Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 409 návštěvníků)

Tvarohová zebra

0.0
Tvarohová zebra

Potřebné ingredience

Suroviny na těsto:

* 100g Hery nebo podobného tuku, povolit (třeba trošku v MW)
* 100g moučkového cukru
* 1 vejce
* 1 špetka soli
* 225g polohrubé mouky

Suroviny na náplň:

* 1kg tvarohu (4 vaničky, stačí 1,5% tuku)
* 1 zakysaná smetana (200g, já použila rostlinnou Rama Cremefine zakysaný krém jemný)
* 150ml mléka
* 150g moučkového cukru
* 2 vejce
* 1,5 balíčku vanilkového pudinku (já použila adekvátních 60g škrobu Gustin)
* 1 balíček vanilkového cukru
* 3 polévkové lžíce kakaa

Postup přípravy

Postup těsto:

Všechny suroviny bez mouky dáme do šlehací mísy a ručním šlehačem vyšleháme, až se suroviny spojí. Stejně dobře by šla použít šlehací metla. Nakonec vszpeme mouku a vzšleháme v hladké těsto. Testo rozprostřeme do zavírací dortové formy, kterou jsme důkladně pomazali tukem. Těsto rozprostřeme pomocí prstů, jakoby ho natlačíme do roviny a na bocích ho vytáhneme mírně nahoru.

Postup náplň:

Do šlehací nádoby (měla by stačit dvoulitrová) vyklopíme tvarohy, zakysanku, cukry a vejce. V hrnečku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka, po rozmíchání také vlejeme do nádoby a šlehačem (nebo metlou, ale je toho hodně!) vyšleháme na hladký krém.

Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní šlehací přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, nejprve zamícháme a pak důkladně zašleháme, aby nebyly kakaové hrudky.

Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě dáváme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém. Lžíci vylejeme vždy doprostřed, jako na fotce nahoře. Kdyby byl krém hodně hustý a tvořil "kopec", můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh si sedne do roviny. Takto střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.

Pečení:

Horkovzdušnou troubu vyhřejeme a pečeme při na 175 stupňů Celsia po dobu 60 minut. Troubu s klasickým dolním a horním ohřevem vyhřejeme a pečeme na 190-200 stupňů po dobu 50-60 minut. Klasicky můžeme zkusit párátkem doprostřed koláče, ale po hodině pečení už tvaroh lepit nebude. Kraje tvarohu trochu zhnědnou. Asi za 10 minut po vyndání z trouby (ale spechat nemusíte) odstraníme zapínací obruč, pokud se někde koláč sám neodlepil, pomůžeme nožem a objedeme koláč dokola. Necháme ho důkladně vychladnout na dně formy položené na mřížku.

Chladnul nám dvě hodiny a nebyl ještě zcela studený, takže na chladnutí si nechejte dost času.

Recept najdete i zde http://www.urybicky.cz/2008/07/tvarohova-zebra/
Na teto foto vidite, jak je testo rozlozene do formy a vytazene na boky. A take je videt, jak se ma zacit s tim tvarohem...

S formou muzete malinko zatrast a napln si sedne do roviny. Muzete to udelat i behem plneni lzicemi. Doporucuju vzit si na kazde testo lzici zvlast.

Kdyz nebudete spechat jako ja a hezky plnit doprostred, udela vam to i na povrchu krasne kruhy...

Dobrou chuť!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Květinka001 25. 7. 2008, 12:18
Dobré odpoledne, recept mne nadchl a včera jsem vyzkoušela. Příprava jednodušší než se zdá :-) Mám ale otázku ohledně pečení, nevím kde se stala chyba, po hodině pečení rozhodně nebyl hotový...Troubu jsem měla předehřátou, jen jsem z obav před zhnědnutím povrchu hned od začátku pečení přikryla alobalem. Po 40 minutách jsem poprvé zkontrolovala a zděsila jsem se. Okraje mírně ztuhlé, prostředek naprosto tekutý, sundala jsem tedy alobal....po hodině a 20 minutách trošku lepší ale prostředek stále nebyl ztuhlý a i okraje se po píchnutí špejlí lepily....nakonec jsem to pekla hodinu a 40 minut a pak už jsem to prostě vytáhla :-( Stále se mi to na špejli trochu lepilo a navíc vrchní strana už byla dooost tmavá. Obávala jsem se že jak sundám boky, tak to spodní těsto bude úplně spálené. Byla jsem však velmi překvapena že spodní těsto bylo úplně v pohodě, mělo pěknou barvu. Takže problém jen s náplní.....Napadá vás, čím to mohlo být? Jestli tím alobalem??? Mooc děkuji za radu :-) :-)
rybickarybka 25. 7. 2008, 12:57
@Květinka001 Určitě tím alobalem, s tím teplem zvrchu se taky počítá, navíc alobal se dává ve chvíli, kdy už nechci aby to hnědlo víc. Další důvod mohl být v tom, ale to je moje chyba, že já jsem to pekla na horkovzduch a vy urcite na obycejne dolní a horní pečení. V tom případě bylo třeba dát teplotu 190-200 stupňů a bylo by to hotové cca za 50-60 minut (bez alobalu. Na tento poznatek jsme prisly az vcera, kdy jsme tu teplotu konecne vyzkouseli, mela bych to dposat do receptu... I když je to upečené, není střed tvarohu nikdy uplně ztuhlý ale lepit na špejli by už neměl. Se sundáním obruče není třeba spěchat, nevyhcladlé těsto prý jedné známé prasklo i s tvarohem vejpůl... Tak se na mne nezlobte, dopíšu to tam.
Květinka001 25. 7. 2008, 13:06
@rybickarybka Vůbec se nezlobím, naopak moc děkuji. Já s pečením začínám, vždy mě bavilo si recepty prohlížet, vytrhávat co se mi líbí, kupovat časopisy.....ale pečení žádné....až přítel nedávno prohlásil, že se z toho prohlížení jednou "pos..u". Tak jsem teda začala nejen prohlížet, ale taky zkoušet... :-) A baví mě to moc...Jen asi taky budu muset začít trochu sportovat.... (kolo) Tak dobrotám a sportu zdar :-)
ponette 18. 7. 2008, 20:22
TAky jsem neodolala a dnes tuhle zebru upekla...... vypadalo to strasne slozite, ale je to fakt jednoduche... zvladla jsem to. To budou pribuzni zitra cucet :-D Katka
teoder36 17. 7. 2008, 18:29
(Y) (Y) (Y)Moc pěknééé (clamp) (clamp) (clamp)
lenoska 17. 7. 2008, 17:22
tak jsem ji upekla a musím říct,že je to rychlé a dobré :-) :-)místo jedné třetiny mléka jsem dala rum a nemá to chybu (Y) (Y)
rybickarybka 17. 7. 2008, 18:21
@lenoska dobry napad, deti to nechtely, tak to bude priste jen pro dospele. (L)
egon e 17. 7. 2008, 17:13
ahoj mam otazocku mozem to skysit aj v v rovnom plechu z vysym okrajom. dakujem a vyzera |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
rybickarybka 17. 7. 2008, 18:20
@egon e no leda z dvojite davky a i tak myslim, ze to bude nizke a ten vzorek nevyzni. urcila bych si pak na tom plechu jakoby 4 stredy, kam se budou klast lzice, na tak siroko se tomu tvarohu nebude chtit roztekat. zkustze a pochlute se s tim pak! (Y)
tmavovláska 16. 7. 2008, 20:23
Teda vypadá to naprosto suprově (Y) (Y) (Y) (Y) určitě vyzkouším |:o) |:o)
alimama 16. 7. 2008, 20:19
Efektní - perfektní!!! |:o) |:o) |:o)
jitkaad 16. 7. 2008, 18:46
Marci, to je úžasný nápad z tvarohu, vypadá to báječně,až se mi sbíhají sliny, určo vyzkouším (clamp) (clamp) (clamp) |:o) šikulka (I) (I) (I)
Višňa 16. 7. 2008, 18:41
Teeeeda, to je nadhera (kocka) (Y) (Y) (Y)
alfa12 16. 7. 2008, 17:47
Jůůů to vypadá luxusně, ještě (C).Ukládám a někdy zkusím (F)
SugarRose 16. 7. 2008, 17:23
Dobrý den Marcel, to je nádhera. Milujeme tvaroh, takže to hned musím udělat =o) Jen mě pořád trápí to střídání té náplně. Přeci když budu dávat po lžičkách pořád doprostřed, tak se mi nikdy nedostane ke krajům. TAk mě napadlo to dávat po patrech. Na celé nanést bílou a na to hnědou atd. Ale to bude jen proužkaté. Tak nevím :'(
rybickarybka 16. 7. 2008, 17:49
@SugarRose Davejte to porad doprostred, ten krem je relativne poddajny a kazda dalsi lzice tu hromadku zatizi a to pod tim se postupne rozteka ke krajum. verte mi, funguje to! dela se tak i mramorovany korpus na dort od Dasi V. zde na MMB. Kdyby ta napln byla nejak moc husta a delalo to opravdu jen hromadku, muzete s tim parkrat mirne zatrast - s celou formou, ten traroh se utrepe a sedne si...
Vlasta V. 16. 7. 2008, 17:08
:-o :-o (zajic) (zajic) (zajic)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie