Zobrazit přihlášovací formulář

Jak vybrat dětskou helmu na kolo: Musí dobře sedět, být lehká a dobře odvětraná

  • Publikováno:
Jak vybrat dětskou helmu na kolo: Musí dobře sedět, být lehká a dobře odvětraná

Bez helmy snad už dnes žádný rodič potomka na kolo nepustí, patří ostatně k povinné výbavě. V případě pádu z kola dokáže rozložit energii nárazu na větší plochu a lépe ochránit hlavu dítěte před vážným zraněním. Aby ale helma skutečně plnila svůj účel, musí dobře sedět a splňovat další požadavky. Prozradíme vám, na co se při koupi soustředit.

Koupit dětskou helmu na kolo není v dnešní době nijak složité. Nabídka kamenných i internetových obchodů je skutečně pestrá. Sehnat se dají neznačkové helmy od 150 korun až po ty značkové za 2 000 korun. Především výrobci těch levnějších typů se často předhánějí v nabídce líbivých designů, které osloví hlavně děti. Jenže populární postavičky bohužel bezpečnost v případě pádu nezaručí. Pozornost je při výběru třeba věnovat jiným parametrům, v několika bodech si proto shrneme, které to jsou. A zapamatujte si, že u tohoto typu zboží se nevyplatí šetřit, jde totiž o zdraví a život vašich dětí, proto je lepší investovat do kvalitní helmy, která odolá i větším nárazům.

Nepodceňte certifikaci

Abyste takzvaně oddělili zrno od plev, zkontrolujte si, zda jsou vybrané helmy certifikované. Ty prodávané v Česku musí splňovat speciální normu ČSN EN 1078 a údaj o splnění této podmínky musí vždy být na helmě nebo alespoň krabici od ní viditelně vyznačen. Jakmile není, dejte od helmy ruce pryč.

! NEPŘEHLÉDNĚTE !

Zapojte se do testování cyklistických doplňků od české značky R2. Vybraní
zájemci zdarma dostanou cyklistickou helmu a rukavice jak pro dospělé, tak i
pro děti, které se navíc mohou těšit i na cyklistické brýle.

Více informací a možnost přihlásit se najdete ZDE >>

Na velikosti záleží

Správně vybraná velikost cyklistické helmy je zárukou bezpečnosti. Dětské helmy jsou vybaveny mechanismem na nastavení velikosti, ať už je to otočné kolečko, nebo pouze elastické pásky, které se přizpůsobí obvodu hlavy. Přesto je třeba zvolit vhodnou velikost. Helma, která je příliš těsná nebo naopak volná, nemůžete se při pádu na ochranu spolehnout. Abyste věděli, kterou velikost shánět, změřte doma ratolesti obvod hlavy. Vystačíte si s klasickým krejčovským metrem. Pokud ho nemáte, pomozte si třeba provázkem, jehož délku následně přeměříte například pravítkem. Obvod hlavy dítěte měřte horizontálně, přes čelo, v nejširším místě hlavy. V každém případě je ale nejlepší, pokud dítě vezmete do obchodu s sebou, není nad to, když si helmu vyzkouší.

Zkontrolujte, zda sedí

Ani správná velikost však vždy nemusí být zárukou, že helma dokonale padne. Nejsme vysoustružené sochy s totožným tvarem hlavy, každý z nás je originál. Cyklistická helma by měla na hlavě pohodlně sedět, aniž by kdekoliv tlačila. Pokud ale dítěti rozepnete podbradní řemínek a necháte ho prudce se předklonit, neměla by spadnout z hlavy, ani se posunout. Helma by mela na hlavě sedět nejlépe vodorovně, její přední část helmy by měla zasahovat asi doprostřed čela. Helma musí být dotažena tak, aby se na hlavě nehýbala. Při jízdě musí být zapnutý podbradní řemínek, pod který by měly jít zastrčit maximálně dva prsty.

Pozor na řemínky a zapínání

Nezapomeňte si také dobře prohlédnout, jak je řešené zapínání. Dítě s ním bude často manipulovat, mělo by tak být co nejjednodušší a snadno ovladatelné. Narazit můžete hned na několik typů, dělají se buď klasické spony, nebo různé systémy plastového pásku se zoubky a drážkami, někdy najdete i zapínání magnetické. Helmu potěžkejte Dalším neméně důležitým faktorem, který by měl při výběru hrát roli, je také váha helmy, která by měla být co nejnižší. Vždyť váš potomek jí na hlavě bude mít i několik hodin v kuse, takže čím lehčí bude, tím lepší. Sehnat se dají kvalitní certifikované cyklistické helmy vážící pouhých 220 gramů. Údaj o hmotnosti helmy najdete obvykle přímo na ní.

Zajímejte se o použitou technologii

I v kvalitních certifikovaných helmách najdete rozdíly. Především v technologii, která byla použita při výrobě. Helmy tak mohou být buď lepené, kdy je polystyrenové vložka vlepena do vnější skořepiny, nebo in-moldové. Při jejich výrobě je expandovaná polystyrenová pěna vstřikována přímo do plastové skořepiny a za vysokých teplot a tlaků dochází ke spojení obou částí. Helmy vyrobené touto technologií jsou sice dražší, mají ale lepší fyzikální vlastnosti, jsou lehčí a déle vydrží.

Nezapomeňte na odvětrání

Protože děti budou na kole nejvíc času trávit v létě, je důležité, aby byla helma důkladně odvětraná, což zajistí, že se jim pod ní nebude potit hlava. Špatně odvětraná helma může při jízdě za slunečných letních dnů vést k přehřátí. Pozornost věnujte nejen počtu ventilačních otvorů, ale také jejich uspořádání. V čelní části by měl být větší otvor pro nasávání studeného vzduchu, který helmu ohřátý opouští v její zadní části. Tyto větrací otvory bývají vybaveny i síťkou, která slouží jako ochrana proti hmyzu nebo vniknutí drobných kamínků k hlavě.

Na Mimibazaru najdete širokou nabídku dětských helem, prohlédněte si ji tady.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie