Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na domácí citronový sirup: Citronádě z něj se žádná limonáda nevyrovná!

  • Publikováno:
Recept na domácí citronový sirup: Citronádě z něj se žádná limonáda nevyrovná!

Osvěžující vychlazené citronádě z domácího sirupu se hned tak něco nevyrovná. Krásně zabalená lahvinka takového sirupu se navíc hodí jako pozornost pro hostitele a je skvělým jedlým dárkem, po kterém můžete sáhnout, když zapomenete něco koupit. Přitom vám k výrobě chutného domácího sirupu stačí tak málo. Potřebovat budete jen dvě suroviny a trochu času.

Příprava domácího sirupu je opravdu snadná. Není proto nutné vyrábět nějaké velké zásoby. Stačí dvě velké sklenice, spotřebovat a vyrobit další. Sirup uchovávejte v lednici, aby se nezkazil, protože neobsahuje žádné konzervační látky. Kdo by chtěl vyrobit větší zásobu, kterou bude skladovat ve spíži, tak musí lahve se sirupem důkladně uzavřít a zavařit jako třeba džemy.

Podle starších receptů se do domácího sirupu přidávala kyselina citronová, která trvanlivost prodloužila. My však chceme sirup opravdu přírodní, pouze z čerstvých surovin. Zajděte si proto do obchodu pro čerstvé kvalitní citrony, ideálně v bio kvalitě.

Bio citrony by neměly být ošetřeny žádnou chemikálií, i tak je ale před použitím pořádně omyjeme horkou vodou. Louhovat se totiž budou i se slupkou a chceme opravdu super sirup, bez jakýchkoliv pachutí.

Domácí citronový sirup

Ingredience

  • 8 bio citronů
  • 2 kg krupicového cukru
  • 1 l vody

Postup

1. Omyté citrony rozdělte na čtyři a čtyři. Čtyři nakrájejte na tenká kolečka, vhoďte do velké nádoby (ideální je dvoulitrový džbán) a zalijte vodou, nejlépe převařenou a vychlazenou. Zbylé čtyři citrony opravdu důkladně rozmačkejte, vyberte pecky a citronovou šťávu přidejtee také do džbánu.

2. Nechte 48 hodin v lednici louhovat.

3. Po dvou dnech sceďte přes sítko do hrnce, kolečka citronů můžete ještě pořádně vymačkat. Přisypejtee cukr a zahřívejte. Pozor! Neohřívejte příliš a v žádné případě nenechte sirup projít varem! Na plotně nechte tak dlouho, než se cukr rozpustí.

4. Přelijte do uzavíratelných lahví, nechte vychladnout a skladujte v lednici. Tam vydrží určitě i měsíc. Kdo chce sirup uchovat ještě déle, musí dát naplněné lahve do zavařovacího hrnce a zavařit. Takto vydrží i několik měsíců. Ideální však je sirup zbytečně tepelně neupravovat a připravit si raději čerstvý.

5. Hotový sirup zalévejte vychlazenou vodou nebo sodou. Můžeme přidat i plátky čerstvého citronu, limety, čerstvé bylinky jako je máta či meduňka, plátky, okurky, zázvoru nebo různé čertsvé ovoce.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Šňůra 6. 6. 2024, 21:00
Tak jsem vyzkoušela a je to pěkně přeslazený hnus.... chuť citrónu skoro nebyla cítit.... Přidala jsem nakonec ještě šťávu ze šesti dalších citrónů a konečně se to dá aspoň pít (samozřejmě zředěné jako sirup), ale že bych si pochutnala to se říct nedá. Asi budu používat jen k oslazení čaje... (ať se to nevyleje) Když si zpětně uvědomím recept tak se divím, že mi to nedošlo rovnou... Prostě jsem se nechala zlákat lákavým popisem skvělé chuti.... Každopádně škoda citrónů i škoda času... :-( Nejlepší jsou stejně šťávy bezové, áronijové, rybízové, jostové,...
Hanousse 24. 5. 2024, 23:01
Voda a citrón na léto nejlepší, pořádně vychladit a to je teprve to pravé osvěžení.
KamilkaC 18. 1. 2016, 18:34
Ja osobně cukr krupici nahrazuji třtinovym cukrem, medem, nebo javorovym sirupem (Y)
tajpa 4. 6. 2015, 16:44
Zkoušel to někdo? Zajímalo by mě to množství cukru. 2 kila cukru na tak málo vody se mě zdá jako šílená kalorická bomba, nebude to šíleně sladké? Nezabije to chuť citronů? Mám to v lednici ve džbánu a přemýšlím, že bych tam toho cukru dala tak max půl kila, i to mi přijde dost ... *-)
balluuu123 5. 6. 2015, 14:20
@tajpa Je to sirup, bude se to ředit vodou, tak myslím, že množství je v pohodě. tak toho nalijete do vody jenom trošku, jak jste zvyklá. dneska budu vyrábět a myslím, že to bude mňamka
tajpa 5. 6. 2015, 21:44
@balluuu123 Tak mám hotovo. Je to sice sirup, ale když je z citronů, tak ho chci spíše kyselý než přeslazený, kdybych ho chtěla sladký, tak bych tam dala sladké ovoce jako pomeranče apod. Dala jsem lehce přes půl kila cukru a na mě je tedy sladký dost. Je ho hodně a je výborný (D) (D) (D)
maruda 1. 6. 2015, 19:30
(Y) (D)
jurakulhanek 28. 5. 2015, 11:13
|:o) |:o)

Kategorie