Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

KOSMATICE, recept ze zaprášené kuchařky

0.0
KOSMATICE, recept ze zaprášené kuchařky

Potřebné ingredience

Pokud budeme připravovat pro 2 osoby, postačí nám toto množství:
květy černého bezu
¼ litru mléka,
2 vejce,
špetka soli,
mouky tolik, aby vzniklo lité těstíčko podobné palačinkovému (cca 120 g mouky), jeho správnou konzistenci poznáme tak, že musí od šlehací metly odkapávat jako kapání do polévky, použijte hladkou mouku, slunečnicový olej na smažení a šikovná pánev

Postup přípravy

Máme-li připravené těstíčko, je příprava velmi jednoduchá.
Ve vyšší vrstvě oleje smažíme obalené květy, které jsme namočili v těstíčku. Držíme je za dlouhou stopku. Přeneseme do rozpáleného oleje a smažíme krátce po jedné straně. Mezi tím si nůžkami odstřihneme stonek a ostatní výčnělky. Jde to velmi snadno.
Obracečkou v pánvi otočíme a osmahneme i po straně druhé. Přeneseme na talíř vyložený kuchyňským savým papírem a necháme vsáknout přebytečný tuk. Servírujeme s bramborovou kaší, vařeným bramborem či jen tak s nějakou pikantní omáčkou, např. jogurtovo česnekovou nebo s pikantním dresinkem.
Křupavé sousto právě osmažené kosmatice sníte hned.
Druhá možnost, jak s kosmaticí šikovně naložit, vychází též ze staročeské kuchyně a její kouzlo spočívá v tom, že do těstíčka přidáme trochu cukru (medu) a po osmažení ještě horké kosmatice obalujeme ve skořicovém cukru.
Černý bez patří mezi nejznámější léčivé rostliny. Mezi lidmi požíval vždy velké vážnosti. Vypovídá o tom přísloví: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni."

v testicku

smazime

hotovo

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Lucie-Anna 26. 3. 2009, 12:54
Děkuji za vzpomínku z dětství - dělávala to moje babička a kmotřenka na vesnici. Já to zkusila v dospělosti jen jednou, ale bohužel dětem to moc nechutnalo, takže teď jen vzpomínám a možná letos zase udělám... (F) (F) (F)
mmatuli 18. 3. 2008, 15:31
Toto děláme již od mého dětství, a je to fakt (Y)
aero-orion 17. 3. 2008, 15:29
Marcelko.. já už babička jsem a tudle dobrotu, dělám každé jaro.Jen já to těstíčko ještě vylepším kořením.K bramborové kaši, to pak nemá chybu.A máte pravdu.. jsou to recepty zapadlé v dějinách času.Jen naše babičky věděly ,co to jsou za dobrůtky. (F) (F) (F) (L)
cicmoši 17. 3. 2008, 15:07
(Y) ja som to robila loni na sladko, ked som vyrábala hektolitre bezovej štávy......... (smich) jo a bolo to zaujímave........ :-$ (zajic) ak ostane tento rok zase trocha bezu zo sirupu tak to urobím........ (hello)
Marcela 1980 1. 6. 2008, 22:31
@cicmoši Katerino urcite udelejte, a uz kvete (Y)
petezuel 17. 3. 2008, 14:41
Mohu porposit, copak je to kosmatice??? Já fakt nevím. Díky :-$ :-$ :-$
aenja 17. 3. 2008, 14:45
@petezuel To jsou kozičky neboli bez černý když kvete...
Martina 11 17. 3. 2008, 14:44
@petezuel Květ černého bezu :-$ :-$
petezuel 17. 3. 2008, 14:49
@Martina 11 Díky oškubu ho tady sousedce, má ho na zahradě. to bude ale ráda. Vyzkouším a napíši. Díky (L)
Marcela 1980 18. 3. 2008, 15:25
@petezuel ;-)
majda123 17. 3. 2008, 11:41
Marcelko, mě to taky dělala babička a je to bomba!!!! (Y) (Y) (Y)
Marcela 1980 17. 3. 2008, 14:33
@majda123 Ja myslim, ze vetsina lidicek kdyz si na to vzpomene, tak to vzdy spoji s detstvim a babicka. Melibychom si tuto zdravou dobrotu pripomenout a i na ty babicky vzpomenout
helulka 16. 3. 2008, 9:06
Děkuji za oživení vzpomínky na toto úúúžasné jídlo. Už je to hóóódně dlouho co ho dělávala naše babička. Jako děti jsme to baštily až se nám dělaly boule za ušima (zajic) (zajic) (zajic). Hned bych si to dala. Určitě doporučuji vyzkoušet (Y) (Y) (Y) (Y) Helen (hello) (hello)
Marcela 1980 16. 3. 2008, 18:18
@helulka Helen, ted uz jen musime pockat, az bude kvet a budou se nam delat boule za usima znova (radost) :-) :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie