Zobrazit přihlášovací formulář

Co dům dal

Přidat recept
(recept si oblíbilo 109 návštěvníků)

¨PRAKTICKÉ RADY PRO HODPODYŇKY

0.0
¨PRAKTICKÉ RADY PRO HODPODYŇKY

Potřebné ingredience

******

Postup přípravy

Pudink - nepřipálí se, když dno a strany hrnce před vařením vymažeme máslem
Sýr neteče - sýr při smažení nevytéká, když ho obalíme 2x v trojobalu a dáme na 1/2 hodiny do mrazáku
Bramborové knedlíky v prášku - knedlíky vylepšíme, když přidáme vařené brambory, sůl, strouhanku a máslo (ramu). Na 1/2 sáčku knedlíků (25 dkg) dáme 3 středně velké brambory, špetku soli, 1 lžíci strouhanky a 1 lžíci másla. Nastrouhané brambory, sůl, strouhanku a máslo rozmícháme se směsí na knedlíky, přidáme vodu (o 3 lžíce méně) a dále pokračujeme podle návodu. Z tohoto 1/2 sáčku uvaříme 3 knedlíky, které jsou velmi dobré.
Knedlíky - (bramborové, ovocné i houskové) vaříme v páře. Do hrnce dáme asi 2 cm vody, přivedeme k varu, vložíme pařák na knedlíky, na něj rozložíme mokrou utěrku a položíme připravené syrové knedlíky. Hrnec přiklopíme, konce utěrky přeložíme přes poklici a vaříme bez odkrývání dobu, jako když je vaříme ve vodě. Po uplynutí doby poklici odklopíme, utěrku vezmeme za rohy a knedlíky přeneseme na prkénko. Zkusíme překrojit jeden knedlík nití, zda je vařený, když není, vrátíme je s utěrkou zpět do hrnce a dovaříme.
Bramborové knedlíky - lépe se krájí - po uvaření je potřeme slabě tukem, nebo je krátce ponoříme do studené vody
Chutný vývar - slepičí vývar získá vynikající chuť, když v něm povaříme feferonku
Kečup - když nemůžeme dostat hustý kečup z lahve, stačí zastrčit brčko až na dno sklenice, do lahve se dostane vzduch a kečup vyteče
Med - když dáváme med do těsta, tak namočíme lžíci do kuchyňského oleje a med krásně ze lžíce sklouzne
Máslo - když potřebujeme namazat máslo na chleba a je tuhé z ledničky, krájíme ho škrabkou na brambory
Řízky - naklepáváme v mikrotenovém sáčku, naklepeme jednu stranu, otočíme sáček a naklepeme druhou stranu
Pikantní řízky - chuť řízků vylepšíme, když je před obalováním potřeme rozetřeným česnekem nebo pikantní hořčicí
Párek - při ohřívání nepraskne, když ho vložíme do kastrůlku a přelijeme právě se vařící vodou, přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut stát
Mleté maso - lépe se spojí a bude šťavnatější, když přidáme 1 velkou nastrouhanou syrovou bramboru
Palačinky - budou krásně nadýchané, když do těsta přidáme sodovku nebo 2 lžičky rumu a těsto necháme asi 1 hodinu odpočinout
Česnek - když se špatně loupe, vložíme stroužek na okamžik do vroucí vody, pak se snadno vymáčkne
Citron - když potřebujeme jen několik kapek šťávy, citron nekrájíme, jen propíchneme párátkem a z otvoru vymačkáme potřebné množství šťávy
Těsto - při přípravě těsta použijeme místo části másla zakysanou smetanu (asi 2/3), těsto bude jemné a nadýchané
Přesolená polévka - povaříme v polévce rozšlehaný bílek nebo plátky syrové brambory. Bílek i brambory před podáváním vyndáme
Ořechy - dobře se v robotu nasekají, když k nim přidáme 2 lžíce pískového cukru
Listové těsto - se nestáhne, když ho rozválíme a několikrát propíchneme vidličkou. Bude dobře listovat, když ho necháme asi 1/2 hodiny v klidu, pak těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem a použijeme k pečení
Křupavá pečeně - když chceme mít křupavé kuře, kachnu nebo husu, potíráme ji při pečení černým pivem
Bábovka - když nejde vyklopit bábovka z formy, položíme na obrácenou formu utěrku namočenou ve studené vodě, bábovka se odlepí a dobře vyklopí
Rajčata - dobře se loupou, když ve slupce nařízneme malý křížek a rajče vložíme na okamžik do vařící vody
Květák - z květáku vyplave hmyz, když ho vložíme na 15 minut do slané vody. Při vaření odstraníme zápach, když dáme do vody 1 bobkový list.
Květák obalování - připravíme si 2 misky s uzávěrem. Do jedné dáme strouhanku. Do druhé misky uděláme těstíčko z vajíčka, hladké mouky, soli a mléka. Krátce povařený květák dáme do těstíčka, misku uzavřeme a protřepeme, přendáme do misky se strouhankou, zase protřepeme, vyndáme a můžeme smažit
Švestky a třešně - při zavařování nepopraskaji, když je před vložením do skleniny propícháme párátkem
Sáček na zdobení - vyrobíme ze silného igelitového sáčku, když ustřihneme růžek a do otvoru vložíme hubičku na zdobení
Smažení - aby strouhanka při smažení neopadávala, přidáme do rozšlehaných vajec několik kapek oleje
Pečivo - starší pečivo potřeme na horní straně olejem, posypeme podle chuti (hrubá sůl, kmín, mák, sezamová semínka), dáme na plech a v troubě 5 min. rozpečeme při 170 stupních
Mléko - škraloup se neutvoří, když do hrnku teplého mléka nebo kakaa vložíme kostku ledu
Cibule - při krájení neslzíme, když nůž namáčíme do studené vody
Ryby - obalujeme těsně před smažením, jinak obal zvlhne a při smažení z porcí opadává
Maso a ryby - rozmrazujeme v mléce, zmizí příchuť mražených potravin a maso bude jemnější
Papriky - naplníme snadněji, když masovou náplň dáme do silnějšího igelitového sáčku, ustříhneme růžek a tlakem na sáček naplníme do paprik
Koblihy - při smažení dáme do tuku syrové plátky mrkve, tuk se méně přepaluje
Sýr - nastrouháme lehce, když struhadlo potřeme olejem. Okoralý sýr zvláční, když ho namočíme do mléka
Topinky - nenasáknou tolik tuku, když je před smažením postříkáme trochou vlažné vody
Vejce - při vaření nepraskne, když ho před začátkem vaření posypeme lžičkou soli
Pomeranče a grepy - se snadněji oloupají, když je vložíme asi na 3 minuty do vlažné vody
Polévka - když potřebujeme více zahustit již hotovou polévku, tak nastrouháme syrovou bramboru, přidáme do polévky a vše krátce povaříme

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

acjam 29. 7. 2008, 9:28
Prosím o zaslanie. Adresa: mariena03@gmail.com. Vopred ďakujem. (Y) :-o :-) (F) |:o)
syfal 4. 6. 2008, 22:05
prosím o zaslání děkuji sy.fa@seznam.cz
skretule 20. 3. 2008, 14:09
ju kraaasa hned jsem si to okopcila kazda rada dobra holky jeste by ot chtelo neco na blbe fleky a bude to oki hih (Y)
Bára D. 16. 2. 2008, 16:10
Taky už mám vytisknuto ;-) (smich) (hello) Bára (F)
hacker 1. 2. 2008, 16:48
jelikož se bliži velikonoce,pro ty ktery chteji si udelat ruzne kraslice nebo figurky z vajec ,zaujimave tipy,obrazky a inspirace jsou zde. http://www.mojerecepty.sk/malovane-vajicka-a-kraslice.html a take velikonočne recepty http://www.mojerecepty.sk/velkonocne-menu.html a cukrovi http://www.mojerecepty.sk/velkonocne-kolace.html (Y) (Y) (Y)
B.Tumka 12. 11. 2007, 15:20
Super rady (Y) (Y) (Y)hned tisknu (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie