Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 409 návštěvníků)

Tvarohová zebra

0.0
Tvarohová zebra

Potřebné ingredience

Suroviny na těsto:

* 100g Hery nebo podobného tuku, povolit (třeba trošku v MW)
* 100g moučkového cukru
* 1 vejce
* 1 špetka soli
* 225g polohrubé mouky

Suroviny na náplň:

* 1kg tvarohu (4 vaničky, stačí 1,5% tuku)
* 1 zakysaná smetana (200g, já použila rostlinnou Rama Cremefine zakysaný krém jemný)
* 150ml mléka
* 150g moučkového cukru
* 2 vejce
* 1,5 balíčku vanilkového pudinku (já použila adekvátních 60g škrobu Gustin)
* 1 balíček vanilkového cukru
* 3 polévkové lžíce kakaa

Postup přípravy

Postup těsto:

Všechny suroviny bez mouky dáme do šlehací mísy a ručním šlehačem vyšleháme, až se suroviny spojí. Stejně dobře by šla použít šlehací metla. Nakonec vszpeme mouku a vzšleháme v hladké těsto. Testo rozprostřeme do zavírací dortové formy, kterou jsme důkladně pomazali tukem. Těsto rozprostřeme pomocí prstů, jakoby ho natlačíme do roviny a na bocích ho vytáhneme mírně nahoru.

Postup náplň:

Do šlehací nádoby (měla by stačit dvoulitrová) vyklopíme tvarohy, zakysanku, cukry a vejce. V hrnečku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka, po rozmíchání také vlejeme do nádoby a šlehačem (nebo metlou, ale je toho hodně!) vyšleháme na hladký krém.

Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní šlehací přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, nejprve zamícháme a pak důkladně zašleháme, aby nebyly kakaové hrudky.

Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě dáváme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém. Lžíci vylejeme vždy doprostřed, jako na fotce nahoře. Kdyby byl krém hodně hustý a tvořil "kopec", můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh si sedne do roviny. Takto střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.

Pečení:

Horkovzdušnou troubu vyhřejeme a pečeme při na 175 stupňů Celsia po dobu 60 minut. Troubu s klasickým dolním a horním ohřevem vyhřejeme a pečeme na 190-200 stupňů po dobu 50-60 minut. Klasicky můžeme zkusit párátkem doprostřed koláče, ale po hodině pečení už tvaroh lepit nebude. Kraje tvarohu trochu zhnědnou. Asi za 10 minut po vyndání z trouby (ale spechat nemusíte) odstraníme zapínací obruč, pokud se někde koláč sám neodlepil, pomůžeme nožem a objedeme koláč dokola. Necháme ho důkladně vychladnout na dně formy položené na mřížku.

Chladnul nám dvě hodiny a nebyl ještě zcela studený, takže na chladnutí si nechejte dost času.

Recept najdete i zde http://www.urybicky.cz/2008/07/tvarohova-zebra/
Na teto foto vidite, jak je testo rozlozene do formy a vytazene na boky. A take je videt, jak se ma zacit s tim tvarohem...

S formou muzete malinko zatrast a napln si sedne do roviny. Muzete to udelat i behem plneni lzicemi. Doporucuju vzit si na kazde testo lzici zvlast.

Kdyz nebudete spechat jako ja a hezky plnit doprostred, udela vam to i na povrchu krasne kruhy...

Dobrou chuť!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Lucienda 28. 2. 2009, 15:21
Děkujeme za receptík :-) Je ještě teplý a už je ho jenom půlka *-) *-) *-) *-) *-) *-) *-) (hello)
Zrušený účet 23. 2. 2009, 13:55
Marci, o víkendu jsem dělala tento zázrak. Musím moc moc poděkovat za tento recept, moc mi to chutnalo. (L) (L)
ˇjaninabliz 19. 2. 2009, 22:27
Teda Marcelko to vypadá nádherně,určitě brzo vyzkouším,tvarohový buchtičky milujem,jste šikulka (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
Liliko 25. 1. 2009, 19:43
Tak jsem upekla a uz neni. Vyyyyborne. Dekuji za inspiraci! (clamp) (clamp) (Y) (clamp) (Y) Lída
katulik 17. 10. 2008, 22:32
taaaak to je luxusní!!!!! (zajic) (Y)
andol 12. 9. 2008, 9:48
Je to prostě super pochoutka (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) byl hned pryč :-) :-) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)
tanulenka 4. 9. 2008, 7:43
Marcelko, tak včera jsem se konečně vrhla na pečení :-D :-D :-D. Protože mi ale vršek zhnědnul maličko víc *-) :'(, než jsem chtěla, zalila jsem to zvršku čokoládovou polevou a ve finále je (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y). Musím jej hned (P), dokud na talíři je ještě kousek ;-) ;-) ;-). Děkuji za príma recept (clamp) (clamp) (clamp) (L) (L) (L) (L) (L). T.
rybickarybka 4. 9. 2008, 8:25
@tanulenka To jsem ráda, že se povedl, i když s kabátkem (Y)
LuculeM 2. 9. 2008, 14:58
Tak já právě opisuji přísady a už jdu na to !! Až ho rozkrojím povím co a jak..... Ale strašně se na něj těším...... (zajic) (zajic)
angela1 30. 8. 2008, 8:29
Ahoj,děkuji za super recept- všem moc chutnalo (Y)
dash 26. 8. 2008, 23:07
Rybičko, je to SUPER recept, pekla jsem o trochu déle, ale ničemu to nevadilo. U nás to je dort od rybky, děkuji za recept (hello)Lída
rybickarybka 27. 8. 2008, 9:17
@dash tak to mám radost! (L)
Jeduna 25. 8. 2008, 22:37
:-o ;-) :-) :-) :-) :-) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (jidlo)
prdolka 22. 8. 2008, 11:27
Tak mě se to asi moc nepovedlo-vršek mi popraskal a po ztuhnutí tam mám jámy.. :-(Dělala jsem ho k dnešnímu svátku a myslím že budu muset vymýšlet něco jiného (6)Nevíte čím by to bylo možné?Radka
rybickarybka 22. 8. 2008, 13:34
@prdolka Jámy, to myslíte krátery v těch prasklinách? s popraskáním jsem se ještě nesetkala... nebyla moc vysoká teplota pečení? a jak vypadá na řezu?
prdolka 22. 8. 2008, 19:47
@rybickarybka Na řezu byl moc hezkej,všichni obdivovali,navrch jsem dala čokopolevu,abych to zamaskovala..Ale chuťově byl výbornej.Radka
prdolka (upraveno) 22. 8. 2008, 11:27
Můžu se zeptat to jste dávála 1 lžíci světlého těsta a 1lžíci tmavého těsta?Nebo jsem tady někde četla že se dává 1 světlá a 2 tmavé..Děkuji Radka
rybickarybka 21. 8. 2008, 20:27
@prdolka Můžete to dělat tak i onak. já dávala po jedné lžíci. bude to pak mít jinou tloustku prouzku.
PetraMina 20. 8. 2008, 22:13
Marcelko, to byla ale dobrota (Y) |:o) (clamp). Upekla jsem si tuhle mňaminku na oslavu svátku a celý rodině moc, moc chutnal (jidlo). Díky za skvělej recept (L).
MartinaH 16. 8. 2008, 22:44
Tak jsem také včera vyzkoušela receptík, je to dobrůtka (jidlo) (C) (Y) Díky za inspiraci (clamp) Martina
kurel 15. 8. 2008, 14:25
Ta vypadá skvěle, musím vyzkoušet. (Y)
Auča 13. 8. 2008, 7:19
^o) ^o) ^o) Už mám umícháno, a předehřívám troubu :-$, doufám, že u naší stoleté plynové správně trefím teplotu... *-)
Auča 13. 8. 2008, 20:37
@Auča Nooo, tak pekla jsem jen půl hodiny a stačilo!!!!! ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) Nahoře jsem ji měla trochu tmavší, tak jsem vršek jemně potřela meruňkovou marmeládkou vlastní výroby, a bylo to (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (zebřičku mám v rodinných vyfocenou)... a chutnala mooooooc, všem..... :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) Takže děkuji za receptík (L) (L) (L)
Venditko 9. 8. 2008, 14:29
Tak jsem večer dělala tvarohovou zebru ,to nemá chybu.Chuťově moc a moc dobrá,nezbyl už ani kousek.Mohu doporučit . (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Neni to složité a povedlo se to.
moninani 4. 8. 2008, 9:48
Ahoj Rybičko,tak jsem upekla a bylo to výborné (Y)Návštěvy obdivovaly mramorování.Děkuji za skvělý receptík (clamp)
rybickarybka 4. 8. 2008, 10:29
@moninani To jsem rada... ze jsi bodovala! (Y)
rikinka33 29. 7. 2008, 23:18
:-o boooože, idem ja asi spať !!!!! Takto sa trápiť. Toto musi byť božskééééééééééééééé (zajic) (zajic) (zajic)
rybickarybka 30. 7. 2008, 8:01
@rikinka33 Bylo! ;-)
rikinka33 30. 7. 2008, 10:31
@rybickarybka Bylo a ešte bude .. toto budem určite schopná spráskat sama... haha Dufam Marcelka, že to nebolo moc zložité.. *-). ja nie som veľký pekár a priznám sa, že viac pokusov o upečenie kolača u mna skončilo vo WC :-@, no pri tomto sa budem modliť, aby som nepokazila ;-) (L) (hello)
rybickarybka 30. 7. 2008, 11:59
@rikinka33 Vetsinou, kdyz se nepovedlo, bylo to kvuli peceni... ze z formy tece tuk je normální, podlozte ji plechem. JEstli máte horkovzduch, pecte na tech 175 stupnu, jestli obycejne el. peceni, nastavte klidne 190 -195 stupnu. Nezakrývejte alobalem, jen kdyby to cernalo moc rychle. A chladnutí trvá opravdu déle doporucuju radeji opravdu vydrzet... At se podari a pak poreferujte!
rikinka33 31. 7. 2008, 23:49
@rybickarybka (L) dám vedieť určite a vďaka za radu (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie