Zobrazit přihlášovací formulář
SLADKÁ JÍDLA
Povidlové knedliky

Povidlové knedliky

Potřebné ingredience

0,5 kg hrubé mouky, 1/4 l mléka, 0,5 dkg droždí, 1 vajíčko,malá lžička soli, půl malé lžičky cukru, povidla

Postup přípravy

Mouku vsypu do nádoby, přidám sůl, udělám důlek, do něj vliji vlažné mléko (opravdu jen vlažné, pokud by bylo hodné teplé, kvasnice by nepůsobily), do mléka rozdrolím droždí a…

Zobrazit více...
MLETÉ MASO
Sekaná, námi milovaná

Sekaná, námi milovaná

Potřebné ingredience

1 kg mletého masa (půl vepřové a půl hovězí), 2 střední cibule, 2 stroužky česneku, malá lžička drceného kmínu, malá lžička mletého pepře, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce majoránky, sůl podle chuti, 1 malá lžička práškového cukru, 2 lžíce nadrceného ledu, 3 hrstě strouhanky, trochu vody - tak 4 lžíce, 2 celá vajíčka, 1 syrová brambora, 10 dkg špeku

Postup přípravy

Je to jednoduché, vše se smíchá dohromady, bramboru nastrouhám na jemné nudličky, led dám do sáčku a rozdrtím paličkou na maso, když zůstanou větší kousky nevadí. Cibuli po…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Jablkový koláč obráceně

Jablkový koláč obráceně

Potřebné ingredience

4 vajíčka 20 dkg hl. mouky 20 dkg cukr moučka 100 ml vody 100 ml oleje lžíce rumu 0,5 prášku do pečiva špetka soli do sněhu Jablečná vrstva: 1 kg jablek (může být více) krupicový cukr - dle kyselosti jablek 2 lžíce mleté skořice Krém: 0,3 l mléka 1 karamelový pudink 1 máslo (nebo půl Hery a půl másla) 1 zkaramelizované Salko (vařené 2 hodiny ve vodě a zchladnuté)

Postup přípravy

Plech (s vyšším okrajem) vyložíme pečícím papírem, potřeme máslem a vyložíme jablkama, které nakrájíme buď na tenké plátky nebo nahrubo nastrouháme, já je krájela na silnější…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Kvašená zelenina

Kvašená zelenina

Potřebné ingredience

zelenina - jakákoli\r\njá kombinovala: mrkev, celer, zelí, cibule, ředkev, sůl, kopr-můžeme vynechat, kmín-také možno vynechat

Postup přípravy

Zeleninu si může každý namícht dle své chuti, já dávala tu, co máme na zahrádce. Množství každého také co kdo chce.\r\nZeleninu zastrouhat na hrubém struhadle nebo na robotu, ve…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Kozí rohy

Kozí rohy

Potřebné ingredience

Nejprve si uvařím nálev: 3/4 l vody, 1/4 l octa, 2,5 dkg soli a 8 dkg cukru. Pak si připravím sklenice. Do každé (požívám ty menší, já jim říkám třetinkové) na dno dám: půlku bobkového listu, 2 kuličky nového koření, 1/3 lžičky hořčičného semene, 1- 2 lžíce oleje.

Postup přípravy

Kozí rohy odstopkuji, rozříznu a vyndám vnitřek - to je celý jádřinec.Podle velikosti lusku je ještě buď přeůlim nebo jak kdo chce. Pak je dám do vroucí osolené vody - ale jen tak…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Rychlé šlehačkové řezy

Rychlé šlehačkové řezy

Potřebné ingredience

3 vajíčka 1 sklenička cukru krupice 0,5 skleničky oleje 1 vanilkový cukr 1 kypřicí prášek 2 skleničky polohr. mouky 15 dkg cukr moučka 20 dkg kokosu 2 kelímky šlehačky 1 sklenička mléka

Postup přípravy

vejce, cukr krupice, vanilk.cukr a olej ušlehat, přidávat mouku smíchanou s kypř.práškem a ředit mlékem.
Tuto směs nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč, na syrové těsto…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Koláč s jablky a švestkami

Koláč s jablky a švestkami

Potřebné ingredience

400 g oloupaných nahrubo nastrouhaných jablek 250 g krupicového cukru 4 vejce 150 g rostlinného másla 40 g kakaa 150 g polohrubé mouky 150 g hladké mouky kypřicí prášek 1-1,5 kg půlených švestek (podle potřeby) Drobenka: já ji dělám klasicky, jak jsem zvyklá

Postup přípravy

Nastrouhaná jablka promícháme s rozšlehanými vejci s cukrem a necháme stát asi 10 min. Přidáme rozehřátý tuk, vše promícháme, přidáme kakao a mouky s kypřicím práškem. Promícháme,…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuře po gruzínsku

Kuře po gruzínsku

Potřebné ingredience

Kuře-celé,sůl, paprika-sladká i pálivá,kysaná smetana, alobalový sáček

Postup přípravy

Celé kuře osolíme, silně poparikujeme sladkou i pálivou paprikou a takto připravené kuře vložíme do alobalového sáčku, ten přitiskneme na kuře a zavážeme. Dáme do pekáče a…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuřecí řízky se šlehačkou

Kuřecí řízky se šlehačkou

Potřebné ingredience

kuřecí řízky, sůl, pepř, tymián, petrželka, anglická slanina, přísady na klasický trojobal, šlehačka

Postup přípravy

Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, malinko tyminánu a petrželky, plátek anglické slaniny a zabalíme jako roládu. Poté obalíme jako řízek, naskládáme do vymazaného pekáčku,…

Zobrazit více...

Kategorie