Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Jitrocel

0.0
Jitrocel

Potřebné ingredience

Jitrocel je menší vytrvalá bylina, jejíž souběžně žilnaté listy rostou v přízemní růžici. Klas hnědé barvy a vejčitého tvaru s drobnými bílými květy nesou 10 až 30 cm vysoké stvoly. Plodem je tobolka obsahující dvě lesklá, hnědá semena.

Známé jsou tři druhy jitrocele, a to kopinatý, větší a střední. Poznáme je podle tvaru listů. Nejúčinnější je jitrocel kopinatý (plantago lanceolata), ale lze jej zaměnit i s jitrocelem větším nebo středním. Mají podobné léčivé účinky.

Sbíráme listy s obsahem látek: flavonoidy, glykosid aukubin, vitamin C, slizy, enzymy, kyselinu křemičitou, soli draslíku a vápníku a další. Sušení listů jitrocele je poněkud náročnější na podmínky, protože tato droga je jedna z nejchoulostivějších. Musíme sušit v tenkých vrstvách na vzdušném místě a do maximální teploty 40°C. Správně usušené listy mají olivově až hnědě zelenou barvu a jsou lámavé. Černé a nelámavé listy jsou poškozené, tudíž bezcenné. Můžeme sbírat i semeno.

Při vnitřním užití je jitrocel tlumivým lékem na kašel, usnadňuje odkašlávání. Pomáhá při trávicích poruchách, hlavně při zácpě. Působí také jako antibiotikum, je používán při vředové chorobě tlustého střeva. Na snížení cukru v krvi a na léčbu žaludku a jater je vhodné semeno jitrocele.

Zevní použití je u jitrocele velmi důležité. Patří mezi nejlepší rostliny při hojení různých vnějších ran, popálenin, hnisavých vředů, bodnutí hmyzem či popálení od kopřivy. Má protizánětlivé účinky. Nejlepším způsobem je přiložení rozdrceného listu na rány, protože pouští čerstvou šťávu a působí s velkým účinkem obsažených látek. Můžeme také používat ve formě obkladu.

Je mnoho receptů na výrobu jitrocelové šťávy, kterou lze použít vnitřně při kašli, na čištění krve, při nachlazení atd. Uvádím jednu z nich: 1 kg čerstvých omytých listů umeleme (v mlýnku na maso) a přidáme 1 litr vody, 1 kg cukru a 1/2 kg medu. Vzniklou směs vaříme 10 minut na mírném ohni, dokud šťáva nezhoustne. Skladujeme ve sklenici na chladném místě.

Nálev nebo čaj můžeme pít i delší dobu, protože droga z jitrocele nemá nepříznivé účinky. Nálev zhotovíme z jedné polévkové lžíce jitrocele na 200 ml vody. Přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut vyluhovat a pijeme teplý

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 19. 4. 2009, 20:54
(Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie