Nepropásněte chřestovou sezónu Jídlo

Nepropásněte chřestovou sezónu

Konec dubna a první polovina května je vrcholem chřestové sezóny. Tato zelenina si pomalu hledá cestu do všech českých domácností a je jednou z potravin, která se doporučuje konzumovat především v sezóně – sice bývá v některých hypermarketech k dostání po celý rok, jeho kvalita ovšem nemusí být valná. Oficiální konec chřestové sezóny je tradičně na svatého Jana, tedy 24. června.

Proč jíst chřest?

Kromě toho, že je chuťově vynikající, obsahuje taky mnoho tělu prospěšných látek a má tedy spoustu pozitivních účinků. Obsahuje především vlákninu, vitamíny skupiny B (také kyselinu listovou), vitamin C, betakaroten, fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo nebo zinek. Tím pádem:

  • Upravuje trávení a vylučování, harmonizuje zažívání a působí jako prevence rakoviny tlustého střeva.

  • Má velmi pozitivní vliv na celé močové ústrojí – léčí následky zánětu močových cest, rozpouští ledvinové kameny a působí také jako prevence jejich vzniku.

  • Stabilizuje ženské hormony, tlumí příznaky PMS i menstruační bolesti.

  • Reguluje hladinu cukru v krvi.

  • Stimuluje krvetvorbu, brání zadržování vody v těle a předchází vzniku křečových žil.

  • Zvyšuje potenci a pomáhá na potíže s prostatou.

Zelený, bílý, fialový a čerstvý

Chřest existuje v mnoha odrůdách, těmi nejznámějšími jsou především zelené a bílé formy, existuje také ale chřest fialový a dokonce také chřesty okrasné. U nás je nejčastěji k dostání chřest zelený bílý, bílý má jemnější chuť, zelený zase obsahuje více vitamínu C.

  • A jak poznáme, že je chřest čerstvý? Existuje na to pár zkoušek:

  • Čerstvý chřest se při ohýbání zlomí (a to v místě, kde končí jeho dřevnatá část).

  • Má hodně pevné a sevřené hlavičky, lesklý povrch.

  • Pokud o sebe chřest třete, vydává vrzavý zvuk.

  • Tyče chřestu by neměly mít nahnědlé skvrny, být popraskané ani duté.

Jak ho uvařit

Když už jsme vybrali a donesli si domů svazek čerstvého chřestu, jak ho upravit? Samozřejmě existuje spousta receptů, základ pro úpravu chřestu je ale jeho příprava. Mladý zelený chřest nemusíte loupat, staří odlomit dřevnaté části. Ty neodkrajujte nožem – chřest se zlomí sám přesně v místě, kde dřevitá část končí. Větší nebo bílý chřest je třeba oloupat, ideálně oškrábat škrabkou. Jakmile byste na chřestu nechali slupku, bude hořký. Chřest by měl být upravován na skus, ne úplně doměkka.

Recepty

Je několik tradičních způsobů přípravy chřestu. Pokud chcete kombinovat a dochutit chřest už při jeho přípravě, můžete ho povařit ve vodě společně s vínem, citrónem, solí, pepřem, divokým kořením a bobkovým listem. Pokud naopak stojíte o co nejpřirozenější chuť chřestu, připravte ho pouze v parní lázni. Tradičně se takový chřest podává se strouhankou, parmezánem nebo holandskou omáčkou.

Dalšími oblíbenými způsoby úpravy chřestu jsou zapékání, příprava krémových polévek, příloha k masu… A jak je to u vás, máte chřest rádi? Jaký způsob úpravy chřestu je váš oblíbený? Máte nějaké tipy na recepty? Kupujete chřest v obchodech nebo na farmářských trzích? Podělte se, inspirujte, poraďte!

 

Na našich stránkách můžete nalézt také několik receptů pro vaši inspiraci:

 

Publikováno



ČLÁNKY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Registraci provedete ZDE
Reklama | Podmínky serveru | Ceník členství | Návod pro inzerci | Desatero | Ochrana kupujících | Dobrý prodejce | Osobní údaje | Kontakt

© 2004-2021 CZECH NEWS CENTER a.s.