Zobrazit přihlášovací formulář

Jakou hračku pro batole vybrat: 6 tipů na ty nejlepší pro děti od 1 roku do 3 let

  • Publikováno:
Jakou hračku pro batole vybrat: 6 tipů na ty nejlepší pro děti od 1 roku do 3 let

Výběr hraček v kamenných obchodech i na internetu je obrovský, jak se v nich ale zorientovat? Pomůžeme vám. Vždy mějte při jejich výběru na paměti, že děti v tomto věku by se při hraní měly rozvíjet, něco nového se naučit. Volte proto takové hračky, díky kterým procvičí jemnou motoriku, potrénují pozornost, soustředěnost i vnímání detailů.

Dřevěné puzzle

Puzzle s úchyty a zvukem zvířat ze ZOO, Melissa & Doug

Skládání puzzle či vkládání tvarů rozvíjí soustředění, procvičuje jemnou motoriku, podporuje logické myšlení dítěte, pomáhají také rozšiřovat slovní zásobu dětí při pojmenovávání vyobrazených předmětů a zvířátek. Mezi nejoblíbenější patří výrobky ze dřeva. I když po nějakou dobu musely ustoupit modernímu plastu, dnes se k tomuto přírodnímu materiálu navrací řada rodičů. Důvodů je hned několik. Nejen, že výrobky z něj dobře vypadají a opravdu hodně vydrží, ale navíc jsou bezpečné, zdravotně nezávadné a také ekologické. Sáhnout můžete třeba po vkládačkách, které jsou prospěšné pro rozvoj logického a prostorového myšlení. Při hraní s nimi se děti tím, že se musí trefit do připravených otvorů, rozvíjejí jemnou motoriku a také se učí poznávat a pojmenovávat svět kolem sebe. Záleží jen na vás, jaký motiv zvolíte, výběr je skutečně velký, od různých zvířátek, dopravních prostředků, až třeba po vícevrstvé vkládačky pro starší, díky kterým se děti seznamují třeba s lidským tělem. Některé jako bonus nabízejí i autentické zvuky.Pro starší děti jsou pak vhodné klasické puzzle ze dřeva.

Interaktivní zvířátko


Prasátko plyšové chodící na baterie se zvukem a lahvičkou, Mikro Trading

Máte doma nebo ve svém okolí batole nebo malého školkáčka? Pak nejspíš, jako ostatně všechny děti, touží po nějakém vlastním zvířátku. Protože ale v tomhle věku ještě děti nejsou dost zralé na kompletní péči a povinnosti, které s sebou chov jakéhokoliv zvířátka přináší, je pro ně ideální volbou nějaká roztomilá interaktivní hračka. Interaktivní plyšový mazlíček je dokáže zaujmout na první pohled, je totiž líbivý, příjemný na dotyk a navíc "něco" dělá, na živé zvířátko tak dítě okamžitě zapomene. Důvodem je, že jsou děti přirozeně zvídavé a tak hned chtějí zjistit, co všechno jejich nový plyšový mazlíček umí. Nechte je objevovat svět plný fantazie!

SOUTĚŽ

A právě teď můžete jednoho takového interaktivního domácího mazlíčka vyhrát. Stačí jen odpovědět na jednoduchou otázku a mít kapku štěstí. Ve hře jsou plyšová tančící koala, která zaujme pozornost dětí svou hudbou a tancem; roztomilé chodící růžové plyšové prasátko, které reaguje na dotek a dá se krmit přiloženou lahvičkou; modrý jezdící plyšový slon, který reaguje na dotek a přehrává veselé písničky a navíc všude následuje hozený míček.

Zapojit se do soutěže můžete ZDE >>

Dětská kuchyňka


Dětská kuchyňka CHIC 2000, BAYER

Ať už máte doma dívku či chlapce, rozhodně neuděláte chybu, pokud jim pořídíte dětskou kuchyňku. Hry na profese jsou nezbytnou součástí zdravého dětského vývinu a právě kuchyňka nabízí řadu podnětů k rozvoji. Hra na kuchaře přispívá k rozvíjení jemné motoriky a pohybových dovedností dětí, ale také kreativity a fantazie. Výběr na našem trhu je opravdu velký, stejně jako cenové rozpětí. Za pár stovek se dají sehnat malé plastové kuchyňky, které ovšem obvykle dlouho nevydrží. Lepší je zvolit kuchyňku dřevěnou. Nejen, že lépe vypadá, ale je také kvalitnější. Vždy ale pokud možno volte takovou, která je vybavena řadou různých funkčních knoflíků, čudlíků a také skříňkami a spotřebiči s funkčními otvíracími dvířky. To vše totiž dětem poskytne celou škálu podnětů na rozvoj jemné motoriky. Navíc stále můžete doplňovat vybavení, ať už různé nádobí, spotřebiče a také ingredience a hotové pokrmy. Nemusíte tak v budoucnu pracně vymýšlet dárky.

Lego Duplo


Náklaďák s abecedou LEGO DUPLO 10915 

Kdo by neznal populární „nezničitelnou“ stavebnici, která baví už celé generace. A naštěstí má také řadu pro ty nejmenší, navrženou přímo pro malé dětské ručičky. Doporučený věk pro Lego Duplo se u různých sad pohybuje od 18 měsíců až do 9 let. Velké kostky batole snadno chytí do ručičky, dobře se mu s nimi manipuluje a nestane se nic, ani když si je strčí do pusy. Kostky nemají ostré hrany a jsou dost velké, aby je dítě nemohlo spolknout.  Nejmenší děti sice ještě kostky nezvládnou do sebe skládat, ale cvičí si na nich jemnou motoriku, učí se rozeznávat barvy, poznávat nové věci a později i stavět nejrůznější tvary, což rozvíjí kreativitu a fantazii. K dispozici jsou jak balení obsahující pouze všelijak tvarované kostky, tak také všemožné menší i větší sady s různou tématikou.

Houpací prkno


Houpací prkno Natur, Utukutu

Už jste o něm slyšeli? V Česku jde o fenomén posledních let, který najdete v řadě dětských pokojů. Nejde ale o náš český výmysl, tato multifunkční deska pochází z Waldorfských školek. Na první pohled jde vlastně „jen“ o ohnutou dřevěnou desku, nejspíš vás ale překvapí, jaký obrovský potenciál se v ní skrývá. Slouží totiž nejen ke hře, ale i k sebepoznání a k rozvíjení tvořivosti. Využít se totiž dá nejen jako houpačka, ale třeba i jako klouzačka, kolébka, místo pro odpočinek, tunel, most, postýlka pro hračky, domeček, garáž a podobně. Překvapí vás, co všechno ještě děti vymyslí. Navíc jde o nepřekonatelnou balanční pomůcku, která jim pomáhá stimulovat a rozvíjet rovnováhu, stabilitu, posilovat svaly a získat hluboký smysl pro uvědomění si jejich těla a jeho jednotlivých částí. I když je houpací prkno oficiálně doporučováno až od 3 let, zkušenosti rodičů potvrzují, že si s ním vyhrají už roční děti.

Elektronická tužka


Interaktivní elektronická tužka s knihou Hravé učení, Albi

Snažíte se držet potomka od elektroniky co nejdál? Rozhodně děláte dobře! V případě této hračky ale doporučujeme udělat výjimku. Jde totiž vlastně o edukativní pomůcku, na jejichž vývoji se podíleli také odborníci na dětský vývoj, proto ji můžeme jen doporučit. Není divu, že v soutěži Hračka roku získala právě elektronická Albi tužka první místo v kategorii Vzdělávací a kreativní hračky. Jde vlastně o  unikátní výukový systém, který formou hry přináší spoustu informací a zábavy, podporuje kreativitu, fantazii a zvídavost. K interaktivní tužce se prodává cela řada knížek, vyberete z nich pro ty nejmenší děti, ale i pro školáky. Mnoho zajímavého se z nich mohou dozvědět a naučit i dospělí. Stačí, když se lehce dotknete tužkou obrázku nebo textu, a ozve se příslušná informace, zvuk nebo hudba. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že dceři jsem jí pořídila k 1. narozeninám, a neudělala jsem chybu. Díky ní se brzy naučila zpívat většinu českých lidovek, seznámila se s řadou každodenních činností, od 3 let se s ní učí angličtinu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie