KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
Květák, 30g. másla, 40g. hladké mouky, 2 dl. mléka, 9dc. vody, masox-možno i bez něj-pro děti, 1 žloutek,sůl.
Postup přípravy
Z másla a mouky usmažit světlou jíšku, zalít vodou, rozšlehat, povařit, přidat omytý na kousky nakrájený květák, uvaříme do měka, přilejeme mléko, přidat masox, povaříme ,…
Česneková polévka s houbami
Potřebné ingredience
česnek
houby
rostlinný tuk
sůl a pepř
kmín
bramborové kostky
jíška
Postup přípravy
Česnek a houby nakrájím na plátky, orestuji na rostlinném tuku, zaliju vodou a přivedu do varu. Přidám uvařené bramborové kostky, zahustím jíškou, ochutím solí, pepřem, kmínem a…
Špenátová polévka
Potřebné ingredience
1 mražený špenát, 1 kostka slepičího vývaru Knor,sladká smetana, 1 vajíčko,sůl,popř. dětská krupička
Postup přípravy
Rozmražený a slitý špenát uvařím v 1,5 litru vody.Přidám kostičku slepičího vývaru,povařím.Přidám rozmíchané vajíčko. Nakonec zaliji asi 2-3 lžícemi sladké smetany nebo zahustím…
Brokolicová polévka
Potřebné ingredience
jedna brokolice,
smetana na vaření 250ml,
vegeta, sůl,
hl.mouka,
petržel,
( parmazán )
Postup přípravy
Do osolené vody dáme vařit brokolici nakrájenou na jednotlivé růžičky. Když změkne tak ji rozmixujeme a přidáme do vody smetanu a vegetu. V hrnku si rozmícháme hladkou mouku se…
Zeleninová čočkovka
Potřebné ingredience
250 g čočky, 1 cibule, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), mletá paprika, 20 g hladké mouky, zeleninový vývar (já dělám na každých 500 ml vody 1 lžička Vegety, pro děti Solčanky), cca 2 střední brambory, sůl, olej, zelená petrželová nať
Postup přípravy
Čočku přebereme a propranou ji namočíme na cca 2-3 hod. do studené vody.
Cibule nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji v hrnci, přimícháme kořenovou zeleninu nakrájenou na malé…
Rychlá zeleninová polévka s noky
Potřebné ingredience
hera nebo máslo..může být i olej,cibule,mrkev,celer,petržel(čerstvé nebo mražedné),2 vejce,hrubá mouka nebo dětská krupička,sůl....
Postup přípravy
Zeleninu si nastrouháme,cibuli nakrájíme... a vše lehce osmahneme na troše másla(či Hery nebo oleje..jak kdo má rád..vše je dobré)....mezi tím si ve varné konvici vaříme vodu..…
Drožďové knedlíčky-zavářka do jakékoliv polévky
Potřebné ingredience
2 lžíce másla /i rostlinného/, 1 vajíčko,kostička droždí, strouhanka,majoránka,česnek
Postup přípravy
V kastrůlku rozpustím máslo a v tom pak droždí. Odstavím z plynu!!! Vyklepnu 1 vajíčko a rozmíchám ho tak, aby vznikla kašička.Pak přidám tolik strouhanky,abych mohla tvořit…
Čočková polévka
Potřebné ingredience
čočka,cibule,sádlo,olej ,hladká mouka,párek,masox,majoránka,pepř,
Postup přípravy
Přebereme a namočíme čočku alespoň na dvě hodiny...nejlépe přez noc....nemusí se pak tak dlouho vařit...vaříme do měka ve vodě ve které se máčela čočka ....
Než se nám uvaří…
RYBÍ POLÉVKA Z KAPŘÍCH VNITŘNOSTÍ ZADĚLÁVANÁ
Potřebné ingredience
1,75 litru vody, kapří hlava (bez žáber a očí), ocasní partie, jikry nebo mlíčí popř. obojí, 100 g zeleniny (mrkev, petržel, celer), 30 g cibule, 20 g másla, 1 bobkový list, trochu tymiánu, 5 zrnek pepře, lžíce octa, na jíšku: 60 g másla, 50 g hladké mouky, na zjemnění: 1/8 litru smetany, 1 žloutek, vložka: 2 žemle na kostičky nakrájené a na másle osmažené a petrželka
Postup přípravy
Rozpůlenou kapří hlavu a ocasní partii očistíme, omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, ocet, pepř, bobkový list, tymián, asi 30 minut povaříme a procedíme. Maso…
STAROČESKÁ KAPŘÍ POLÉVKA
Potřebné ingredience
vnitřnosti z kapra (játra, mlíčí, jikry), 2 dcl vody, sůl, 4 zrnka čerstvě umletého pepře, 1 malá cibule a 120 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev), 3 kapří hlavy, popř. i kapří odřezky
sůl, asi 2 litry vody, 3 středně velké cibule, 120 g celeru, 2 větší petržele, 1 bobkový list. 12 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, 60 g moučného másla (tj. 30 g másla prohněteme s 30 g hladké mouky), nebo 80 g hrubé krupice a 40 g másla
Postup přípravy
Oprané vnitřnosti vaříme v mírně osolené a slabě opepřené vodě s přidáním pokrájené cibule a zeleniny asi 20 minut, tj. do měkka. Do druhého většího hrnce dáme pečlivě oprané…