Zobrazit přihlášovací formulář

Co by nemělo chybět v penálu prvňáčka

  • Publikováno:
Co by nemělo chybět v penálu prvňáčka

První školní den už je za námi a děti dostávají seznamy, co budou k vyučování potřebovat. Pokud máte doma dítě, které jde letos do školy poprvé, určitě máte hlavu plnou starostí co všechno pořídit, aby mu nic nechybělo. Jednou z nejdůležitějších pomůcek je penál. Jak ale vybrat ten nejvhodnější a čím ho účelně vybavit?

 

I když většina rodičů prvňáků obdrží ještě před začátkem školního roku seznam pomůcek, které budou děti potřebovat, nechá se řada z nich přesto zlákat širokou nabídkou v prodejnách a pořídí spoustu zbytečností. Dobrým příkladem je třeba penál. Zapomeňte, alespoň prozatím, na již vybavené několikapatrové kousky. Vypadají sice úžasně, ale váš potomek všechny ty pastelky, fixy, voskovky a další propriety ve škole opravdu nevyužije. Budou se jen po pár dnech válet na dně batohu a navíc zbytečně navýší jeho celkovou hmotnost.

Penál prvňáčka by měl být v první řadě přehledný a dobře organizovaný, aby školák rychle a bez stresu našel potřebnou tužku či pastelku a snadno si zkontroloval, že nic nezapomněl. Ideální je proto zvolit penál jednopatrový. Ten může být vybaven ještě odklápěcí částí, v níž je obvykle místo na pastelky také další pomůcky jako například ořezávátko, guma, nůžky nebo krátké pravítko. Určitě ale nepodceňte design, vybraný motiv by se měl školákovi líbit, vždyť to bude právě on, kdo se na něj bude muset každý den dívat. Naprosto nevhodné jsou penály ve tvaru tuby či etue, v nichž jsou všechny psací pomůcky sesypané na jednu hromadu, na ty váš školák přejde až za pár let.

 

 

Penál vybavte sami

I když může vypadat jednodušší pořídit penál již vybavený, vyberte raději ten prázdný a vybavení dokupte. Každý pedagog má totiž jiné požadavky. Děti navíc začínají psát obyčejnou tužkou a pero budou potřebovat obvykle až ve druhém pololetí. Opravdu proto respektujte seznam, který jste ve škole dostali, případně v nejbližších dnech ještě dostanete.

 

A nezapomeňte, že psací potřeby se většinou prodávají extra pro praváky i leváky. A také, že je potřeba naučit vaše dítě každý den tužky i pastelky ořezávat a penál kontrolovat, jestli v něm něco nechybí.

Chystáte se svému školákovi pořídit nový školní batoh či aktovku? Podrobného průvodce výběrem toho nejvhodnější najdete ZDE >>

Jaké psací potřeby prvňáčkovi pořídit

Základem pro prvňáčka jsou tři obyčejné tužky, nejvhodnější jsou silnější trojhranné tužky o průměru okolo 10mm, které mohou mít i zářezy pro snadnější úchop. Psací pero pořizujte na základě požadavku třídní učitelky. Na trhu je několik základních druhů psacích per, která se liší úchopem, tvarem, tloušťkou hrotu, barevností i cenou. Některým dětem vyhovují pera, která mají ergonomický tvar a nedovolí psací potřebu držet jinak, než správným úchopem. Pozor také na pera gumovací, která u nejmladších dětí učitelky často nerady vidí, protože neustálé gumování zdržuje prvňáčky od práce. Navíc je vhodné, aby děti měly chybu stále na očích, protože jen tak se z ní poučí, i proto se chybné písmeno přeškrtává tužkou.

 

 

Důležité jsou i pastelky, děti v první třídě budou často kreslit. Kreslením si totiž uvolňují zápěstí a trénují jemnou motoriku. Pastelky by měly být dostatečně dlouhé – při úchopu musí přesahovat ruku. Bohatě stačí sada dvanácti barev. Měly by ale být nejlépe nelámavé a dítěti by se měly dobře držet, proto vybírejte ty ergonomicky tvarované.

 

Chybět by nemělo ani kvalitní ořezávatko nejlépe s odpadní nádobkou, dále měkká guma, vhodnější je samostatná guma než ta, která je součástí tužky. Prvňáčci nejen hodně píší, ale také hodně gumují. Do penálu prvňáka také patří lepicí tyčinka. Děti budou v první třídě lepit často, ale nezatěžujte je lepidly s vyšší gramáží, raději malou lepicí tyčinku o váze 8-15 gramů častěji obměňujte. A nezapomeňte ani na nůžky s ergonomickou rukojetí, které se dítěti budou dobře držet. Pozor, také nůžky a ořezávátka se dělají pro laváky, sáhněte proto v obchodě po těch správných.

 

 

Partnerem speciálu Back to school je Herkules, univerzální české vodou ředitelné lepidlo pro domácnost, školy, kancelář a domácí dílnu, které společnost Druchema uvedla na trh už na přelomu 50. a 60. let 20. století a od té doby se bez přerušení vyrábí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie