Jáhlový koláč (jáhelník) - chutná jako rýžová kaše

Potřebné ingredience
Základem je z recept Kateřiny S. (Kasandra008) ID 189434, jen jsem si poupravila některé ingredience a vynechala máslo navrch. Koláč nás mile překvapil, jako teplý se dá podávat jako syté hlavní jídlo - chutná jako zapečená rýžová kaše a jako studený je to výborný moučník, který lze posypat moučkovým cukrem, grankem nebo potřít zakysanou smetanou nebo polít čokoládovou polevou. Je krásně vlhký, žádný dusák.
Postup přípravy
250 g jáhel
3/4 l mléka (já používám někdy sušené sojové mléko - 6 polévkových lžic a dolívám teplou vodou, jindy jsem zkusila vanilkové od Alpro Soya a lahůdka!)
1 skořicový cukr
Tvarohová hmota:
2 nízkotučné tvarohy
1 vanilkový cukr
hrst hrozinek
50 g slunečnicových semínek (lze i nasekané ořechy)
1 mandarinkový kompot
3 žloutky (+ ze 3 bílků zvlášť vyšlehat sníh)
Jáhly 3x spaříme a v mléku se skořicovým cukrem uvaříme na jáhlovou kaši, necháme vychladit.
V míse vyšleháme 2 tvarohy s vanilkovým cukrem a 3 žloutky a poté vmícháme hrozinky a slunečnicová semínka. Potom opatrně přidáme vyšlehaný sníh a smícháme po kouskách s vychlazenou jáhlovou kaší.
Vlijeme 1/2 směsi do dortové formy (nebo menší plech) vyložené pečícím papírem, poklademe okapanými mandarinkami a zalijeme druhou půlkou. Pečeme pomalu 1 hodinu dozlatova cca na 160-170° C.
Dobrou chuť!

Vyšleháme sníh

Vymícháme tvarohovou hmotu

Do hmoty přisypeme hrozinky a slunečnicová semínka

Mandarinky necháme odkapat

Vlijeme do formy vyložené pečícím papírem

Pečeme dozlatova 1 hodinu

Odstraníme pečící papír a můžeme krájet
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu




















































