Něco na kašel
Potřebné ingredience
Cibule, cukr
Postup přípravy
Nakrájíme cibuli a zasypeme cukrem, mělo by být v uzavíratelné nádobě nebo stačí dát do hrníčku a přiklopit talířkem. Dáme do ledičky. Cibule pustí šťávu, kterou po lžičkách během…
Pro každého nějaký receptík !!!
Potřebné ingredience
Snad se Vám bude něco z toho hodit !!!!
Postup přípravy
Vyprošťovák
Ingredience:
ocet, voda, jedlá soda.
Postup:
Zdá se podivný, ale pomáhá to. Navíc pokud máte po tahu v hubě jako v polepšovně, je úplně jedno co pijete a…
Jitrocelový sirup - domácí výroba
Postup přípravy
Jitrocelový sirup je výborná přírodní medicína při nachlazení a bolestech v krku. Proč si ho ale kupovat v lékárně, když si ho můžeme jednoduše vyrobit doma?
1. postup…
Jitrocel
Potřebné ingredience
Jitrocel je menší vytrvalá bylina, jejíž souběžně žilnaté listy rostou v přízemní růžici. Klas hnědé barvy a vejčitého tvaru s drobnými bílými květy nesou 10 až 30 cm vysoké stvoly. Plodem je tobolka obsahující dvě lesklá, hnědá semena. Známé jsou tři druhy jitrocele, a to kopinatý, větší a střední. Poznáme je podle tvaru listů. Nejúčinnější je jitrocel kopinatý (plantago lanceolata), ale lze jej zaměnit i s jitrocelem větším nebo středním. Mají podobné léčivé účinky. Sbíráme listy s obsahem látek: flavonoidy, glykosid aukubin, vitamin C, slizy, enzymy, kyselinu křemičitou, soli draslíku a vápníku a další. Sušení listů jitrocele je poněkud náročnější na podmínky, protože tato droga je jedna z nejchoulostivějších. Musíme sušit v tenkých vrstvách na vzdušném místě a do maximální teploty 40°C. Správně usušené listy mají olivově až hnědě zelenou barvu a jsou lámavé. Černé a nelámavé listy jsou poškozené, tudíž bezcenné. Můžeme sbírat i semeno. Při vnitřním užití je jitrocel tlumivým lékem na kašel, usnadňuje odkašlávání. Pomáhá při trávicích poruchách, hlavně při zácpě. Působí také jako antibiotikum, je používán při vředové chorobě tlustého střeva. Na snížení cukru v krvi a na léčbu žaludku a jater je vhodné semeno jitrocele. Zevní použití je u jitrocele velmi důležité. Patří mezi nejlepší rostliny při hojení různých vnějších ran, popálenin, hnisavých vředů, bodnutí hmyzem či popálení od kopřivy. Má protizánětlivé účinky. Nejlepším způsobem je přiložení rozdrceného listu na rány, protože pouští čerstvou šťávu a působí s velkým účinkem obsažených látek. Můžeme také používat ve formě obkladu. Je mnoho receptů na výrobu jitrocelové šťávy, kterou lze použít vnitřně při kašli, na čištění krve, při nachlazení atd. Uvádím jednu z nich: 1 kg čerstvých omytých listů umeleme (v mlýnku na maso) a přidáme 1 litr vody, 1 kg cukru a 1/2 kg medu. Vzniklou směs vaříme 10 minut na mírném ohni, dokud šťáva nezhoustne. Skladujeme ve sklenici na chladném místě. Nálev nebo čaj můžeme pít i delší dobu, protože droga z jitrocele nemá nepříznivé účinky. Nálev zhotovíme z jedné polévkové lžíce jitrocele na 200 ml vody. Přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut vyluhovat a pijeme teplý
Houba REISHI
Postup přípravy
Pijete kávu, čaj nebo čokoládu? Že není zdravá? Naopak. Objevila jsem společnost, která nabízí tyhle produkty obohacené nejlepší houbu na světě - REISHI - známou již přes 4000…
Domácí Kombucha
Potřebné ingredience
Holky takhle vypadá kombucha neboli houba
Domácí Kombucha
Postup přípravy
já jí dělám ta že mám udělanou tak že jsi odliju do sklenice trouchu čaje z kombuchy a na teplém místě se houba udělá na vrchu takovej povrch a to je ta houba , je to uvařenej…
BIO aviváž -super
Potřebné ingredience
OCET
Postup přípravy
Místo aviváže použijte stejné množství octa a prádlo bude měkké a bez zápachu octa!! Aviváž je neekologická a drahá.
Právě jsem vytáhla prádlo z pračky a zdá se mi, že má i…
Cibulový sirup na kašel
Potřebné ingredience
cibule, cukr
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na kolečka nebo půlky, dáme do hrnečku nebo sklenky, zasypeme cukrem od oka. Zakryjeme, po pár hodinách pustí šťávu, kterou po lžících užíváme několikrát denně.…