Zobrazit přihlášovací formulář

Jak naučit dítě na nočník: 6 triků, které se osvědčily

  • Publikováno:
Jak naučit dítě na nočník: 6 triků, které se osvědčily

Popravdě řečeno, nemá smysl snažit se dítě naučit na nočník dříve, než pochopí, co po něm chcete. Navíc musí dokázat ovládat své svěrače, což nemusí nijak souviset s rozvojem řeči a jiných dovedností. I když už nastal ten správný čas, může to být celkem boj. Tady je šest tipů, které vám ho pomohou zvládnout.

1. Mluvte s ním, ale nevyhrožujte mu

Problém, proč vaše dítě odmítá chodit na nočník, může být v tom, že to tak úplně nechápe, když stejně dobře může používat plenky jako dosud. Vysvětlujte mu, že větší děti i dospělí chodí na WC a že podobně se chovají i zvířata.

SOUTĚZ

Než se vám podaří potomka o chození na nočník přesvědčit, mohly by se vám hodit ještě nějaké ty plenkové kalhotky zdarma. Právě teď máte šanci vyhrát je spolu s dalšími produkty BEBELO® na našich stránkách.

Do soutěže se můžete zapojit ZDE >> 

2. Vezměte ho na nákupy

Ukažte mu, jak funguje WC, nechte ho spláchnout, vyberte spolu místo pro nočník. Vysvětlete mu, že na sobě bude mít spodní prádlo místo plenek stejně jako vy. Kupte nějakou dětskou knížku na tohle téma, k mání jich je hned několik. Můžete si je půjčit také v knihovně.

Zapojte své batole do nákupu spodního prádla, pořiďte spolu nočník nebo redukci na WC a stoličku, aby se mu na WC lépe lezlo a mělo si kde opřít nohy. Rozhodněte se, zda budete dítěti dávat slipy neb spodní kalhotky či zda spíše zvolíte tréninkové plenky. Metodu, pro kterou se rozhodnete, už neměňte, ať dítě nematete. Každopádně všeho kupte dostatek.

3. Jen oblečení, které se snadno svléká

Jakmile začnete s dítětem trénovat chození na nočník či WC, měli byste mu pomoci tím, že mu budete dávat jen oblečení, které se snadno a rychle svléká, takže už žádná body, kombinézy, kalhoty s laclem nebo úzké legíny, které nejdou rychle stáhnout. Pozor také na zipy a knoflíky, s nimiž si vaše dítě na rozdíl od vás ještě neumí poradit.

 

4. Přizpůsobujte se

Jakmile se jednou rozhodnete, že naučíte dítě chodit na nočník nebo WC, už od toho neustupujte. I proto byste to měli dělat až v momentě, kdy jste o tom vy sami přesvědčení a zároveň tehdy, když je na to vaše dítě dost zralé. A to klidně může být ve dvou letech, nikoli v necelém roce, jak vám někdy tvrdí prarodiče.

Na druhou stranu počítejte s tím, že jak se bude dítě učit, budete možná muset některé metody nikoli opustit, ale přizpůsobit. Promyslete si i systém odměn a motivací, zkuste se obejít bez trestů.

Vymyslete si i strategii, jak zvládat vyměšování svého potomka mimo domov. Pokud například někam často jezdíte autem, těžko po něm můžete chtít, aby doma chodilo na nočník a v autě nadále používalo plenku.

5. Proberte vše s chůvami a prarodiči

Pravidla pro to, jak se vaše dítě bude učit na nočník nebo WC, určujete vy, ale jakmile začnete s nácvikem, měl by probíhat jednotně nejen, když jste s potomkem vy, ale i v jeslích, u rodičů nebo s chůvou. Proberte to s nimi.

6. Nedělejte z toho mocenský boj

Pozor na to, aby se učení vašeho potomka na nočník nestalo mocenským bojem mezi vámi a dítětem. Vaše batole by to mělo brát jako věc, která je dobrá pro něj, ne jako něco, na čem vám sakramentsky záleží, protože by to mohlo využívat k manipulaci.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie