Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské speciality

Přidat recept
(recept si oblíbilo 219 návštěvníků)

Inspirace pro (zdravější) vaření dětem

0.0
Inspirace pro (zdravější) vaření dětem

Potřebné ingredience

Co vařím naší dvouleté cácorce a nebo sobě - kojící mamince :) Spousta receptů je bezmléčných, bezvaječných, bezlepkových a bez ostatních alergenů - využijí i maminky, co se potýkají u svých dětí s alergiemi.

Postup přípravy

Postupně budu přidávat - viz jednotlivé foto.

MRKVOVÁ OMÁČKA S TĚSTOVINAMI - Na oleji orestujeme na kolečka nakrájenou mrkev, zalejeme horkým vývarem nebo vodou, uvaříme do měkka, rozmixujeme, zjemníme zakysanou smetanou. (Inspirace z mmb).

MRKVOVÝ SALÁT S ROZINKAMI - Nastrouhaná mrkev, sladké jablíčko, trocha citronové šťávy, biorozinky, lžíce řepkového oleje

TOFU PLACIČKY S BRAMBOREM - Placičky vytvořené ze zeleninového tofu, olivového oleje, ovesných vloček, majoránky, cibule a strouhané mrkve, pečené v troubě. Pro starší děti a dospělé můžeme dochutit česnekem, přírodní sojovou omáčkou apod.

PŘÍRODNÍ KUŘECÍ PLÁTEK S DUŠENOU MRKVÍ A RÝŽÍ - Kuřecí maso ochucené horalkou (sušená zelenina bez soli), šťáva z masa se špetkou kuřecího bujonu alnatura, dušená mrkev s mletým kmínem lehce zahuštěná Jizerkou, rýže

KOPROVKA BEZ MOUKY A MLÉKA - Základ omáčky z petržele a vývaru, zahuštěná škrobem, zjemněná sójovou smetanou, dochucená umeoctem.

DÝŇOVÁ POLÉVKA Z HOKAIDÓ - Na oleji orestovaná cibule, kořenová zelenina a hokaidó, zalitá vývarem, rozmixovaná najemno, dochucená smetanou, zakysanou smetanou nebo sójovou smetanou a špetkou muškátového oříšku. Lze různě obměňovat - podle poměru jednotlivých druhů kořenové zeleniny, nebo jen dýňové pyré, pyré s mrkví, bez smetany apod.

MRKVOVÁ OMÁČKA S KUŘECÍM MASEM A BULGUREM - Viz výše, akorát je použit vývar z drůbežího masa (nové koření, bobkový list, kořenová zelenina) i nadrobno nakrájené kuřecí maso.

JÁHLOVÉ RIZOTO - Dosypka uvařené jáhly smíchané se základem - např. cibulka, nadrobno nakrájené kuřecí maso, majoránka, paprika, brokolice, mrkev, hrášek či zelenina dle chuti, nebo bezmasá varianta - zeleninové tofu, zelenina, na zjemnění sójová smetana. Posypané strouhaným sýrem.

KMÍNOVÁ POLÉVKA SE ZAVÁŘKOU - Máslová jíška zalitá kmínovým vývarem, nadrobno nakrájená zelenina, jakákoliv zavářka (zbylé těstoviny, nočky, kapání apod.), rozšlehané vejce, čerstvá řeřicha

BROKOLICOVO-POHANKOVÁ POLÉVKA - Do vroucího vývaru nebo bujonu Alnaura dáme vařit růžičky brokolice a opláchnutou pohanku lámanku, vaříme jen krátce, cca 5 min., rozmixujeme najemno, zjmeníme přírodním sýrem typu lučina. Podáváme s osmaženým rohlíkem, můžeme sypat řeřichou. Lze udělat hustý sytý krém i tekutější polévku.

CUKETOVÁ CIBULAČKA - Na olivovém oleji orestovaná cibule, zalitá horkým vývarem, přidají se na kostky nakrájené brambory, drcený kmín a pět minut před koncem i cuketa. Rozmixuje se najemno.

OMÁČKA Z ČERVENÉ ČOČKY S BULGUREM - Orestujeme cibuli a kořenovou zeleninu, osolíme, přidáme předem uvařenou červenou čočku, povaříme, rozmixujeme, můžeme dochutit kapkou přírodní sójové omáčky, sójovou či ovesnou smetanou apod.

"SVÍČKOVÁ" - Na oleji orestujeme cibuli, kořenovou zeleninu, kuřecí prso, přidáme bobkový list a nové koření, zalejeme horkou vodou, přidáme špetku soli nebo kuřecího bujonu Alnatura, povaříme doměkka, koření a maso vyndáme, omáčku rozmixujeme. Není potřeba ničím zahušťovat. Podáváme s těstovinou nebo rýží.

DOMÁCÍ RAJSKÁ S TĚSTOVINAMI - Na olivovém oleji orestujeme kořenovou zeleninu dozlatova, přidáme cibuli a koření (bobkový list a nové koření), restujeme, nakonec přidáme plně dozrálá rajčata (v létě), nebo rajčatový protlak Alnatura (v zimě), kousek kvalitního hovězího masa, orestujeme a zalejeme horkou vodou. Vaříme v tlakovém hrnci. Po uvaření přepasírujeme přes husté síto a pokud je potřeba, lehce zahustíme Jizerkou. Podle chuti přidáme špetku třtinového cukru. Na porci dávám dceři max. jednu polévkovou lžíci masa.

POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ČOČKY - Červenou čočku důkladně opláchneme (promneme rukama pod tekoucí vodou), uvaříme doměkka (do kašovita, poměr čočky a vody je cca 1:2) s kouskem mořské řasy (wakame), přidáme kapku přírodní sojové omáčky, dle chuti můžeme i orestovanou cibulku, česnek, majoránku, umeocet, citronovou šťávu (zlepší vstřebávání železa), olivový olej apod. Rozmixujeme ponorňákem. Podáváme s chlebem a zdobíme řeřichou. Takto se dá dělat pomázanka z jakékoliv luštěniny. Na chuť můžeme přidat jednu nebo dvě lžíce másla, ale není to nutné.

DUŠENÁ RYBA S BRAMBOROVOU KAŠÍ A ZELENINOU DUŠENOU VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ ("NISHIME") - Nishime se dělá tak, že se vezme hrnec se silným dnem, do něj se naskládá zelenina nakrájená na větší kusy (pořadí např: cibule - mrkev - dýně, cibule - zelí - dýně, cibule - mrkev - pórek apod., já dávám i třeba kukuřici a papriku), lehounce se osolí, zakryje se pokličkou, přivede se na prudkém ohni k "varu" až se na pokličce udělá pára (je nutné mít skleněnou pokličku, abychom dovnitř viděli a nemuseli ji odklápět) a pak se oheň ztlumí a zelenina se dusí ve vlastní šťávě cca 30 minut. Není potřeba podlévat, ale oheň musí být opravdu slabý (nebo použijeme rozptylku). Já na dno hrnce dávám ještě trochu olivového oleje. Pokud by se nám zdálo, že vody je v hrnci málo (může se to stát hlavně u zeleniny uskladněné přes zimu), můžeme jí trochu dolít, ale ne moc. Takto upravená zelenina je krásně sladká a není potřeba ji jinak dochucovat.

ZAPEČENÉ ŠPAGETY SE ŠPENÁTEM A SÝREM - Uvařené špagety smíchám se špenátovou směsí (špenát, orestovaná cibulka, česnek, sůl, může být i rozšlehané vejce), navrch pokladu rozkrojená cherry rajčátka, posypu sýrem a zapeču.

SALÁT Z BULGURU - Ze zbylých příloh jako je bulgur, kuskus, těstoviny, celozrnné těstoviny apod. dělávám k večeři různé saláty. Přidávám různou zeleninu syrovou i tepelně upravenou, tuňáka, výjimečně kvalitní šunku, tvrdý sýr, smíchám se zakysanou smetanou popř. sojanézou a hotovo.

CIZRNOVÁ POLÉVKA - Používám cizrnu Alnatura ve skle z dm drogerie, dám ji do tlakáče spolu s kořenovou zeleninou, trochou vody a špetkou soli, vařím do měkka (stačí cca 5 min), přidám kapku olivového oleje, majoránku popř. česnek a rozmixuji dohladka. Je moc dobrá a opravdu rychlá, když člověk spěchá.

TEMPEH SMAŽENÝ V TĚSTÍČKU Z HRAŠKY - Používám Bio Tempeh "Smažený", obalím ho v těstíčku z jemné hrašky (hraška + voda), smažím na olivovém oleji a dám na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Jako příloha brambory, bramborová kaše a nejlépe kvašená zelenina (pickles).

MASOVÉ KULIČKY S DOMÁCÍ RAJSKOU - Masové kuličky z kvalitního mletého masa nastavované rýží, ochucené špetkou soli a koprem. Domácí rajská omáčka (vařená a rozmixovaná i s kořenovou zeleninou) a dětské těstoviny bez obsahu soli.

"EXOTICKÁ" SMĚS - Směs z cibulky lehce orestované s mletým masem a mletým kmínem, na hranolky nakrájenou mrkví, cuketou a hráškem. Místo klasické smetany zjemněná kokosovým krémem.

DOMÁCÍ KUŘECÍ VÝVAR S KUKUŘIČNÝMI TĚSTOVINAMI - Vývar z domácího kuřete, kořenové zeleniny a divokého koření (kromě pepře) s kukuřičnými těstovinami (písmenky). Těstoviny je potřeba vařit zvlášť a pak propláchnout studenou vodou, pouští hodně "šlemu", ale na chuť nejsou od pšeničných znát. Přirozeně bezlepkové.

KUŘE NA PAPRICE - Omáčka z domácího kuřecího vývaru, klasicky zahuštěná, zjemněná zakysanou smetanou (je potřeba ji nejprve rozmíchat v misce s trochou omáčky, aby nedostala teplotní šok a nesrazila se, a pak teprve vlít do omáčky).

ŠUNKOFLEKY - Zapečené těstoviny (kukuřičné + pšeničné) smíchané se směsí udělané na pánvičce (olivový olej, cibulka, mrkev, sůl, biošunka) a zalité směsí z domácích vajec a zakysané smetany. Můžeme přidat trochu sýru (30% eidam nebo parmezán).

DOMÁCÍ POLENTOVÝ KNEDLÍK - Kukuřičná krupice uvařená v poměru s vodou 1:5 (100g krupice a 500ml vody), se špetkou soli a lžičkou oleje, vaří se 20 min., pak se naleje do vymaštěné formy a nechá v lednici ztuhnout. Před podáváním krájím na plátky a ohřeju na pánvi.

KRŮTÍ PLÁTEK SE ZELENINOVOU OMÁČKOU A POLENTOVÝM KNEDLÍKEM - Krůtí maso se lehce naklepe, nechá se zatáhnout na pánvi, okmínuje se drceným kmínem. Přendá se do hrnce. Na výpeku orestujeme nakrájenou cuketu a mrkev, popř, ještě cibuli. Přidáme k masu, zalejeme vroucí vodou, přidáme kousek bujonu (AlnaturA z DMdrogerie), zahustíme rýžovou moukou a povaříme. Maso vytáhneme a omáčku rozmixujeme ponorňákem nahrubo - můžou zůstat kousky zeleniny.

CIZRNOVÁ KAŠE, GRILOVANÁ ZELENINA A POLENTOVÝ KNEDLÍK - Kupuji cizrnu ve skle v dm drogerii, rozmixuje se teplá a dochutí (smažená cibulka, česnek, majoránka atd...), zelenina se lehce osolí a orestuje na pánvi

KRŮTÍ VÝPEČKY, POLENTOVÝ KNEDLÍK A DUŠENÁ KAPUSTA - Krůtí maso lehce osolené a okmínované, s kapkou olivového oleje upečené v troubě. Dušená kapusta - lehce okmínovaná a zahuštěná kukuřičným škrobem a ochucená cibulkou osmaženou na domácím sádle.

"MLÉČNÁ" RÝŽE SE ŠVESTKOVÝM KOMPOTEM - Mléčná rýže "Milchreis", uvaří se v trojnásobném množství rýžového mléka "Reis Drink Calcium" (může se dát napůl s vodou), k tomu švestkový kompot Alnatura slazený třtinovým cukrem (kaše se osladí nálevem, není třeba ji navíc sladit). (Všechny výrobky z DM drogerie).

KRÁLÍK SE ŠPENÁTEM A POLENTOVÝM KENDLÍKEM - "Pomalý králík" (v mých receptech), špenát pouze na osmahnuté cibulce zahuštěný trochou kukuřičného škrobu, polentový knedlík.

MRKVOVO-PASTIŇÁKOVÁ SMETANOVÁ OMÁČKA S RÝŽÍ - Mrkvová omáčka viz výše, půl napůl s pastiňákem (získá jinou, zajímavější chuť), zjemněná zakysanou smetanou.

ZAPEČENÝ KUSKUS SE ZELENINOU A ŠUNKOU - předem připravený kuskus, s trochou zeleninového bujonu Alnatura, na kostičky nakrájená šunka a sýr, zelenina dle chuti, zapečené do zlatova.

RYCHLÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA Z PAPIŇÁKU - na malé kousky nakrájená libovolná zelenina, kousek zeleninového bujonu alnatura nebo domácí zeleninový vývar, uvaří se v tlakovém hrnci cca 5 min, přidá se zavářka dle chuti (quinoa, jáhly, kuskus, bulgur, kukuřičné těstoviny, nočky apod..) a na talíři pár kapek panenského oleje.

RYCHLÁ ZELENINOVÁ OMÁČKA S RÝŽÍ A MOZZARELOU - Na pánvi se zesklovatí cibulka, postupně přidáváme na kostičky nakrájenou mrkev, cuketu, spařené, oloupané a nakrájené rajče, trochu rajčatového protlaku Alnatura, vodu, necháme dusit doměkka, nakonec ochutíme (umeocet, třtinový cukr) a zjemníme ovesnou smetanou. Podáváme s nadrobno nakrájenou mozzarelou.

BULGUR SE ZELENINOVOU OMÁČKOU A VEPŘOVÝM MASEM - Bulgur opláchneme, zalijeme vodou v poměru 1:2, vaříme 2 minuty a necháme dojít půl hodiny v peřinách. Mezitím si připravíme omáčku - na olivovém oleji orestujeme cibulku, vepřové plátky (měla jsem panenku), spařené oloupané a nakrájené rajče, cuketu. Osolíme, uvaříme doměkka (rychlejší je to v tlakovém hrnci), rozmixujeme, dle potřeby zahustíme kukuřičným škrobem a můžeme zjemnit zakysanou smetanou.

KUKUŘIČNÉ PALAČINKY SMAŽENÉ NA KOKOSOVÉM OLEJI - Hladká mouka půl napůl s moukou kukuřičnou, těsto na klasické palačinky, smažím na kokosovém oleji. Podáváme s domácí marmeládou.

CUKETOVÝ NÁKYP S BULGUREM - Klasický cukeťák na plech (strouhaná cuketa, strouhaný sýr, vejce, sůl, česnek atd.,), místo krupičky se může dát předem uvařený bulgur.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ve.Ja 27. 5. 2015, 22:04
Ráda se i já inspiruji. Vaše příspěvky jsou užitečné. (Y)
laskonka333 13. 4. 2015, 12:01
(Y)
kokoska24 8. 4. 2015, 12:19
Děkuji za inspiraci a krásné zpracování.
Januš 8. 4. 2015, 10:30
Početla jsem jen zběžně. U rajské mně ale zarazilo, že vaříte maso a pak zalejete vývarem. Nebylo by lepší ten vývar použít do té omáčky, než tam dávat vodu? A takových věcí je tam více.
KáKá 3. 1. 2015, 14:06
(Y)super inspirace (Y)
studeny.cumacek 22. 5. 2014, 14:34
milujeme bulgur, na jakýkoliv způsob :-) mňam (clamp)
Rajtorka 22. 5. 2014, 14:26
Mockrát děkuji za inspirace. Je to skvělé, super práce. (clamp)
Zulinek 18. 4. 2014, 13:27
super, vaříme podobně,ale necháme se inspirovat, krásně zpracované (Y) (Y) (Y)
Ajabau 18. 4. 2014, 12:02
Jdu na mrkvovou omáčku (Y) (Y) (Y) :-) Parááááda |:o) |:o) (clamp) (clamp)
Veverečka 14. 3. 2014, 18:20
To je paráda, super inspirace, děkuji (F)
Kaya07 27. 2. 2014, 21:49
No teda to vsechno vypada tak dobre! Ja bych chtela bydlet u Vas doma :o) diky za inspiraci.
melony 7. 10. 2013, 14:18
Paráda, perfektní recepty... už se těším až něco vyzkouším (F)
Néži 6. 2. 2013, 21:04
(jidlo) Nemohla bych k Vám chodit na obědy..................... ??? ,-)
andyy 15. 11. 2012, 18:27
šikovné necham se inspirovat (Y)
shachme 15. 10. 2012, 15:14
Moc díky za inspirující recepty! Ráda vařím racionálně a přiznám se, že někdy už mi docházejí nápady. (Y)
MatildaH 12. 11. 2012, 9:57
@shachme Jsem ráda, že jsou inspirací (Y)
jajulik 31. 7. 2012, 18:58
(Y) (Y) (Y) super inspirace určitě něco vyzkouším (clamp)
filidr 16. 6. 2012, 12:39
Teda vy jste šikovná, takových dobrot, to se ta vaše cácorka má. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
JanaSL. 27. 6. 2012, 7:44
@filidr :-)
Klarick 16. 6. 2012, 12:12
Skvělé recepty, děkuji za inspiraci. Už jsme několik jídel odzkoušeli a vždy s velkým úspěchem. Těším se na další recepty. (Y)
MatildaH 30. 7. 2012, 13:43
@Klarick Přidala jsem něco málo receptů a pár dalších mám ještě v záloze :-)
snecka 20. 4. 2012, 9:05
(Y) (Y) (Y) tohle jsou recepty a s fotkou , perfektní (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (L) (L)
Lagi H 20. 4. 2012, 0:06
děkuji za inspiraci (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie