Zobrazit přihlášovací formulář

Lahodné pokrmy z lilku: Ochutnejte vynikající pomazánku, krémovou polévku a lilek zapečený s rajčaty

  • Publikováno:
Lahodné pokrmy z lilku: Ochutnejte vynikající pomazánku, krémovou polévku a lilek zapečený s rajčaty

Neměli jste zatím příležitost pochutnat si na chutných pokrmech z lilku? Určitě to co nejdřív napravte! Jde totiž o skvělou surovinu, z níž vykouzlíte klidně celé menu. Odlehčete svému žaludku a pusťte se do přípravy některé z bezmasých dobrot, jejich příprava nezabere příliš času. Uvidíte, že si pochutná celá rodina, dokonce i zapřísáhlí masožrouti.

 

Dochází vám inspirace, co uvařit? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Uvidíte, že této plodině přijdete na chuť. Důležité však je umět lilek správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Skvěle chutná grilovaný, zapečený nebo třeba plněný. Použít jej můžete do polévky, místo masa nebo těstovin, vynikající jsou také lilkové lasagne nebo výtečná pomazánka na topinky.

 

 

Jak vybrat ten správný?

Vybírejte vždy lilky střední velikosti. Ty menší mívají hořkou a trpkou chuť. Ty větší bývají plné semínek a rovněž mají nahořklou chuť. Při nákupu vsaďte na baklažán, který je těžký a má lesklou slupku. Co je však nejdůležitější – vybírejte vždy čerstvé a kvalitní plody. Ty nabízí například produkce z ekologického zemědělství. Nejlepší volbou je proto obrátit se přímo na farmáře ve svém okolí. Jejich seznam najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio. Případně se můžete vydat na farmářské trhy, kde ale ne všechna zelenina musí být nutně bio. Fakt, že se jedná o zeleninu pocházející z ekologického zemědělství, musí být prodejce schopen doložit certifikátem vydaným jednou ze čtyř kontrolních organizací. Bioprodukty dnes často seženete už i v nabídce supermarketů. Jen je důležité všímat si správného značení. Ke snadné orientaci zákazníků slouží označení biopotravin logy biolistu a biozebry. Jen takto označené výrobky jsou skutečně bio.

 

NÁŠ TIP

Využijte září, které je měsícem biopotravin, k výletu na některou z lokálních farem. V rámci akce Poznejte svého farmáře můžete ochutnat a nakoupit si biopotraviny přímo na místě. Někteří zemědělci nabízejí i prohlídku farmy a hospodářských zvířat, což zaujme i děti. Více informací najdete na www.mesicbiopotravin.cz.

 

Jednoduchá lilková pomazánka

 

Suroviny:

  • 1-2 střední bio lilky
  • 2 stroužky bio česneku
  • 3 lžíce bio olivového oleje
  • sůl, bio pepř
  • bylinky podle chuti (bio bazalka nebo oregano)
  • bio rajčata na ozdobu

Postup:

 

1. Lilek nakrájíme na malé kousky, dáme na pekáč a pečeme v troubě do změknutí.

2. Poté jej vložíme do mísy, přidáme olivový olej a rozmixujeme.

3. Vychladlou pomazánku osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek a dochutíme oblíbenými bylinkami.

4. Na závěr rozetřeme na topinky nebo plátky chleba a ozdobíme rajčátky.

 

 

Krémová polévka z pečeného lilku s balkánským sýrem

 

Suroviny:

  • 4 bio lilky
  • 70 g bio cibule
  • 20 g bio česneku
  • 70 g bio brambor (varný typ B)
  • 100 ml bio olivového oleje
  • 500 ml polotučného mléka v bio kvalitě
  • 100 g bio balkánského sýra
  • bio pepř, sůl
  • na ozdobu bio tymián nebo rozmarýn

Postup:

 

1. Lilky potřeme 2 lžícemi oleje, vložíme je do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut na 200°C.

2. Částečně zchladlé lilky podélně rozřízneme na poloviny, lžící vyškrábneme dužninu do mísy a necháme ji vychladnout.

3. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na centimetrové kostky.

4. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přisypeme česnek, brambory a restujeme za stálého míchání 2 minuty. Přihodíme nakrájený lilek, osolíme, opepříme a promícháme.

5. Poté přilijeme mléko a 500 ml vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme ji dohladka. Během mixování přilijeme zbylý olivový olej. Případně dochutíme solí.

6. Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem, ozdobíme tymiánem či rozmarýnem a doplníme na kostičky nakrájeným sýrem. Můžeme podávat s pečivem.

 

 

Zapečený lilek s rajčaty a sýrem

 

Suroviny:

  • 1 střední bio lilek
  • 2 bio rajčata
  • 5 větviček bio tymiánu
  • 100 g sýra v bio kvalitě
  • sůl dle chuti
  • bio oregano
  • bio bazalka na ozdobu

Postup:

 

1. Lilek omyjeme, nakrájíme na větší kolečka či plátky a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Každé kolečko lilku posypeme špetkou soli a necháme přibližně 20 minut vypotit.

2. Dáme předehřát troubu na 180 °C. Mezitím nakrájíme rajčata a bylinky. Sýr nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme.

3. Orosený lilek osušíme kuchyňskou utěrkou, poté na něj poklademe rajče, bylinky i sýr a dáme do trouby. Pečeme do zhnědnutí sýra, přibližně 30 minut, poté můžeme z trouby vyndat a podávat samostatně nebo ke kuskusu, rýži či těstovinám.

 

Další skvělé recepty našich čtenářek a čtenářů na různé úpravy lilku, často i včetně fotonávodu, najdete ZDE >>

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku