Zobrazit přihlášovací formulář

Zánět v ústní dutině? Než se dočkáme lékaře...

  • Publikováno:
Zánět v ústní dutině? Než se dočkáme lékaře...

Pokud se nám na kořenovém kanálku vytvoří zánět, může významně ohrozit zdraví našich zubů. Nejde jen o to, že je zánět ve valné většině bolestivý, ale je také nebezpečný a my bychom se ho měli co nejrychleji zbavit. Pokud ovšem není bolest tak akutní nebo nám zubař dal termín až za moc dlouho, je spousta domácích způsobů léčby (nebo alespoň udržení na uzdě), které můžeme vyzkoušet.

Zanícená zubní dřeň v prostorech zubních kanálků může být velký problém. Vzniká z různých důvodů – od úrazu po nedostatečnou hygienu nebo jiným poškozením, ale její příčinou může být naopak i hodně hluboký zubní kaz. Nesmíme opomenout taky stravu bohatou na cukry, které zuby prostě ničí.

Jaké jsou příznaky? Asi nic, co by nás překvapilo – ostrá krátkodobá bolest zubu, bolest při kousání, snížená chuť, špatný dech, oteklé tváře, potíže s polykáním jídla, oteklé uzliny, klidně i horečky a prostě obecné nepohodlí. Je důležité vyhledat lékaře co nejdřív, v mezičase si ale mžete pomoct a významně ulevit sami doma. I bez pomoci prášků.

Slaná voda. Potřebujete sklenici teplé vody a lžičku soli. Sůl je známá pro své antibakteriální vlastnosti, slouží jako prevence růstu počtu bakterií, zmírňuje zánět. Vyplachujte si ústní dutinu slaným roztokem zhruba čtyřikrát denně.

Kokosový olej. Víme, že jeho antibakteriální vlastnosti vstoupily do dějin už dávno. Ideálně ráno na prázdný žaludek si dejte do pusy lžičku kokosového oleje, a pokud to půjde, převalujte ho v puse alespoň 15 minut. Můžete průběžně doplňovat, ono se nic nestane, když ho spolknete. Poté si pusu vypláchněte teplou vodou. Kokosový olej zmírní podráždění, zamezí množení bakterií, ale také bude bělit a čistit zuby.

Česnek. To nám rozhodně od špatného dechu nepomůže, ale kde jinde najdeme přírodní antibiotika? Alicin nejen, že zamezí růstu bakterií, ale bude zánět i léčit. Vezměte si okol tří stroužků česneku, pořádně je oloupejte a očistěte. Rozmačkejte je, tak uvolníte alicin. Šťávu přikládejte k postiženému zubu alespoň dvakrát denně. Stroužky můžete také žvýkat, ale... no, možná je to moc drastické opatření.

Sáček černého čaje. Ten obsahuje antioxidanty, které nám pomohou bojovat s infekcí, ale také třísloviny, které mají svíravý účinek. Namočte sáček černého čaje na pár minut do sklenice s teplou vodou, následně pak sáček vyjměte, lehce vymačkejte a přiložte na postižené místo. Pokud to půjde, nechte sáček na místě pár hodin, poté vypláchněte slanou vodou. Ideální kombinace!

Peroxid. Peroxid zdaleka nepoužívají jen blondýny, pomůže nám od spousty neduhů. Vše o něm se dozvíte v našem článku!

  • Tip Mimibazaru: peroxid smíchejte s vodou – 2 lžičky peroxidu a 1 lžička teplé vody, ústa roztokem poctivě vypláchněte a vyplivněte. Rozhodně nepolykat! Můžete ale také smíchat dvě lžičky peroxidu a jednu lžičku jedlé sody tak, abyste vytvořili pastu. Tu naneste na postižené místo, nechte pár minut působit a vypláchněte teplou vodou.

Jablečný ocet. I ten si zasloužil speciální článek. Pomůže s uzdravením zubů, ale také s kdečím jiným.

  1. I když jsme o ní taky speciální článek psali, ale její nevšední účinky můžeme aplikovat také na bolest zubů. Působí antibakteriálně, zklidní zánět i otok, má antiseptické účinky. Vezměte jednu lžičku kurkumy a kapejte do ní vodu, až se vytvoří pasta. Tu pak naneste na postižené místo a nechte působit okolo 15 minut.

Oreganový olej. Ten má, podobně jako jiné oleje, antibakteriální, protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Při nanesení na dáseň ji ale také lehce znecitliví, čímž uleví od bolesti. Dejte pár kapek oreganového oleje na vatový tamponek a přiložte na bolestivé místo.

  • Stejně tak můžete použít esenciální olej peprmintový. Má podobné vlastnosti, jen ho dejte o trošku víc než toho oreganového.

Brambory. Syrové brambory jsou hotový poklad. Mají antiseptické vlastnosti, jsou od přírody zásadité, ale s vlastnostmi kyselými. Ty pomáhají odstraňovat mrtvé kožní buňky a toxiny. Odkrojte plátek syrové brambory (samozřejmě očištěné) a přiložte ho na zanícené místo. Nechte působit alespoň 30 minut. A proč brambory odšťavňovat? Dozvíte se tady.

Heřmánek. Heřmánek se svými zklidňujícími a protizánětlivými účinky umí pomáhat léčit tkáně, pomůže také od otoků. Popíjejte přes den heřmánkový čaj a vylouhovaný heřmánek můžete přikládat na zanícené místo.

  • Zuby si čistěte vždy alespoň dvakrát denně.
  • Antimikrobiální ústní vodu používejte vždy ráno.
  • Kartáček měňte každé 3 – 4 měsíce.
  • Pokud máte problémy se zuby, přestaňte kouřit. Ale i pokud je nemáte.
  • Když vác bolí zuby nebo máte infekci, vyhněte se kofeinu a co nejvíce i cukru!       

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

DančaV 13. 8. 2018, 12:37
Šetrný, ale účinný způsob je použití Aloe First Forever (čistá šťáva z aloe + bylinky), Forever Bright Toothgel - zubní pasta (pouze aloe + propolis). Celá ústa mají skvělou ochranu a prevenci. Vyzkoušeno a ověřeno, používá celá naše rodina. Jo a Toothgel i krásně zuby vybělí a neničí sklovinu.
kopepe 1. 8. 2018, 0:24
Suprová je taky šalvěj, nejen na záněty v dutině ústní (Y) :-)

Kategorie