Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 181 návštěvníků)

ÚŽASNÉ ZÁMECKÉ BRAMBORY-jako příloha i jako hlavní jídlo

0.0
ÚŽASNÉ ZÁMECKÉ BRAMBORY-jako příloha i jako hlavní jídlo

Potřebné ingredience

Porce pro 3-4 osoby:9-10 ks brambor, 0,5 kg tvrdého sýra (používám eidam), 2 x smetana/šlehačka, 6 stroužků česneku(pokud vaříte pro děti, tak i bez česneku, nebo jen 1stroužek!), sůl

Postup přípravy

Porce pro cca 3-4 lidi (pro 3 lidi jako hlavní jídlo, pro 4 lidi jako příloha)
cca 9-10 ks větších brambor, oloupeme a nakrájíme na cca 0,5cm kolečka a já je dávám předvařit, aby byly cca na 50% uvařené, tzn. opravdu jen projít varem a na skus už je cítit, že není syrová, ale nesmí být ani uvařená!!! Je to kvůli tomu, aby se to rychleji upeklo. Můžete brambory nechat syrové a udělat následující přípravu bez předvaření, ale pak se vše peče dvojnásobně dlouho. Brambory propláchnu studenou vodou a sleji, aby se daly brát do ruky a naskládám je do pekáče, pečící misky.... na vrstvu brambor nasypu vrstvu sýra a mírně posolím a opět vrstva brambor a sýr...a tak vrstvíme 3 i 4 vrstvy, dle brambor a dle možnosti pečící nádoby. Nejlépe je, aby ty vrstvy byly alespoň 3(brambory, sýr, brambory, sýr, brambory). Ukončujeme vrstvou brambor a navrch nalijeme smetanu smíchanou s česnekem a solí a dáme péci. Já peči v horkovzdušné troubě na cca 180-200°C 45min-1h (dle toho, jak jste brambory předvařili). Musí být dozlatova a aby šlehačka byla vypečena a vše spojila.Zbyde-li vám sýr, cca 15 min před koncem nasypejte nahoru a dopečte. Dáváte-li syrové brambory, tak je pak před vyndáním ochutnejte, jsou-li dost upečené!
Můžete k nim upéci přírodní steak (kuřecí, vepřový...dle vaší chuti), ale i jako samotné jídlo jsou úžasné.

Porce pro 3-4 osoby = 9-10 ks větších brambor

nakrájíme je na cca 0,5cm kolečka

mírně předvaříme, tak aby byly cca na 50% uvařené (ne syrové a ne vařené)

na tuto porci dávám 2 šlehačky a tak 6-7 stroužků česneku, ale česneku každý dle své chuti

připravím tvrdý sýr (Eidam), na tuto porci cca 0,5kg sýra a nastrouhám, nebo mohou být i plátky, ale strouhaný je lepší a do šlehačky namačkám česnek a osolím

brambory sliji, propláchnu studenou vodou, opět sliji (aby se daly brát do ruky) a naskládám do pečící formy (pekáč, miska...)

na vrstvu brambor nasypu sýr a opět položím vrstvu brambor, sýr.... a vždy na brambory nasypu mírně sůl (s ní opatrně, abyste vše nepřesolili, jelikož i do šlehačky přijde sůl!)

na poslední vrstvu brambor naliji šlehačky smíchané s namačkaným česnekem a solí a dáme péci do trouby (já jí předehřívám po dobu přípravy na 180-200°C) a dám vše péci cca na 45min

do zlatova :-) a zbyde-li sýr, tak ho nasypu před koncem, tak 10-15min, a vše dopeči.
Manža měl hrozný hlad a vonělo to až příliš a tak jsem byla nucena to vyndat z trouby o 10-15 min dříve....jinak by to bylo více "dozlatova" :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lidare 28. 3. 2013, 11:58
(Y)tak to zítra zkusím,vypadá to dobře (clamp)
gabca30kk 28. 3. 2013, 11:19
Taky dělám (Y)jen je nepředvařuji (L) a dávám navíc petrželku a máslo..+ 1pol.lžíce harmonie chuti ... (Y) (Y) Máslem vymazávám pekáč (F)...
Melechova 28. 3. 2013, 10:49
Zkoušela jsem tam vložit někdy na kolečka nakrájenou cuketu, někdy na kousky na krájenou šunku, různé druhy bylinek nebo koření a vždy je to jiné a vždy dobré. Moc díky, je to báječný recept. :-$
lonik 2. 9. 2012, 8:14
(Y)
Vera N 1. 9. 2012, 18:00
(Y) (Y) (Y)
Ledura 17. 10. 2010, 0:09
(Y) (Y) (Y)
sejstynka 17. 10. 2010, 11:17
@Ledura (F)Leni, děkuji (L)
kalimera 7. 4. 2010, 12:26
Dobrý den, Evi. Vaše brambory jsem dělala už několikrát, ale teprve teď jsem se dostala k tomu, abych vám naspala obrovskou pochvalu. |:o) |:o) |:o) Jsou opravdu vynikající a hlavně jednoduché (clamp). Zkoušela jsem i s uzeným sýrem a musím říct, že je to opravdová lahůdka (Y). Děkuji a mějte se krásně. Pavlína (F).
sejstynka 9. 4. 2010, 10:18
@kalimera Pavlínko, děkuji moc za Vaši pochvalu (L) (L) a já je (svatba) dělám vždy, když mu chci podstrojit ,-) a udělat radost, on je miluje (Y)
palfi 13. 10. 2009, 17:27
Mňam , mňam (pl) hned bych je prubla ;-) ;-) (hello) (hello)
sejstynka 13. 10. 2009, 20:32
@palfi Vladí (F), zkuste a věřte, že si pochutnáte. Dětem je dělám bez česneku, ale (svatba) když chci potěšit, tak udělám tyto a už když přijede a cítí tu vůni, je jako (&) :-D :-D :-D
kacanova 14. 6. 2009, 17:42
Sbíhají se mi sliny, jen to vidím. (pl) Rozhodně brzy vyzkouším, díky za inspiraci (Y)
sejstynka 16. 6. 2009, 12:17
@kacanova Kateřinko, děkuji za pochvalu (L) a ať chutnají!! |:o) |:o)
smudlíí 13. 5. 2009, 8:38
Téééda to je bašta! (jidlo) (jidlo) (jidlo) (dance)moc naší rodince chutnalo!Díky za super receptík (L)
sejstynka 13. 5. 2009, 8:50
@smudlíí Martinko, děkuji za chválu a mého (svatba) je to jedno z nejoblíbenějších jídel :-$ :-$
Nikolajevna 4. 4. 2009, 17:39
Tak právě peču tuto ňamku už od pohledu a už jenom pro to, že je z ingrediencí, které miluji !!!! (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) Miluji smetanu, sýr, brambory...... Moje matka dělávala ještě i s kýtou uvnitř, ale nevím jak se jí to povedlo, ale to masíko bylo úžasné a úplně se rozpadalo.Mě se to nikdy takto nedaří. :-( To co peči nyní z vašeho receptu jsem přilepšila pouze tím, že jsem k jedné vrstvě sýra přidala na pánvi usmažené plátky žampionů na cibulce a zalila tou samou zálivkou,akorát z kysané smetany.Kysanou mám raději,babička žádnou jinou nepoužívá a její kuchyně je mňamózní (*) (*) (*) Takže pak napíši, jak to dopadlo, ta hodina mi přijde jako věčnost ;-) ;-) ;-) ;-) MÁM HLAD :-D
sejstynka 6. 4. 2009, 21:38
@Nikolajevna :-D :-D :-D, jjj a jak to během pečení voní (L) (L) (L), tak doufám, že jste si pochutnala a maso uvnitř jde také zakomponovat a pokud chcete, aby bylo jemňoučké, tak musíte na maso dát poctivou vrstvu kysané smetany a pak vrstvit dál a maso bude křehoučké, mám to odzkoušené z jiného receptu :-$ :-$
emilek :-) 29. 1. 2009, 8:52
Tyto brambory dělávám na tisíce způsobů a můžeme se toho užrat ;-) ;-) ;-) Jsou výborné (Y) (Y) (Y) (Y)
sejstynka 30. 1. 2009, 17:38
@emilek :-) (L) JJ, jsou a hlavně je super, že se fantazii meze nekladou a když se proloží šunkou, či kousky naloženého masa je oběd v jednom a výborný! (L) (L)
emilek :-) 29. 1. 2009, 8:52
Tyto brambory dělávám na tisíce způsobů a můžeme se toho užrat ;-) ;-) ;-) Jsou výborné (Y) (Y) (Y) (Y)
Jajinka1 9. 12. 2008, 23:25
Tento recept jsem tady asi před rokem našla pod názvem česnekové brambory.....každopádně se u nás zabydlel a (Y) děláme ho doma hodně často. Určitě doporučuju vyzkoušet. (jidlo) Jen já brambory ani nepředvařuju, ani nijak předtím tepelně neupravuju. Prostě je nakrájím syrové na hodně jemné plátečky a jsou krásně měkké i bez předvařování. Jen se musí o trošku déle péct.
sejstynka 1. 1. 2009, 14:53
@Jajinka1 Raduš, já je předvařuji jen právě kvůli ušetřenému času, aby se pekly o polovinu času méně! Jak jsem napsala v receptu. Ušetří se tím nejen čas, ale i energie! (F) (F) |:o) |:o)
danima3 1. 12. 2008, 19:41
mňam už to tady dlabu a je to teda (Y) (Y) (Y) (Y) (zajic) (hello)
sejstynka 9. 12. 2008, 22:59
@danima3 (L) (L)Silvi, to jsem ráda (flower)
Ane 12. 9. 2007, 10:49
Tento recept znam, a je vyborny. Pro ulehceni prace ho delam takto: :-P Umyju brambory, nakrajim je i se slupkou a na plechu opecu v troube (na sucho, bez oleje cca 10min) Pak je presypu do zapikaci misky a dal uz to delam stejne. Prijde mi to jednodussi nez je varit, loupat a navic je to krasne cele krupave. |:o)
sejstynka 12. 9. 2007, 16:57
@Ane Iren, zajímavý nápad, třeba to jednou tak zkusím (clamp) (clamp), jen než se mi zahřeje ta trouba....., tak když pospíchám, je rychlejší to vaření :-$ :-$ :-$.
xfaktory 12. 9. 2007, 10:05
SUPER RECEPT,JDU KOUPIT ŠLEHAČKU A SÝR,MÁM V LEDNICI NIVU TAK TAM ŠUPNU I TU. (Y) (clamp) (clamp) (PL) (B) (D)
sejstynka 12. 9. 2007, 10:51
@xfaktory (L) (L) (L) Tak to budeme mít stejný oběd a je opravdu mňam! (L) (L)
leni0323 1. 4. 2007, 22:20
no to vypadá skvěle (clamp) (D)
sejstynka 6. 4. 2007, 17:14
@leni0323 Leni a nejen vypadá, škoda, že se k receptu nedá i přidat vůně ;-) ;-) ;-) ;-) a ochutnávka (PL) (PL) (PL)
golinda 1. 4. 2007, 22:17
Dnes jsem zkoušela vaše brambory, jsou opravdu výborné. Moc jsme si pošmákli. Určitě brzy zopakuji. Díky za výborný recept. Renča. (PL) (PL) (Y)
sejstynka 2. 4. 2007, 15:26
@golinda Renatko, děkuji za chválu :-$ :-$ :-$ :-$ a jsem ráda, že vám chutnaly. Já je velmi ráda dělám, jelikož jíme dělenou stravu a tak maso jíme bez přílohy a naopak. A tyto brambory jsou úžasné i bez masa. (L) (L) (L)
sarka01 12. 9. 2007, 10:30
@sejstynka Dobrý den, receptík vypadá úžasně, ale chtěla jsem se zeptat, zda-li při dělené stravě můžete brambory zalít šlehačkou?Šárka
sejstynka 12. 9. 2007, 11:34
@sarka01 Šárko, my máme dělenou stravu tak, že příloha se nejí s masem, jelikož žaludek nejprve zpracuje tu přílohu a maso pak "tlí" ;-) ;-) a je zpracováno až na konec a je tudíž těžké, tzn., že pokud hřešíme (což také občas děláme, že jíme klasicky)), dodržujeme cca 4hod. pauzu na zpracování jídla mezi dlšími jídly. Pokud máte zájem, písněte do vzkazů a já vám pošlu "dietu" či životosprávu, kterou jíme. (L) (L) (L)
Irenajilk 4. 4. 2007, 13:51
@sejstynka Evičko,chystám se na ty vaše brambory,mám pekáč vymazat,nebo jen klást brambory? *-)Irča
sejstynka (upraveno) 6. 4. 2007, 11:23
@Irenajilk Irenko, nic nevymazávejte a jen klaďte, promaže to ta smetana a věřte, že se to nepřichytí, tedy já to dávám do titanové pánve a tam se mi to nepřichytí *-) *-) . Někdy to dávám i ve dvou vrstvách na plech (ten se všemi okraji), nebo do zapékací misky a dám pod to pečící papír, tak chcete-li si usnadnit mytí, můžete pod to dát pečící papír. A doufám, že vám budou chutnat? :-$ :-$ :-$ :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie