(recept
si oblíbilo 145 návštěvníků)
LAHODNÉ NEKYNUTÉ KOLÁČKY-bezvadné na oslavy, neosychají
Potřebné ingredience
1 kostku másla 250g,3 žloutky,25 dkg hladké mouky,3 lžíce bílého vína !!!! Poprvé jsem dělala jednu dávku, nyní dělám z vícero.
Postup přípravy
Jitčiny koláčky
Na těsto necháme změknout při pokojové teplotě kostku másla, přidáme 3 žloutky, 25 dkg hladké mouky a 3 lžíce bílého vína. Uhněteme těsto a dáme ho do chladničky ztuhnout – kvůli máslu. Někdy přidám trochu cukru, asi 2 lžíce.
Poté těsto rozválíme na hada , nakrájíme plátky a z každého uděláme placičku a na ni vložíme náplň, poté uzavřeme, jako buchtičky , ještě ve dlaních ztvarujeme na kuličku a dáme pečící papír, nahoru na každý koláček dáme drobenku z másla a cukru a já přidávám i ořechy. Po vychladnutí ještě pocukrovat, těsto není sadké....
Z jedné dávky je asi 25-30 koláčků, ihned po upečení jsou koláčky křehké , po vychladnutí jsou boží, kdo máte rád dost sladké, tak opravdu pocukrovat !!!!
Nedělejte je velké, koláčky doporučuji tak do 4-5 cm, Jelikož jde o křehčí pečivo
Náplň ořechová:
ořechy, cukr a rum. náplň se ředí rumem, ale já dávám někdy vajíčko.
Náplň maková:
mák a povidla – moc neředit vodou ani rumem, aby koláčky nepraskaly.
Náplň tvarohová:
klasika-tvaroh, cukr, ždibec citr. kůry či rumu
Další náplně – dle fantazie, určitě jde využít i ovoce.
Foto je z druhého dne. Koláčky jsou výborné na oslavy, jelkož neosychají jako kynuté, budou vláčné po celý den, i když budou odkryté....
Na těsto necháme změknout při pokojové teplotě kostku másla, přidáme 3 žloutky, 25 dkg hladké mouky a 3 lžíce bílého vína. Uhněteme těsto a dáme ho do chladničky ztuhnout – kvůli máslu. Někdy přidám trochu cukru, asi 2 lžíce.
Poté těsto rozválíme na hada , nakrájíme plátky a z každého uděláme placičku a na ni vložíme náplň, poté uzavřeme, jako buchtičky , ještě ve dlaních ztvarujeme na kuličku a dáme pečící papír, nahoru na každý koláček dáme drobenku z másla a cukru a já přidávám i ořechy. Po vychladnutí ještě pocukrovat, těsto není sadké....
Z jedné dávky je asi 25-30 koláčků, ihned po upečení jsou koláčky křehké , po vychladnutí jsou boží, kdo máte rád dost sladké, tak opravdu pocukrovat !!!!
Nedělejte je velké, koláčky doporučuji tak do 4-5 cm, Jelikož jde o křehčí pečivo
Náplň ořechová:
ořechy, cukr a rum. náplň se ředí rumem, ale já dávám někdy vajíčko.
Náplň maková:
mák a povidla – moc neředit vodou ani rumem, aby koláčky nepraskaly.
Náplň tvarohová:
klasika-tvaroh, cukr, ždibec citr. kůry či rumu
Další náplně – dle fantazie, určitě jde využít i ovoce.
Foto je z druhého dne. Koláčky jsou výborné na oslavy, jelkož neosychají jako kynuté, budou vláčné po celý den, i když budou odkryté....
těsto
po vytáhnutí z lednice udělat váleček
nakrájet na plátky
upravit na placičku, naplnit nádivkou, uzavřít..dát na plech
posypat sladkou drobenkou
hotovo-kulaté,
jinak...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
alimama
(upraveno)
5. 2. 2011, 21:37
Hm - tak jestli je těsto nejlepší až třetí den, to opravdu nezjistíme.. Dělala jsem jen kuličky velikosti pětikoruny bez náplně, z jedné dávky jich vyšlo šedesát. Po upečení namočila do rumu a obalila ve vanilkovém cukru. Celý proces nezabral ani hodinu. A pak odpoledne už jen rozdávala recept. Děkuju za vynikající tip - tohleto se u nás ujme.
shuli
(upraveno)
6. 8. 2010, 19:24
Blani,tak jsem se na ně dostala až dnes-jsou výýýýýýýborné-jen pro mě práce s tím těstem byla za trest-měla jsem z vaší udané dávky 13koláčků-malé jsem ani nááááhodou nezabalila-holt jsem stříívko.
jitka.nela
(upraveno)
7. 5. 2009, 12:59
dneska jsem dělala koláčky a může říct, že jsou výborné.Dělala jsem bez drobenky a jen pocákala rumem a obalila v cukru s vanilkou .Děkuji za super receptík Jitka
Jitulag
(upraveno)
2. 3. 2009, 7:57
Blani, můžu se zeptat, jak dlouho a při kolika stupních koláčky pečete? Děkuji
Bubalka
(upraveno)
2. 3. 2009, 18:54
@Jitulag
Jituško, peču je do mírného zezlátnutí vršku a peču při 175 ....5 minut a dopeču při 165....
Jitulag
(upraveno)
7. 4. 2009, 11:04
@Bubalka
Blani, díííky za odpověď, všimla jsem si jí až dnes . Koláčky jsem pekla a jsou výýýýýborné . Lepší jsem nejedla. Děkuju za skvělý recept
venda kudelova
(upraveno)
28. 1. 2009, 17:35
Blani koláčky jsou nádherné zkoušela jste dávat nápln nahoru jestli jsou také tak dobré.Děkuji Venda
Bubalka
(upraveno)
28. 1. 2009, 18:14
@venda kudelova
Jednouá jsem náplň dala nahoru, bylo to také moc dobré..... ale jinak vždy jen dovnitř, nejepší jsou opravdu 2-3 den, to těsto je potom famózní.....
Hnědovláska
(upraveno)
16. 1. 2009, 15:11
Chtěla bych je zkusit jen jsem se chtěla zeptat,jak dlouho to těsto má být v lednici,aby ztuhlo? Děkuji
Bubalka
(upraveno)
16. 1. 2009, 19:04
@Hnědovláska
mě stačilo hodinku.....stačí i méně....upečené jsou chutné hlavně 2-3 den..to se uleží....
shuli
(upraveno)
29. 9. 2008, 20:27
No ty jsou,-zítra jsu na ně.
Bubalka
(upraveno)
27. 10. 2008, 16:30
@shuli
já je dělám co týden...
Verzatilka
(upraveno)
15. 8. 2008, 14:10
tak jsem je také zkusila. Těsto se mi tedy moc nedařilo. Přiznám se že mi dost praskalo při plnění tak sjem je udělala klasicky, jen kolečko a navrch náplň. Na chuť to byl skovst, opravdu výborné, určitě budeme dělat. Moc děkuji za receptíkm jelikož u nás se moc kynuté nejí.
Machja
(upraveno)
6. 8. 2008, 19:57
Už se na ně také chystám
Bubalka
(upraveno)
10. 1. 2009, 19:00
@Machja
JSOU BOŽÍ,HLAVNĚ 2-3 DEN.....
Hyzule
(upraveno)
3. 8. 2008, 21:12
Myslíte,že se povedou v plynové troubě?Mám chuť je vyzkoušet ale bojím se,že ztvrdnou jak se mi často stává když peču v plyn. troubě.
Bubalka
(upraveno)
3. 8. 2008, 21:27
@Hyzule
myslím, že neztvrdnou .......jsou tak dobré, že budou hned pryč..
Hyzule
(upraveno)
3. 8. 2008, 21:31
@Bubalka
Tak já potom písnu jak to dopadlo
pištíček
(upraveno)
3. 8. 2008, 20:10
Kolaciky su fakt bezvadne velmi rychlo zisli zo sveta tiez som dala viac muky, bolo to redsie ale mozno aj preto, ze som nedala ozajstne maslo ale Heru ale urcite ich budem pre velky uspech este robit takze vdaka za receptik
Bubalka
(upraveno)
3. 8. 2008, 21:02
@pištíček
DĚKUJI, JSOU SKUTEČNĚ BEZVADNÉ, KDYŽ JSEM JE OCHUTNALA POPRVÉ, TAK JSEM JICH NAJEDNOU SEŽ....ASI 30 KOUSKŮ
marlenka1
(upraveno)
1. 8. 2008, 20:33
Tak teď jsem je dobalila.Ale hrůza! Těsto se mi špatně válelo, bylo to hrozně řídký, nevím čím to. Už jsem to chtěla vzdát, ale pak jsem přidala podle oka mouku a jakž takž jsem to zabalila. Tak teď jsem zvědavá až se to dopeče, jestli to stálo za to. Věřím, že jo. Na Vaší fotce vypadají skvěle, ale fakt jsem si myslela, že jste se třeba upsala, že tam patří víc mouky. Kdybych ji tam nepřidala, tak to nezabalím. Dám ještě vědět jak chutnali.Lenka
eliskaXL
(upraveno)
2. 8. 2008, 15:37
@marlenka1
Leni mela jsem tentyz problem,take jsem musela pridavat mouku a v lednici jsem to mela asi 4 hodiny...
Bubalka
(upraveno)
1. 8. 2008, 21:02
@marlenka1
Tak to mě mrzí, kdo to dělá tak vždy fajn....snad Vám budou chutnat... TAK MĚ NAPADLO, MĚLA JSTE TO DOSTATEČNĚ DLOUHO V LEDNICI ???? TO JE DŮLEŽITÉ, ONO TO PRÁVĚ AŽ MOC STUHNE, POTOM SE TO KRÁSNĚ DĚLÁ....
eliskaXL
(upraveno)
1. 8. 2008, 18:19
tak jsem dopekla,docela spatne se mi s testem pracovalo-moc mastny( i kdyz jsem jej nechala v lednici ztuhnout)-proste se mi do toho velmi spatne balila napln a na to,ze je v tom cele maslo,tak mi prijde,ze jeden plech ko¨lacku je docela drahy .Uvidime az ochutname,jestli se me zklamani otoci .Ale mozna je to vsechno jen "myma rukama"
Akira13
(upraveno)
30. 7. 2008, 17:57
hmmm, no kvôli 3 lyžiciam otvárať víno- a čo so zvyšným?...poradím- dajte si do formy na ľad zamraziť zopár kociek červeného a zopár bieleho. Nabudúce nemusíte načínať fľašu a máte "zichrovku" aj keď sa drahý dostane k skalným zásobám
eliskaXL
(upraveno)
1. 8. 2008, 18:20
@Akira13
my jsme na to otevreli flasku za 350 kc ,ale aspon bude duvod dopit zbytek
aweii
(upraveno)
25. 7. 2008, 11:13
Dnes se chystám na koláčky, ale nechce se mi kvuli 3 lžicím načínat víno, můžu ho nahradit třeba rumem nebo něčím jiným? děkuji a pěkný den
Bubalka
(upraveno)
25. 7. 2008, 13:06
@aweii
POPRAVDĚ, NEVÍM, ČÍM TO NAHRADIT, RUMEM ASI NE, BEZ VÍNA JSEM TO NEDĚLALA, ALE MYSLÍM, ŽE I BEZ NĚJ TO MŮŽE BÝT DOBRÉ, ZAS TAM TOHO TOLIK NENÍ...
GORBY
(upraveno)
26. 7. 2008, 19:29
@Bubalka
Ahojky, možná by to šlo nahradit naředěným octem, ne?
aweii
(upraveno)
25. 7. 2008, 17:30
@Bubalka
Tak jsem tam dala vínko nakonec, a už mám upečeno, dělala jsem ze dvou dávek a bude asi málo jsou opravdu dobré a snadný recept, určitě budu dělat častěji, děkuji Blani za prima recept dávám do oblíbených, pěkný den přeji
Bubalka
(upraveno)
25. 7. 2008, 19:43
@aweii
Evi, tak to mě tedy těší, zítra budou ještě lepší, uleží se a jsou k sežrání....je to rychlé a vždy všem chutnají, bezvadné na zahradní oslavy, vůbec neosychají....
MONITONI
(upraveno)
18. 7. 2008, 19:56
Blani, ani se nedivím, že jste jich tolik snědla jsou opravdu výborné. Máte, ale hodně výborných receptů. Nejvíc u nás vede vaše pizza a biskupský chlebíček. Ten je božský. Moc děkuji za vaše receptíky, mám velkou inspiraci. Monika
Bubalka
(upraveno)
18. 7. 2008, 20:21
@MONITONI
JÉ MOC DĚKUJI, TO POTĚŠÍ ZROVNA ZÍTRA BUDU DĚLAT BSKUPÁK
MONITONI
(upraveno)
14. 7. 2008, 15:10
Blani, skvělé koláčky , dělala jsem je z 2 dávky a výborné celá rodina si pochutnala. Děkuji za super receptík. Monika
Bubalka
(upraveno)
14. 7. 2008, 21:37
@MONITONI
Moničko, moc mě to těší, já jsem získala recept na oslavě, kde jsem jich snědla asi 30
Bubalka
(upraveno)
14. 7. 2008, 21:41
Tak jsem vložila postup..
Jarka71
(upraveno)
9. 7. 2008, 21:41
Blani děkuji moc za receptík
aweii
(upraveno)
9. 7. 2008, 20:49
chtela bych kolačky o vikendu zkusit, ale zajimalo by me kolik je asi kolacku z jedné davky? dekuji
Bubalka
(upraveno)
10. 7. 2008, 17:33
@aweii
Dávám je na plech, na pečící papír, aby se ani moc nedotýkali a je jich z jedné dávky asi 20 větších.