Zobrazit přihlášovací formulář

Kuřecí maso a drůbež

Přidat recept
(recept si oblíbilo 130 návštěvníků)

Bramborové chlupaté knedlíky (špoucky) vařené v zelí a kuřecí steak - rychlovka

0.0
Bramborové chlupaté knedlíky (špoucky) vařené v zelí a kuřecí steak - rychlovka

Potřebné ingredience

Porce pro dvě osoby: 2 velké brambory, 4 pol. lžíce polohr. mouky, 1 lžíce(zarovnaná) Solamylu, 1/2 čaj. lžičky soli. Kysané zelí - buď 1/2 kg sáček nebo sklenička o obsahu 720 ml, a kuřecí prsa - na jednu porci 200 gr, sůl, drcený kmín a kdo má rád, tak rozmačkaný česnek.

Postup přípravy

Nesmějte se tomu názvu, tento recept mám od své babičky a dodnes se u nás v širém okolí této dobrotě jinak neřekne, než špoucky v zelí.
Zelí propláchnu studenou vodou a dám dusit do většího plochého pekáčku nebo kastrolu, zaliji vodou cca 2 cm nad, okmínuji. Dusím tak 10 min. Brambory najemno nastrouhám, přidám ostatní ingredience, zamíchám, těsto na špoucky nesmí být moc tuhé, proto nechám v míse trochu vody, kterou brambory pustí. Polévkovou lžící vykrajuji z těsta kousky a dávám je do kastrolu nahoru na zelí. Po 10 minutách je obrátím, aby se propekly i z druhé strany, také 10 min. Škrob z brambor vám zelí krásně zahustí, pokud máte rádi zelí s cukrem, tak, až jsou špoucky uvařené, poznáte, když jeden rozkrojíte, tak je vyndejte do mísy a teprve potom dochuťte cukrem, podle vaší chuti.
Můžete si maso upéct jakékoliv, ale pokud chcete skutečně rychlovku, tak kuřecí je ideální. Na lžíci oleje, nebo sádla, opečete naklepaná, okmínovaná a osolená prsa po každé straně 2 min., kdo má rád česnek, tak přidá prolisovaný na závěr a na barvu do pánvičky dám lžičku sojovky. Než maso opečete, špoucky jsou hotové a můžete baštit. Všimněte si, že je to až skoro dietní jídlo. Dobrou chuť.
Tip: zkuste si špoucky udělat do guláše, který zahustíte jenom poloviční dávkou mouky, dávám je do omáčky ke konci vaření na těch cca 20 min. Jdou do jakékoliv omáčky.

vkládají se nahoru na zelí....

po 10 minutách se obrátí a vaří se dalších 10 min.

takhle asi nalijete vody na propláchnuté zelí...

na lžíci nabírám těsto...

s králíkem jsou také výborné...

do velkého pekáče pro vícečlenou rodinku...

..pro partu zedníků....

s pečenou vepřovou krkovicí...

kuřecí prsa pečená v troubě s anglickou slaninou...

hotovo...

špoucky jsou vynikající druhý den opečené...DOBROU CHUŤ!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Boňule 30. 1. 2011, 11:12
To vypadá opravdu lákavě, špoucky v tom zelí dusíte v troubě anebo na sporáku? A přikryté? Díky!! (F) (clamp)
pavlíkmacík 30. 1. 2011, 11:35
@Boňule Věrko, dělám na sporáku, pokud budete dělat pro víc lidí, tak do trouby na větší pekáč, přidám ještě nějaké (P)..nezakrývám je žádnou pokličkou. Mamina je dělá v tlakáči, že dá rovnou syrové zelí a navrch špoucky a má je hotové cca za 15 min. Krásnou neděli (C) (zajic) (hello) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie