšijeme všechny díly, steh moc neutahujeme, šijeme jednoduchou nití. Neobšíváme jen tělíčko kočky na konci, kde je gumička od rantlu.
Tento bod postupu nelze vynechat. Froté ponožky se třepí a při další manipulaci / sešívání, vycpávání / by se nám jednotlivé díly roztrhaly a rozpadly.

Začínáme sešívat. Všechny jednotlivé díly si otočíme na rub. Sešíváme zadním stehem, dvojitou nití po tubové straně. Hlavičku si rozložíme tak, abychom měly patu nahoře před sebou – vidíme pěkně naznačená ouška. Ouška sešijeme.

Postupně sešijeme všechny díly. Tělo – sešijeme zadní nožky. Ocásek – sešijeme kolem dokola, jeden konec nechat volný. Přední nožky – Každý díl přehneme svisle na polovinu a boční stranu sešijeme.

Vycpávání. Na vyplnění zvířátka používám rouno nebo vatelín nastříhaný na malé kousky.Takto vycpaná hračka se může potom i prát. Začínáme hlavičkou. Všechny díly si převrátíme na líc. Začínáme hlavičkou.Mírně vycpeme ouška a hned je prošijeme zadním stehem. Díl oddělíme ouška od hlavičky. Hlavičku vycpeme a to tak, že se snažíme více vycpávky vtěsnat do paty = obličej a zadní část hlavičky formujeme více rovně.

Když je hlavička naplněná. Předním stehem obšijeme dolní okraj a mírně stáhneme. Zapošijeme. Nestahujeme úplně k sobě – hlavička by se špatně všívala do těla.

Hotová hlavička

Tělo. Nejprve vyplníme nožky. Nožky musí být opravdu tvrdé, aby kočička stála, dál vyplníme patu = zadeček a nakonec tělo. Celé tělíčko vyplníme až ke konci.

Všití hlavičky: Konec tělíčka s gumičkou ohrneme / asi na polovinu proužku

Dáme pozor aby nám souhlasil střed hlavičky / mezi očkama/ se středem zadečku. Pozor, ať si hlavičku nepřišijete k tělu křivě. Hlavičku přišijeme k tělu matracovým stehem.

Šiji 2x kolem dokola, aby hlava pěkně držela.Ohrnutý kraj s gumičkou nám udělá okolo krku jakoby roláček.

Nožky: vyplněné nožky po obvodě také prošijeme předním stehem a mírně stáhneme. Nožky si našpendlíme na bříško. Opět musíme pohlídat, aby přední a zadní nohy byly v řadě za sebou a neutíkaly nám někam mimo. Kočka by potom nestála.

Nakonec přišijeme ocásek. Nožky i ocásek přišívám vždy 2x kolem dokola, aby pevně držely. Teď je čas na konečnou úpravu hračky. Postavíme si kočičku a kontrolujeme, zda se nožky nerozjíždí do stran, hlavička nepadá moc dolů atd. Všechny tyto nedostatky se dají odstranit postupným přišitím / přitažením/ jednotlivých částí k tělíčku.

Na nosík a očka jsem použila knoflíčky. Jeden knoflík jsem zašila do čtverečku růžové látky = nos.
Nos a očka vy přišpendlíme na hlavičku a přišijeme.

.

Nos a očka vy přišpendlíme na hlavičku a přišijeme.

Černou bavlnkou vyšijeme pusinku a uděláme fousky.

A ať jsem se snažila sebevíc, zase jsem vyrobila místo kočičky malého kočičího kluka.
Pokud jste se dopracovaly až sem, je kočička hotová. Šikulky, pochlubte se se svými koťaty.

A některé ušité kočičky na ukázku

.

.

.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

sieta 14. 1. 2017, 12:45
Ty jsou super, to s (X) vyzkoušíme (@)
petula.s 13. 1. 2017, 22:34
Krásná (Y)
giša 13. 1. 2017, 19:24
Dekuji za super napad dnes jsem delala v poradi uz 4kocicku pro synka co se ma za 14 dni narodit a nase prvorozena dcerka ji naprosto miluje od narozeni az do ted a to ji budou tri roky i kdyz ta prvni je dost nopovedena (L) (clamp),ale nedaji z ruky..... (Y) (Y) |:o)
JANUSA12 14. 1. 2017, 10:37
@giša jsem moc ráda, že se i po takové době někdo vrátil k tomuto návodu. Díky :-) :-) :-) :-) :-)
VeronikaSTR 18. 12. 2015, 20:20
(novy rok)
zuzianas 15. 7. 2014, 11:00
(Y)
pajdulinka 12. 6. 2014, 15:10
(Y) (Y) (Y)
aknalb6677 12. 6. 2014, 14:18
(Y)
žanetek 8. 5. 2014, 12:07
(pusa)Děkuji za skvělý návod, ušito za chvíli. Návod je přesný, jen kdybych dodržela velikost ponožek ,-)našla jsem doma už trošku jeté a pata-čumáček je obří :-DUrčitě zkusím s novýma a těším se na pejska! Dcera jěště škemrá, ať ji ušiju jěště koníčka...tak nevím, jestli budu expirimentovat?? Jěště jednou děkujeme a gratulujeme k nápadu!! (kocka)
adjam13 28. 8. 2013, 21:21
Děkuji za pěkný nápad ,kočičku jsem zkusila není tak pěkná jak ta Vaše ,ale myslím ,že to chce vyzkoušet víckrát a pak to půjde. (Y) (Y) (Y)
teremilka 11. 6. 2013, 7:53
tak já jsem kočičku dělala včera z ponožek č.42 (jsem trošku větší figura :-D ) , protože byly po ruce. A výsledek? Není tak krásná jako ta vaše, ale důležité je, že dcera ( 2 roky) poznala , že to je kočička. Děkuji za hezký a a podrobný návod a až někde uvidím tyhle ponožky č.39 zkusím to znova... Tvorba trvala asi dvě hodiny (C)
JANUSA12 12. 6. 2013, 0:56
@teremilka Jsem ráda, že se podle návodu dílo zdařilo. Pochlubte se tady.
hanstro 10. 6. 2013, 21:27
(Y) (Y) DĚKUJI !!! (L)
petula.s 10. 6. 2013, 14:44
Úžasný návod, díky, to budeme muset s dětmi vyzkoušet |:o) (Y) (L)
rezacovaji 10. 6. 2013, 14:21
(kocka) (kocka) (kocka)
dracek91 10. 6. 2013, 10:39
(Y) (Y) (Y)bomba..určitě vyzkouším (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
pettym 10. 6. 2013, 10:34
(clamp) krásné kočičky a skvělý návod. (Y) |:o)
mimicek 9. 6. 2013, 21:31
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (kocka) (kocka) (kocka)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie