ÚŽASNÉ ZÁMECKÉ BRAMBORY-jako příloha i jako hlavní jídlo
Potřebné ingredience
Porce pro 3-4 osoby:9-10 ks brambor, 0,5 kg tvrdého sýra (používám eidam), 2 x smetana/šlehačka, 6 stroužků česneku(pokud vaříte pro děti, tak i bez česneku, nebo jen 1stroužek!), sůl
Postup přípravy
cca 9-10 ks větších brambor, oloupeme a nakrájíme na cca 0,5cm kolečka a já je dávám předvařit, aby byly cca na 50% uvařené, tzn. opravdu jen projít varem a na skus už je cítit, že není syrová, ale nesmí být ani uvařená!!! Je to kvůli tomu, aby se to rychleji upeklo. Můžete brambory nechat syrové a udělat následující přípravu bez předvaření, ale pak se vše peče dvojnásobně dlouho. Brambory propláchnu studenou vodou a sleji, aby se daly brát do ruky a naskládám je do pekáče, pečící misky.... na vrstvu brambor nasypu vrstvu sýra a mírně posolím a opět vrstva brambor a sýr...a tak vrstvíme 3 i 4 vrstvy, dle brambor a dle možnosti pečící nádoby. Nejlépe je, aby ty vrstvy byly alespoň 3(brambory, sýr, brambory, sýr, brambory). Ukončujeme vrstvou brambor a navrch nalijeme smetanu smíchanou s česnekem a solí a dáme péci. Já peči v horkovzdušné troubě na cca 180-200°C 45min-1h (dle toho, jak jste brambory předvařili). Musí být dozlatova a aby šlehačka byla vypečena a vše spojila.Zbyde-li vám sýr, cca 15 min před koncem nasypejte nahoru a dopečte. Dáváte-li syrové brambory, tak je pak před vyndáním ochutnejte, jsou-li dost upečené!
Můžete k nim upéci přírodní steak (kuřecí, vepřový...dle vaší chuti), ale i jako samotné jídlo jsou úžasné.
Porce pro 3-4 osoby = 9-10 ks větších brambor
nakrájíme je na cca 0,5cm kolečka
mírně předvaříme, tak aby byly cca na 50% uvařené (ne syrové a ne vařené)
na tuto porci dávám 2 šlehačky a tak 6-7 stroužků česneku, ale česneku každý dle své chuti
připravím tvrdý sýr (Eidam), na tuto porci cca 0,5kg sýra a nastrouhám, nebo mohou být i plátky, ale strouhaný je lepší a do šlehačky namačkám česnek a osolím
brambory sliji, propláchnu studenou vodou, opět sliji (aby se daly brát do ruky) a naskládám do pečící formy (pekáč, miska...)
na vrstvu brambor nasypu sýr a opět položím vrstvu brambor, sýr.... a vždy na brambory nasypu mírně sůl (s ní opatrně, abyste vše nepřesolili, jelikož i do šlehačky přijde sůl!)
na poslední vrstvu brambor naliji šlehačky smíchané s namačkaným česnekem a solí a dáme péci do trouby (já jí předehřívám po dobu přípravy na 180-200°C) a dám vše péci cca na 45min
do zlatova :-) a zbyde-li sýr, tak ho nasypu před koncem, tak 10-15min, a vše dopeči.
Manža měl hrozný hlad a vonělo to až příliš a tak jsem byla nucena to vyndat z trouby o 10-15 min dříve....jinak by to bylo více "dozlatova" :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé