(recept
si oblíbilo 275 návštěvníků)
Domácí Actimel
Potřebné ingredience
1 l mléka,
1 Actimel,
hodně obalů od Actimelů - šroubovacích
Postup přípravy
Také dáváte každé ráno dětem Actimel? My ano a proto jsme si začali připravovat vlastní Actimel po vzoru jogurtu v peřinách, protože se ušetří kupa peněz a navíc vím, co jíme.
Základem je nasbírat si větší množství obalů od Actimelů, ale šroubovacích. Mají je v Penny, Tescu a dál nevím. Samozřejmě jde použít i cokoliv jiného, např. sklinka od výživy atd.
A postup je po vzoru domácího jogurtu.
Svaříme 1 litr mléka, já používám čerstvé, ale z krabice to také půjde, necháme zchladit na cca 40°C a nalijeme 1 lahvičku Actimelu.
Pomocí nálevky rozlejeme do připravených obalů, na 1l potřebujeme 9-10 obalů od Actimelu, a šup s nimi do peřin :-) Po cca 8 hodinách je nápoj připraven k použití, ale doporučuji ještě zchladit v lednici. A dávejte raději 3/4 flaštičky, aby zbylo místo na příchuť, případně dobré zatřepání, protože je o dost hustější, než z obchodu. Ale tou příchutí se to zředí.
Já svařuji mléko ráno a než zavezu děti do školky tak mám mléko akorát a rozleju a šup do peřináče. Než jdeme spát tak vytáhnu a dám do lednice. A ráno se může požívat a užívat :-) Nezapomeňte dobře protřepat.
A protože občas máme rádi i příchutě, tak do hotového Actimelu naleji trošku dobrého džusu a protřepu. A je hotovo. A nebo řidší marmeládu, např. bezinkovou.
Hotový domácí Actimel lze použít na opětovné naočkování dalšího mléka. Toto lze dělat opakovaně, maximálně však 5x, protože se následně snižuje množství kultur. Lze aplikovat také u jogurtu.
A kdo se bojí, že neuspěje, v nejhorším toto vyklopí do domácího jogurtu. :-)
Zkuste, nebudete zklamané! A navíc uděláte něco dobrého pro zdraví své i svých nejbližších.
Základem je nasbírat si větší množství obalů od Actimelů, ale šroubovacích. Mají je v Penny, Tescu a dál nevím. Samozřejmě jde použít i cokoliv jiného, např. sklinka od výživy atd.
A postup je po vzoru domácího jogurtu.
Svaříme 1 litr mléka, já používám čerstvé, ale z krabice to také půjde, necháme zchladit na cca 40°C a nalijeme 1 lahvičku Actimelu.
Pomocí nálevky rozlejeme do připravených obalů, na 1l potřebujeme 9-10 obalů od Actimelu, a šup s nimi do peřin :-) Po cca 8 hodinách je nápoj připraven k použití, ale doporučuji ještě zchladit v lednici. A dávejte raději 3/4 flaštičky, aby zbylo místo na příchuť, případně dobré zatřepání, protože je o dost hustější, než z obchodu. Ale tou příchutí se to zředí.
Já svařuji mléko ráno a než zavezu děti do školky tak mám mléko akorát a rozleju a šup do peřináče. Než jdeme spát tak vytáhnu a dám do lednice. A ráno se může požívat a užívat :-) Nezapomeňte dobře protřepat.
A protože občas máme rádi i příchutě, tak do hotového Actimelu naleji trošku dobrého džusu a protřepu. A je hotovo. A nebo řidší marmeládu, např. bezinkovou.
Hotový domácí Actimel lze použít na opětovné naočkování dalšího mléka. Toto lze dělat opakovaně, maximálně však 5x, protože se následně snižuje množství kultur. Lze aplikovat také u jogurtu.
A kdo se bojí, že neuspěje, v nejhorším toto vyklopí do domácího jogurtu. :-)
Zkuste, nebudete zklamané! A navíc uděláte něco dobrého pro zdraví své i svých nejbližších.
hotový domácí Actimel
Je dost hustý!
Pro příchuť používáme džusíky :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Mya
(upraveno)
18. 3. 2008, 14:53
Dobrý den, určitě vyzkouším, jen bych chtěla vědět, jak dlouho pak vydrží v lednici? Děkuji za odpověd
mmatuli
(upraveno)
19. 3. 2008, 17:30
@Mya
určitě tak 5 dnů, ale u nás je pryč do dvou dnů
Mya
(upraveno)
22. 3. 2008, 18:43
@mmatuli
děkuji za odpověď, hned ho jdu udělat.
nelinka11
(upraveno)
11. 3. 2008, 21:45
Ahoj, taky jsem zkusila udělat. Je skvělý a doufám, že má všechno to zdravé. Chutná nám a děkluju za recept
viki01
(upraveno)
1. 3. 2008, 18:24
Tak jsem ho včera zkusila a dneska jsme ochutnali a je vynikající Děkuji za recept
Švástěnka
(upraveno)
28. 2. 2008, 14:09
tak to jsem si přečetla všechny komentáře a super určitě vyzkouším.
kebulka
(upraveno)
24. 2. 2008, 20:06
maruško,dnes jsem dělala Actimel a přidala do něj sirup lesní plody a je fakt výborný.Díky za super receptík
mirabela
(upraveno)
20. 2. 2008, 20:22
Synáček tvrdí,že je to kefír,ale moooc mu chutná a to je důležité Skvělý nápad
pesnio
(upraveno)
22. 2. 2008, 16:35
@mirabela
taky z toho máme takový kefír hihi ale také jim to chutná přidali jsme nakonec na rdy maminek tang a šmakuje nám to
pesnio
(upraveno)
20. 2. 2008, 10:09
Tak už to je máme to akorát sice není to nějak moc husté o malinko hustší jak v obchod ale zase mi přijde že to nechutná jako actimel a tak to nějak ochutíme a uvidím každopádně když to pije celá rodina denně tak se ušetří spousty peněz a tak na
pesnio
(upraveno)
19. 2. 2008, 23:53
Tak jsme se do toho dali a čekáme co nám do rána vznikne snad nám to vyjde
helulka
(upraveno)
16. 2. 2008, 18:32
Jak už jsem před časem psala... super, .Opravdu ušetří práci,když si převařené mléko nalijete do lahve (od použitého mléka), přidátě actimel (ani nedávám celý,stačí 1/2),zamíchám a šup s ním do peřinek. Než se s tím rozlévat do malých skleniček) Odpoledne dám do ledničky vychladit a ráno .... odliji do šejkříku,přidám džusík ,zamíchám... a děti se můžou utlouct. Vypijí to za 2 dny. . Jen taťku jsme to ještě nenaučili - absolutně odmítá mléko!!! Všem přeji hodně zdraví s "domácím actimelem" Helen
kateřinka
(upraveno)
6. 2. 2008, 19:33
Krásný večer, včera jsem dělala aktimel a super, super, super. moc děkuji za nápad katka
mmatuli
(upraveno)
7. 2. 2008, 7:28
@kateřinka
Irčík
(upraveno)
6. 2. 2008, 9:44
Ahoj holky, náhodou jsem narazila na tenhle recept a určitě ho chci vyzkoušet. Jen mne napadlo - musí se na přípravu použít ten "pravý " Actimel, nebo je možno použít jinou značku podobného nápoje, který obsahuje živé kultury(takové ty šrouovací - jsou levnější a dětem taky chutnají). Při nějakém testu v novinách vyšel ten pravý Actimel nejlépe - měl nejvíce živých kultur, ale v těch ostatních jsou snad taky - nemáte to vyzkoušené? Díky Irena
mmatuli
(upraveno)
6. 2. 2008, 13:47
@Irčík
Jasně, že to jde. Záleží jen a pouze na obsažených kulturách.
nelinka11
(upraveno)
5. 2. 2008, 12:22
Ahoj holky, chci se zeptat, jestli bych mohla Actimel nahradit jogurtovým nápojem.Malá ho má moc ráda, tak že by to bylo něco podobného. Šlo by to?
mmatuli
(upraveno)
5. 2. 2008, 15:58
@nelinka11
Nedávala bych ten jogurtový nápoj (škoda peněz), ale udělala normálně řidší jogurt. Tj. stejný postup, místo Actimelu jogurt, ale na nápoj asi jen 1/2 malého kelímku jogurtu na 1 l mléka. A příchuť si doděláte mixem ovoce, marmeládou nebo také tím džusem. Tak ať se podaří
animals
(upraveno)
5. 2. 2008, 12:21
Bobrý den Moniko, teď už si určitě budete myslet, že jsem snad idiot.Koupila jsem čerstvé, tzv.třídenní v krabici.Při svařování se srazilo, přesto, že záruka byla do 5.2. a já to dělala včera.Měla jsem ještě čerstvé v plast. lahvi, tak byl ještě jeden pokus. Dopadl ještě hůř, výsledek je krupicovatý až hrůza.V pomnění, že to může být teplotou, půjčila jsem si na to jogurtovač.I tak však díky za radu, jdu vypít tu krupicovatou směs, snad z toho nebude řídký případ s rychlým během.Koupím nové mléko a jdu do toho znova. Prolezla jsem celý internet o jogurtovačích a postupech, já to nevzdám. Ale mindrák z vás všech tady už mám slušně velkej.
mmatuli
(upraveno)
5. 2. 2008, 16:04
@animals
To se mi také stává, zrovna minulý týden 2x. Měla jsem 5 denní mléko v kartonu, trvanlivost ještě daleko a po otevření už mělo takový nádech. Úplně jsem byla v pokušení jít to reklamovat, ale nechtělo se mi Myslím si, že to v obchodech nebo někde cestou neskladují v požadované teplotě a tím se rychleji zkazí.
moschus
(upraveno)
6. 2. 2008, 19:50
@mmatuli
Tohle může být i od výrobce .Nedávno se mi stalo,že jsem koupila Lipánka,datum spotřeby cca za týden( už si přesně nepamatuji) a když jsem ho otevřela tak byl plesnivý .šla jsem ho vrátit,zrovna tam prodávala kámoška a Lipánka mi vyměnila otevřela jsem ho už tam a zase plíseň .A ta kámoška mi řekla,že se vůůůůůůůůůbec nedivý,dřív pracovala v Laktosu ,a že prý když vyrobily jogurty tak frkali na všechny stejné datumy spotřeby bez rozdíli zda byli vyrobeny ten den,či před týdnem .Prostě měli jeden datum na týden.Takže by jsem se nedivila,kdyby to stejně fungovalo i s mlékem.
animals
(upraveno)
2. 2. 2008, 17:03
Mléko jsem svařila v mikrovlnce, za 9 mimut je to na 900 w hotové a mléko mi neuteče, ale udělal se tam hnusnej megaškraloup.Kam s ním?Mléko bylo z krabice polotučné.Když to mělo těch 45 asi stupnů, nalila jsem actimel a rozmíchala metličkou.Nalila jsem to do skleniček od oliv - takové ty dlouhé skleněné se šroub.uzávěrem a dala do peřin.A teďpřekvapení. V některých sklínkách to ztuhlo normálně a v některých vůbec. Čím to může být? Rozmíchané to bylo řádně.Příchuť dělám řídkou marmeládou, ale až před tím, než to pijeme.
mmatuli
(upraveno)
5. 2. 2008, 16:01
@animals
Koukla jsem se až teď, nevím, čím to mohlo být. Leda snad některé sklenice byly studenejší (např. těsně před naléváním umyté studenou vodou a tím podchlazené) a tím rychle srazily teplotu jogurtu (jsou úzké a vyskové, tak je tam velká plocha skla) jinak nevím.
moschus
(upraveno)
3. 2. 2008, 20:25
@animals
Dobrý den Dani!!!!Já nejsem autorem tohoto super receptu.Ale jen Vám chci poradit.Na tyto věci,jako je jogurt nebo právě tento recept.Nekupujte mléko v krabici.Kupujte pouze čerstvé.A né trvanlivé.A já osobně by jsem nezahřívala v mikrovlnce . .Radši si na chvilinku stoupěte ke sporáku.Je škoda tento super receptík uspěchat.Já jsem Marušce moc vděčná za tento receptík.Dělala jsem ho už několikrát a vždy se povedl.
Kamča102
(upraveno)
2. 2. 2008, 9:23
Ahojky je výborný . Synovi jsem ho ochutila kakaem. Díky za nápad papapa
mmatuli
(upraveno)
7. 2. 2008, 7:27
@Kamča102
ivana31
(upraveno)
2. 2. 2008, 3:37
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, máme doma jogurtovač, myslíte si, že bychom to mohli vyrobit v něm? Nebo je lepší to dát do těch peřin? Děkuji moc za skvělý receptík a už se těším až to vyzkouším.Mějte se hezky
Bona1
(upraveno)
11. 2. 2008, 19:34
@ivana31
Já osobně nechávám skleničky s actimelem přes noc na lince při pokojové teplotě výsledek 100%.
mmatuli
(upraveno)
5. 2. 2008, 16:01
@ivana31
Určitě to jde i v jogurtovači, ale škoda elektřiny
Tapi
(upraveno)
1. 2. 2008, 20:06
TO NEMA CHYBU,DÍKY
nattyska
(upraveno)
31. 1. 2008, 9:18
Dobrý den,chci se zeptat, měla jsem to dost hustý,tak jsem přilila džusík a ono se to tak jakoby srazilo-nevím jestli to nezpůsobuje ta kyselost toho džusu.Můžete mi poradit,jaký dáváte džusík?děkuji Gábina
zuzaa
(upraveno)
2. 2. 2008, 12:42
@nattyska
Já si vždycky naliju džus do schladlého mléka ještě před přidáním actimelu. Díky tomu je příchuť krásně rozložená do celého hotového actimelu.
mmatuli
(upraveno)
31. 1. 2008, 19:07
@nattyska
Jéjda, tak to opravdu nevím. Džusík mám vyfocený, používáme většinou tuto firmu (libovolné příchutě). Ale maminky také dávají určitě různé džusy... Mžete zkusit třeba sirup, jestli to bude lepší. Samo o sobě to je dost husté. Můžete naředit mlékem, minerálkou, vodou, šťávou z kompotu... Fantazii se meze nekladou, můžete mít každý den originál. Nebo třeba "naslano" dolít vývarem ze zeleniny
Tallinka
(upraveno)
31. 1. 2008, 0:34
Maruško super nápad A jak dlouho to prosím Vás vydrží v ledničce?? Nebo jak poznám, že už jako ne e.... Měla jsem kdysi i takovou tu houbu na kyšku a pili jsme to sotva 2x, vždycky jsem to "raději" vylila, co kdyby už tomu něco bylo.... (mám trochu fóbii ze zkažených potravin )
mmatuli
(upraveno)
31. 1. 2008, 19:04
@Tallinka
Jak dlouho vydrží, to nevím. Ale tipla bych minimálně 5 dnů a více než týden nee. Prostě jako jogurt. U nás totiž nevydrží, máme to na dva dny Přeji úspěch při kultivaci kultur
moschus
(upraveno)
29. 1. 2008, 19:20
Maruško!!Tak jsem to udělala s tím Kubíkem!!! .Dětem jsem to trošku ještě přisladila. .A nemá to chybu. .Actimel skvěle chutná.Toto byl třetí pokus a vyšel skvěle .
mmatuli
(upraveno)
29. 1. 2008, 20:53
@moschus
Tak to je super