Zobrazit přihlášovací formulář

Proč vypadáme starší

  • Publikováno:
Proč vypadáme starší

A nemůžou za to vrásky nebo moudrost a zkušenost vepsaná v očích. Většinou za to může náš životní styl a další okolnosti, které nás v očích ostatních postarší. V pětačtyřiceti málokdo vypadá na pětadvacet, ale zase nemusíme vypadat na pětapadesát. Co všechno přispívá k mladistvému vzhledu a na co bychom se měli zaměřit, chceme-li si ho co nejdéle udržet? Nemusí to být nutně jen hladká a vypnutá pleť.

Ucpané póry. Dlouhodobé vystavování pleti slunečnímu záření může rozvolnit vazby v naší pokožce a způsobit, že je trošku „pytlovitější“. To vede k povolení pevnosti kolem pórů, které jsou najednou větší a viditelnější. Snadněji se zanášejí a to pak způsobuje další a další poškození pleti, její uvolňování a ztrátu pevnosti. Jak na to? Je třeba póry důkladně čistit a používat kosmetiku, která vede k jejich smršťování, k tomu, aby nebyly tolik viditelné. K tomu je možné sehnat si lokální retinolové přípravky (séra), popřípadě ty s obsahem kyseliny acetylsalicilové. A rozhodně, rozhodně, rozhodně – ochrana proti slunci je nutnost. A pokud se do toho chcete pustit těžkými zbraněmi, zkuste se poradit s odborníky (můžou vám doporučit například chemický peeling nebo laserové ošetření).

Řídké vlasy. Když uvidíte zezadu ženu s hustými rozpuštěnými vlasy nebo silným copem, většinou nečekáte ženu pokročilejšího věku. Podvědomě (a oprávněně) totiž spojujeme husté vlasy s aspektem mládí. Jak na to? Jak na husté vlasy, to je jiná otázka, ale jak zabránit jejich řídnutí? Důležitá je především vyvážená strava bohatá na minerály, ale svou roli hraje také například stres. Když je ho moc, vlasy nám prostě budou vypadávat. A na ještě vážnější notu – může jít o problém se štítnou žlázou popřípadě jiné hormonální změny. V takovém případě je více než na místě promluvit si o problému s lékařem.

Pigmentové skvrny. Obzvláště ty v dekoltu a na rukou. Ve většině případů jejich vzniku můžeme zamezit, jak jinak, než důslednou ochranou proti slunečním paprskům. Existují samozřejmě i kosmetické procedury, které nás mohou zbavit těch již vzniklých, ale v tomto případě je rozhodně vhodnější prevence. Při nanášení opalovacího krému tak rozhodně nezapomínejte na dekolt, pokud je odhalený, a na paže a ruce.

Řídké obočí a řasy. Nedá se nic dělat, ale s věkem prostě folikuly slábnou a kořínky neudrží to, co držely doteď. Světlé a řídké obočí a řasy jsou toho příkladem. Pokud ještě není škoda napáchána, neměli bychom si obočí vytrhávat do tenké linky, protože s věkem ještě zeslábne. U řas je zase klíčové zacházet s nimi jemně. Co nejméně mnutí a opatrnost při odličování je rozhodně na místě. Zvláště pozor bychom si měli dát na voděodolné řasenky, které vyžadují mnohem více mechanického úsilí při odličování. Pokud je používáte, rozhodně je vhodné investovat do kvalitního, ideálně olejového odličovače.

Zažloutlé nehty. To nás může potkat, i když nekouříme. S věkem se totiž nehty stávají hrubší a tím pádem ztrácejí na své bělosti. Velmi důležitá je správná strava, která je bohatá na vitamíny a stejně tak i na minerály a bílkoviny. No a nezastupitelná je správná péče a úprava. Všechno o manikúře jsme vám napsali ve dvoudílném seriálu dříve. Jeden i druhý článek rozhodně stojí za přečtení.

Ztráta pevnosti kůže. Zase jde o něco, co je vlastně nevyhnutelné. Ale můžeme to alespoň zpomalit. Alfou a omegou je a bude vyvážená strava, ale také například naše váha. Pokud s ní budeme neustále experimentovat (jojo efekt některých diet), naše pokožka prostě povolí rychleji. A velmi intenzivně se to projeví v našem obličeji.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie