Staročeské škvarkové pracny - ihned měkoučké
Potřebné ingredience
2 žloutky, 1 vrchovatá lžička pomletého koření : nové koření,skořice,hřebíek - já dám od každého lžičku a umelu v mlýnku na kávu, 120 g cukr krupice, 250 g hladké mouky, 250 g jemně mletých škvarků, cukr moučku na obalení. Propracujeme a plníme do pracnových formiček, nebo děláme malé bochánky rovnou na pečící papír. Já osobně peču na 220 cca 5 minut - chce to vyzkoušet podle trouby, lepší jsou,když jsou upečené víc.
Postup přípravy
Propracujeme a plníme do pracnových formiček, nebo děláme malé bochánky rovnou na pečící papír, v obou případech hodně "uňahňáme"
Já osobně peču na 220 cca 5 minut …
Salát s kuřetem a červenýma fazolema
Potřebné ingredience
Zbytek pečeného nebo grilovaného kuřete, lze nahradit i šunkou, balíček velkých červených fazolí, dva stroužky česneku, mletou červenou papriku, mleté chilly, mletý kmín, tymián- sušený nebo čerstvý, menší červenou cibuly - nemusí být, zakysanou smetanu, sojovou omáčku, tvrdý sýr.
Postup přípravy
Fazole namočíme podle návodu, pak uvaříme ve stejné vodě, po změknutí osolíme. Zbytek kuřete nebo šunku nakrájíme na kostky, tvrdý sýr také, přidáme rozmačkaný česnek a na drobno…
Červená čočka s vejcem-rychlý oběd
Potřebné ingredience
Červená čočka, vejce, kořenící přípravek vhodný pro děti, nebo stačí jen sůl a mletý kmín, kousíček másla, dětskou krupičku - nemusí být
Postup přípravy
Červenou čočku uvaříme dle návodu, solíme a kořeníme až po změknutí, pokud chceme pokrm vydatnější, zahustíme krupičkou. Do ještě teplé čočky přidáme kousek másla.
Vejce…
Pohankový salát s fazolema
Potřebné ingredience
Pohanka, červené fazole /klíďo i z plechovky/, bílý jogurt nebo zakysaná smetana, šunka, tvrdý sýr nebo naopak slaný balkánský, česnek, sůl, pepř, oliv. olej
Postup přípravy
Pohanku a fazole uvaříme podle návodu,fazole z plechovky nevaříme, jen slejeme vodu, sýr a šunku nakrájíme na kousky. Vše smícháme, přidáme rozmačkaný česnek podle chuti /já dávám…
Zálivka, dip na salát i ke grilovanému masu
Potřebné ingredience
1 rajský protlak, 1 majonézu, čerstvý kopr nebo cibule, místo majolky lze i bílý jogurt.
Postup přípravy
Protlak smícháme s majolkou, přidáme na jemno nakrájený kopr, dosolíme, dopepříme.
Druhá varianta je místo kopru cibule.
Výborná omáčka ke grilovanému masu.
Vajíčkový salát, pomazánka
Potřebné ingredience
4 vejce, 4 střední brambory, menší cibule, hořčice, majonéza, kyselé okurky, sůl, pepř
Postup přípravy
Vejce uvaříme na tvrdo, brambory uvaříme v osolené vodě ve šlupce. Vejce i brambory oloupeme a pokrájíme na kousky / pokud chcete salát/, nebo rozmačkáme /pokud chceme pomazánku/.…
Vajíčková pomazánka s tvarohem
Potřebné ingredience
5 vajec natvrdo uvařených, větší cibule, kousek tvrdého sýru, vanička polotučného tvarohu, dvě lžíce plnotučné hořčice, sladká mletá paprika, pažitka nebo čerstvá petržel, sůl.
Postup přípravy
Vejce, sýr,cibule se nakrájí na malé kousky, nebo rozsekat v sekáčku, přidáme hořčici, tvaroh, podle chuti trochu mleté papriky, osolíme, můžeme opepřit. U nás kvůli malé dceři…
Brokolicový salát s Nivou
Potřebné ingredience
1 brokolice /popř. pytel mražené /, 2 balení Nivy, 3 - 4 vejce, 2 plechovky tuňáka, kousek tvrdého sýra /nemusí být/,zelené olivy bez pecek 1 pytlík, oliv. olej, stroužek česneku. Množství surovin můžete upravit dle své chuti a momentálního stavu ledničky.
Postup přípravy
Brokolici uvaříme do měkka, uvaříme i vejce na trvrdo. Nakrájíme si Nivu na kostičky, vyklepneme tuňáky, přidáme olivy bez vody, můžeme je i nakrájt na půlky, uvařená vejce také…
Meruňková přesnídávka s ovesnýma vločkama,krupicí.....
Potřebné ingredience
Meruňky /čím zralejší, tím lepší/, cukr, voda, ovesné vločky nebo dětskou krupičku, vanilkový pudink.
Postup přípravy
Meruňky vypeckujeme, omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, ne víc. Dusíme až změknou. Mezitím si v hrníčku rozmícháme ve studené vodě pudinky. Až jsou…
Kuřecí kousky s avokádem po italsku.
Potřebné ingredience
600 g kuřecího masa /ne prsa/, 1 - 2 avokáda, půl plechovečky rajčatového protlaku nebo rajčatová šťáva,několik lžic dětské krupičky,sojová omáčka.,1- 2 stroužky česneku, oregano , bazalku,tymián - vše klíďo sušené, mletý kmín,olivový olej a máslo, můžeme masový bujon.
Postup přípravy
Maso nakrájíme na kousky, nejlépe nudličky.Dáme do pekáčku, polijeme troškou oliv. oleje a dáme kousky másla, nalejeme trošku vody, trošku sojovky a okmínujeme. Dáme do vyhřáté…