Zobrazit přihlášovací formulář

Znáte kosmatice? Vyzkoušejte recept na smažené květy černého bezu. Vynikající jsou nasladko i slano

  • Publikováno:
Znáte kosmatice? Vyzkoušejte recept na smažené květy černého bezu. Vynikající jsou nasladko i slano

Ochutnáváte rádi zapomenuté pokrmy z kuchyně našich babiček? Pak se vypravte na voňavé květy černého bezu, který teď všude kvete, a připravte z nich třeba lahodný dezert nebo rovnou i hlavní chod. Tahle dobrota za pár korun je připravená raz dva a zachutná celé rodině.

Černý bez patří mezi nejznámější léčivé rostliny. Mezi lidmi proto odjakživa požíval vždy velké vážnosti. Vypovídá o tom i přísloví: "Před heřmánkem smekni, před bezem si klekni." Bohaté využití měl ale i v kuchyni. A protože se stále více lidí navrací k přírodě, kdysi zapomenuté recepty znovu ožívají.

Mezi nimi i ten na kosmatice, v těstíčku obalené a osmažené květy černého bezu, které se mohou servírovat s bramborami nebo kaší, ale pokud těstíčko přisladíte cukrem a medem a osmažené květy pak ještě horké obalíte ve skořicovém cukru nebo poprášíte cukrem moučkovým, chutnají báječně i jako dezert. 

Jak připravit kosmatice - recept 

Ingredience

  • květy černého bezu
  • ¼ litru mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • cca 120 g hladké mouky
  • olej na smažení

Postup

1. Květy očistěte, oklepejte a nechte je rozložené někde ležet, aby z nich vylezl drobný hmyz a broučci.

2. Z mléka, vajíček, mouky a špetky soli připravte těstíčko, které by se konzistencí mělo podobat tomu palačinkovému. Příliš řídké těstíčko by z květů stékalo e nepokrylo by je důkladně, moc husté by zase po usmažení bylo tuhé a gumové. Správnou konzistenci poznáte tak, že musí od šlehací metly odkapávat jako kapání do polévky.

3. Čisté a suché květy důkladně namočte do těstíčka tak, aby jím byly celé pokryté. držte je při tom za dlouhou stopku.

TIP REDAKCE

Ve slané variantě můžete část mléka v těstíčku nahradit pivem. To tak bude chutnější a navíc nadýchanější. V případě spadké varianty použijte třeba sodovku nebo nějakou limonádu. Těsto bude nadýchané i v případě, že použijete místo mléka smetanu.

4. V těstíčku namočené květy okamžitě smažte ve vyšší vrstvě oleje. Nejdříve z jedné strany, pak je pomocí obracečky a stopky obraťte a teprve teď stopku ostrými nůžkami odstřihněte. 

5. Osmažené květy přeneste na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami a nechte vsáknout přebytečný tuk.

6. Servírujte s bramborovou kaší, vařeným bramborem nebo jen tak, třeba se salátem a nějakou pikantní omáčkou, např. jogurtovo česnekovou nebo s pikantním dresinkem.

Původní recept naší čtenářky s přezdívkou Marcela 1980 najdete ZDE >>

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

edda.j 8. 6. 2022, 20:38
Zrovna o víkendu dcera přinesla natrhané bezové květy z procházky, že by si dala řízečky :-) pochutnali jsme si....každý rok si je musíme alespoň jednou usmažit, vracím se tím do dětství, kdy nám je dělala babička (Y) (flower)
luxurywear 8. 6. 2022, 11:37
Denně chodím se psy kolem květů bezu a přesně to si vybavuji ...s tátou jsme dělávali kosmatice a byly super! Manžel by to asi nejedl, ale nejspíš si usmažím dokud kvetou. Do těstíčka či trojobalu dávám výhradně pivo ...chutná skvěle!
Broskviiicka 6. 6. 2022, 8:13
Jste mi úplně připoměli dětství a mou milovanou babičku, která nám kosmatice v tomto období pekla. Jak já je milovala! Nejlépe se skořicovým cukrem. Tak už mám plán na odpoledne, půjdu na bezinky ,-) (Y)
EllaPrůšová 5. 6. 2022, 17:07
To je něco tak hnusného, mně se zvednul žaludek a potom jsem ten puch z těch kosmatic cítila všude! Z těch jejich bobulek šťáva, to je lahodné, ale nikdy už kosmatici smaženou, jako řízek! (zurim) (zurim) (zurim)

Kategorie