Zobrazit přihlášovací formulář

Připravte se na léto už teď

  • Publikováno:
Připravte se na léto už teď

Tentokrát to nebude o tom, že bychom měli zahájit přípravu na plavkovou sezónu a vydat se (konečně) do posilovny, ale o tom, že vlasy, pleť, nehty i ostatní části našeho těla můžeme připravit tak, aby přes léto nedošly k tak velké újmě. Protože léto, byť se ho ve většině případů nemůžeme dočkat, je pro naše tělo velká zátěž – jako všechny extrémy. A co víc, týká se to také naší psychiky!

O té si povíme nejdříve. Protože v létě jsou delší dny a kratší noci, mění se naše potřeba spánku. Nepotřebujeme spát osm hodin v kuse, mnohdy kvůli světlu ani nemůžeme, ale kvůli horkům, která vyčerpávají náš organismus, by se nám s největší pravděpodobností líbilo si jít po obědě na hodinku až dvě lehnout a vyhnout se tak největším horkům (ano, jižanské národy nejsou „líné“, ve skutečnosti má siesta biologické opodstatnění). Pokud tedy máte benevolentního nebo osvíceného zaměstnavatele, nebo prostě možnost, toto je v létě velmi vhodný způsob fungování. Kvalitní spánek v době, kdy ho potřebujeme, nám může přinést mnohem větší psychickou pohodu a klid. (A co když je nám v posteli moc horko? Máme pro vás tip na nečekanou „klimatizaci“ v posteli – čtěte tady.)

Před létem namastit a zavodnit

Co nás v létě trápí nejvíc? Je to většinou vysušená pokožka příležitostně spálená od slunce. Dehydratace se týká také vlasů a nehtů, pokud nemáme dost vody, bude nám snadněji tvrdnout pokožka na chodidlech a podobně. Takže pravidlo číslo jedna je – pijte, pijte, pijte (vodu). Zkuste si co nejdříve zvyknout nosit s sebou lahev vody kamkoliv se hnete, průběžně upíjet a zkusit změnit s bídou litr a půl na dva až tři jistojistě. Poděkuje vám celé tělo.

V létě se sucho nevyhne ani vlasům, těm ale jenom voda většinou nestačí. Ideální pomocník je olej, jaký, to si musíte vyzkoušet na těch vlastních. Obecně se nejvíce doporučuje ten arganový, protože ve skutečnosti do vlasů proniká, netvoří jen film na jejich povrchu. Pokud víte, že budou vlasy vystaveny dlouho pobytu na slunci, rozetřete si v dlaních cca 20 kapek arganového oleje a zapracujte ho do spodní třetiny vlasů. Arganový olej vlasy zamastí, samozřejmě, ale zároveň je ochrání před nepříznivými účinky slunce i chlóru, pokud se jdete koupat.

  • A jak je na tom populární kokosový olej? Je možné, že způsobuje ještě sušší vlasy? A jak souvisí účinnost oleje s tím, jak moc máme poničené vlasy? Čtěte tady.

Oleje můžeme použít i na pleť. A to především v případě, že máme pleť mastnou. Zní to nelogicky? Ale je to tak. V létě bude naše pleť bombardována stimuly k tomu, aby se bránila škodlivému slunečnímu záření. A jak to pleť dělá? Mastí se a potí. Tím, že ji budeme neustále vysoušet, docílíme tak akorát toho, že bude potřebovat té ochrany ještě víc a bude se také víc mastit. Takže pokud ještě olej na obličej nepoužíváte, je teď ideální doba na to zjistit, jaký vaší pleti nejvíce vyhovuje. Pro mastnou pleť se velmi často doporučuje olej z hroznových jader, vyzkoušet ale můžete už zmíněný arganový, lněný nebo konopný. Můžete ale sáhnout i po spoustě jiných, například jojobovém, mrkvovém nebo tom z kukuřičných klíčků. Olej nanášíme večer před spaním a ráno smyjeme vlažnou vodou nebo velmi jemnou čisticí pěnou.

Pozor na nehty. A teď budeme mluvit zvláště o těch na nohách. Před létem bychom měli začít s pedikúrou a být v ní poctiví co nejdéle. Protože vysoké teploty v kombinaci s uzavřenými botami, návštěvy bazénů a tak dále vyloženě vybízí k tvorbě plísní. Takže i když léto svádí k barevnému lakování, sem tam si nehty odlakujte a nechte je pár dní dýchat.

I na zdraví. Co ženám v létě hrozí nejvíce? Přesně tak, kvasinkové infekce, vaginózy a záněty močových cest. Správně, léto už se najednou nezdá tak kouzelné. Kromě toho, že skoro se vším nám pomůže dostatečný příjem tekutin, mají tyto stavy jedno společné – cukr. Ten přispívá k jejich rozvoji velkou měrou. Proto bychom měli v létě omezit příjem cukru na nezbytné minimum, které mají například vodní melouny, které zdaleka nejsou jen voda, i když můžou významně přispět k dodržování pitného režimu jak nás, tak našich dětí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie