Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Jablečný závin (štrůdl) z pivního těsta

0.0
Jablečný závin (štrůdl) z pivního těsta

Potřebné ingredience

na 4 záviny: 600 g hladké mouky *1 stela (hera, máslo) *1/4 litru světlého piva *trocha soli **************** Náplň: strouhaný perník (nebo strouhanka) * celkem 100 g másla (část nakrájet dovnitř, část rozpustit napotření, může být i rostlinný ztužený tuk) * 1 vanilkový cukr * od kotányi směs koření Jablečný závin (skořice, hřebíček, citronová kůra, zázvor) 4 lžičky * 2-3 nahrubo nastrouhaná jablka na 1 závin (celkem tedy 8 - 12, dle velikosti, radši víc než míň) * trochu cukru * 1 citron (šťáva i kůra) můžou být ještě strouhané ořechy, v rumu namočené sušené meruňky.. fantazii se meze nekladou:-)

Postup přípravy

těsto zpracovat na vále, až vznikne vláčné a tvárné těsto, možná bude třeba přidat mouky.
nechat půlhoďku uležet v ledničce.
Jablka nahrubo nastrouhat, pokapat citronem a nastrouhat kůru, smíchat s vanilkovým a normálním cukrem dle chuti, přidat koření
plnit v tomto pořadí:
strouhaný perník (nebo strouhanka)
kousky másla
nastrouhaná jablka
perník -
zavinout, otočit dvojitou (přeloženou) vrstvou dolů, propíchat vidličkou, potřít máslem. Případně lze natřít náplň po téměř celé placce a zamotat jako roládu.
péct na 180 stupňů 45 minut. Troubu vypnout, vyndat záviny, ještě horké potřít znovu máslem a posypat cukrem. vrátit do vypnuté trouby ještě tak na 10 minut - cukr se rozpustí a je moooc dobrý:-)

nejlepší je druhý den uleželý.
dělám vždycky celou dávku těsta a upeču z půlky dva záviny, druhou dám do mrazáku a upeču jindy.

už upečený štrůdl pomazaný máslem a posypaný cukrem

upečeno

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie